{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haveredskaber

Højbede

Højbede giver planter optimale vækstbetingelser og letter pasningsarbejdet. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas højbede online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Højbede i haven

Højbede giver de optimale betingelser til planternes vækst og pasningsarbejdet. Højbede giver havens grønsager, sommerblomster og krydderurter de optimale vækstbetingelser og sikrer derfor et godt udbytte år efter år.

Udover at være gode for planterne, er de også gode for haveejeren: det hævede bed gør nemlig pasningsarbejdet lettere. Desuden sikrer bedet overskuelighed i køkkenhaven og føjer stil til haven.

 

Højbede har mange fordele

Der er ikke noget så skønt som at kunne gå ud i køkkenhaven og hive friske, sprøde grønsager op af jorden. Køkkenhaven er dog forbundet med hårdt og opslidende arbejde. Pasningsarbejdet i den lave højde er besværligt og kan give smerter i ryg og knæ. Det kan man imidlertid slippe for med højbede.

Højbede er, som navnet antyder, et bed, der er hævet fra jorden. Bedet gør pasningsarbejdet i køkkenhaven mere overskueligt - både fordi ukrudt har sværere ved at sprede sig til højbedet og fordi arbejdshøjden er mindre belastende for kroppen. En anden fordel er, at det dæmmer op for invasionen af skadedyr, som eksempelvis dræbersnegle.

Desuden forlænger bedet vækstsæsonen, da jorden i det hævede bed bliver hurtigere varm og også holder på varmen længere. Af disse årsager bliver der anlagt et stadigt stigende antal højbede i de danske haver.

 

Højbedet giver en overskuelig køkkenhave

Samtidig med at højbedet sikrer en mere skånsom arbejdshøjde, er det også med til at markere og afgrænse køkkenhaven. Bedet gør køkkenhaven let at overskue og man kan have forskellige grønsager på tydeligt afgrænsede områder.

Bedet kan opbygges i forskellige materialer, blandt andet træ, sten og metal, og kan på den måde komplimentere havens eksisterende interiør og tilføje haven netop den stil, du ønsker.

Læs også: Sådan laver du en køkkenhave i højbedet

 

Placering og opsætning af højbed

Inden du anlægger dit højbed, skal du overveje, hvor bedet skal placeres og hvordan det skal opsættes. For at give dine planter bedst mulige betingelser for vækst, skal de have minimum otte timers fuld sol hver dag. Jo mere sol de får des bedre. Derfor kan det være en god idé at placere højbedet det mest solrige sted i haven.

Når du opsætter højbedet, skal du være opmærksom på jorden. Heldigvis giver et højbed dig mulighed for, at du selv kan vælge, hvilken type jord du dyrker dine afgrøder i. Generelt bør du vælge en porøs og næringsrig jord, som er iblandet organisk materiale. Det giver nemlig det bedste udgangspunkt for dine planter i højbedet.

 

Anlæggelse af højbede

Når du har besluttet, hvor højbedet skal placeres, er det tid til at anlægge det. Du skal fylde højbedet op med minimum 30 cm god, næringsrig kompostjord, der skal være porøs og let. Alle de gængse grøntsager, vi dyrker herhjemme, vil kunne gro i den type jord. Det er nødvendigt at fylde mere jord i højbedet årligt, da jorden synker en smule hvert år.

Læs også: Køkkenhave for begyndere

 

Hvornår skal du plante ud i højbede?

Hvornår du skal plante, afhænger først og fremmest af, hvilken plante du har med at gøre. Nogle planter, fx salat og broccoli, kan tolerere koldere vejr, hvor andre planter, fx basilikum og tomater, kan blive beskadiget ved temperaturer lavere end 5⁰C. Dernæst afhænger plantetidspunktet af, om der er frost udenfor, og hvilken temperatur jorden har i højbedet.

Nogle grøntsager kan kun plantes én gang hver vækstsæson, hvor andre kan plantes flere gange i løbet af vækstsæsonen. Har du forspiret planter, skal de sættes ud i vindstille, fugtigt og køligt vejr, så de ikke tager skade af sol eller vind.

 

Valg af planter

Hvilke grøntsager, du skal plante I din køkkenhave, afhænger af, hvad du kan lide at spise. Det handler om at plante så meget som muligt, uden at planterne mistrives på grund af manglende luftcirkulation, plads, vand og næring.

I mange tilfælde er det en fordel at sætte planter frem for frø. Det forkorter perioden mellem såning og høst og sikrer, at planterne når at blive modne, inden frosten sætter ind. Der findes dog grøntsager, som du sagtens kan plante som frø.

Normalt er det grønsager, som eksempelvis kartofler, porrer, løg og kål, der dyrkes i bedet, men du behøver ikke stoppe der. Også sommerblomster, krydderurter og stauder vil være taknemmelige for de gode vækstbetingelser, som højbedet tilbyder. Se udvalget af spiselige planter.

 

Ukrudt i højbed

Det kan være nødvendigt at fjerne ukrudtet ugentligt i det tidlige forår, hvor det begynder at spire. Midt på sommeren skulle du dog gerne være færdig med ukrudtsbekæmpelsen. Skulle der alligevel dukke ukrudt op, er det bedst at fjerne det med det samme, så det ikke stjæler næring og plads fra de øvrige planter.

 

Vanding i højbed

Siderne på højbedet hjælper med at tilbageholde fugt, hvorfor jorden i højbedet i udtørrer ligeså hurtigt som jorden i resten af haven. Derfor burde vanding i højbed være minimal, så snart planterne har etableret sig. Husk dog stadig at vande ekstra i tørre og varme perioder.

Du vurderer bedst, om køkkenhaven trænger til vand ved at mærke, om den er let fugtig. Gå efter, at jorden skal føles som en opvredet svamp. Planterne trives oftest bedst, hvis jorden ikke udtørrer fuldstændig. Hvis rodhårene dør på grund af udtørring, skal planten nemlig bruge energi på at gro nye, og det resulterer i færre grøntsager.

Højbede