{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af prydgræs

2. oktober 2023
Prydgræs

Trin for trin: Udplantning og pasning af prydgræs

  • Placer prydgræs i sol til halvskygge som udgangspunkt. Tjek den enkelte art eller sort for hvilken placering, der er mest optimal.
  • Plant prydgræs ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Husk at vande planterne rigeligt efter udplantning, hvis vejret er tørt og varmt.
  • Beskær kun prydgræsser, som bevarer en overjordisk del vinteren igennem. Det er bedst at beskære i foråret, inden planten sætter nye blade. Som retningslinje skal du beskære så snart vinteren er ovre - typisk i april.
  • Del prydgræs op, hvis du synes, det breder sig for meget. Prydgræs i krukker bliver med årene for store til krukken, og her er det nødvendigt med en deling. Du deler mest optimalt om foråret ved at grave rodklumpen op og dele den med hænderne eller en spade. Lad rodklumperne trække vand inden du udplanter dem på ny.
  • Plant prydgræs i en næringsrig jord, så du sparer på gødningen. Prydgræsser i krukker skal have tilført gødning og skiftet jord jævnligt for at have optimale omstændigheder.
  • Sørg for at prydgræs ikke står i tung og våd jord, men husk at vande i særligt tørre perioder. Efter udplantning har prydgræs tendens til at udtørre, så her skal du være særligt opmærksom.

Prydgræs er ideel til nybegynderen

Prydgræsser kan både skabe et minimalistisk udtryk til den enkle have eller forvandle staudebedet til et frodigt paradis. Med deres minimale pasning er prydgræsser ideelle til nybegyndere, da de hverken kræver megen pleje eller er besværlige at dyrke.

 

Placering af prydgræs

Afhængig af art og sort er der forskel på græssets sol- og varmebehov. Prydgræsser stammer fra vidt forskellige egne af verden, og der er derfor prydgræs til alle haveforhold, lige fra dyb skygge til fuld sol. Som tommelfingerregel går du ikke helt galt i byen, hvis du går efter en placering i sol til halvskygge.

 

Plantetid for prydgræs

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om at stauder skal plantes ud om efteråret stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter. En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor anbefalede de, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder.

Derfor kan du i dag plante stauder ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig. Planter du ud en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

 

Beskæring af prydgræs

Nogle prydgræsser har stedsegrønne aks og andre visner helt ned til jorden om vinteren og springer fra underjordiske skud næste forår. Disse to grupper af prydgræsser har naturligvis ikke brug for beskæring.

Andre prydgræsser bevarer imidlertid deres overjordiske del vinteren over, mens aksene visner. Denne store gruppe af prydgræsser har brug for at få fjernet det visne aks ved en let beskæring.

 

Beskæringstidspunkt for prydgræs

Det bedste tidspunkt at beskære prydgræsser på er om foråret. Der er flere årsager til, at du ikke bør beskære dem i efteråret. De tykke stængler på store prydgræsser kan eksempelvis blive fyldt med vand, som udvider sig og sprænger stænglerne, når frosten kommer.

Dette problem vil typisk ikke optræde ved de mere spinkle prydgræsser. De er derimod knap så vinterhårdføre som de store græsser, hvorfor de nyder godt af den frostbeskyttelse, som den visne top giver.

Prydgræssernes frøstande kan desuden udgøre en vigtig fødekilde for havens småfugle i den kolde tid. På den måde hjælper de visne toppe med til at tiltrække fugle til haven.

Endelig er der æstetiske årsager til at vente med beskæringen: de visne toppe er nemlig utroligt smukke, når de dækkes af sne og rimfrost. Dette syn bør du ikke snyde sig selv for.

Det er vigtigt at foretage beskæringen, inden græsset udvikler nye blade. Der er selvfølgelig forskel på, hvornår de enkelte græsarter og -sorter springer ud, men som tommelfingerregel kan du gå efter at foretage beskæringen, så snart du er sikker på, at vinteren er forbi. Typisk vil det være omkring april måned.

Prydgræs

Deling og reducering af prydgræs

Prydgræsser har en kraftig tilvækst og vil efter blot et par år fylde væsentligt mere, end da de blev plantet. Det er derfor oplagt at dele græsserne engang imellem og plante dem ud på forskellige placeringer i haven eller måske forære aflæggere til venner, naboer og familie.

Dyrker du prydgræs i krukker, er det ligefrem nødvendigt at dele eller reducere planten jævnligt. Både fordi græsset har godt af ”studsningen” og ny, næringsrig jord, men også fordi græsset ellers vil vokse sig alt for stort til krukken.

Deling af prydgræsser bør ske om foråret og foregår ved, at du graver planten op med rodklump. Ved de spinkle prydgræsser bør du forsigtigt dele rodklumpen med hænderne, mens det kræver en spade – og måske endda en økse – at dele de store prydgræsser. Efter delingen bør du lade rodklumpen trække vand i en spand, hvorefter den er klar til at blive plantet ud på ny.

 

Vanding og gødning af prydgræs

Prydgræsser er generelt meget nøjsomme. Hvis de plantes i en næringsrig jord, behøver de kun sparsom gødning. Vær opmærksom på at prydgræsser, der dyrkes i krukker, har brug for at få skiftet jord og at få tilført gødning jævnligt. De har nemlig ikke samme mulighed for at hente næring fra omgivelserne, som prydgræsser på friland har.

Udover at jorden skal være næringsrig, er det også vigtigt, at den er veldrænet. Afhængig af art og sort er der forskel på, hvor godt græsset tolererer fugt og tørke. Generelt gælder det dog, at prydgræsser ikke tåler at stå i en tung og våd jord.

Omvendt må planten heller ikke udtørre, og det er derfor nødvendigt at vande i tørre perioder. Særligt det første stykke tid efter udplantning er græsset følsom overfor udtørring og her må du derfor være særligt opmærksom på, at jorden ikke bliver for tør.

Prydgræsser er generelt hårdføre og behøver ingen særlig opmærksomhed om vinteren. Pampasgræs, der kommer fra Sydamerika, er dog vant til et noget varmere klima end det danske og den kan derfor have tendens til frostfølsomhed. For at være på den sikre side bør du dække tuen på denne art med grangrene om vinteren.