Plantorama.dk - online planteskole og havecenter
Søg

Krydderurter

Krydderurter er både velsmagende nytteplanter og dekorative prydplanter.

Krydderurter bruges som naturmedicin og - på grund af den dejlige smag og aroma - i parfume, røgelse og olier og som krydderi i madlavningen. Udover at være en fortræffelig nytteplante er mange krydderurter også smukke prydplanter, som tilfører flotte farver til haven. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af krydderurter - lige fra klassikeren i det danske køkken, persille, til de mere spændende og anderledes sorter, som lakridstagetes, jordbærmynte og stevia.

Vil du gerne dyrke dem fra bunden af, bør du også se vores store udvalg af krydderurtefrø.

Beskrivelse af krydderurter

Krydderurter er en fællesbetegnelse for en lang række planter som timian, oregano, basilikum og persille, der er kendetegnet ved at have en dejlig smag og aroma. Krydderurter er op gennem historien blevet brugt som naturmedicin og i parfume, røgelse og olier, men bruges nu hyppigst - som navnet antyder - som krydderi i madlavningen. Ved langt de fleste er det bladene, der bruges, da de har den højeste koncentration af smag og aroma.

Krydderurter som naturmedicin

Krydderurter er op gennem historien blevet brugt som naturmedicin. De første tegn på brugen af dem som naturmedicin stammer helt tilbage fra oldtiden omkring år 15.000 f.kr. Lascaux-hulemalerierne i Frankrig illustrerer nemlig brugen af krydderurter som helbredende urter. Der findes nærmest ingen grænser for, hvad de påstås at kunne udrette: lige fra kurering af diarré og bronkitis, til sænkning af blodsukkeret, til blegning af fregner og som elskovsfremmende stimulans.

Krydderurter i madlavningen

Krydderurter giver dejlig smag og aroma til maden. De kan anvendes friske eller tørrede, findelte eller hele eller simpelthen bare som pynt. Udover at tilføre smag og aroma til maden, udmærker krydderurter sig ved at have et højt indhold af vitaminer og mineraler. Nogen køber dem tørrede i supermarkederne, men de friske har mere smag og aroma og er derfor langt at foretrække. De friske krydderurter er på den måde også mere drøje og økonomiske i brug.

Krydderurter som prydplante

Udover at tilføre fantastisk smag og aroma til maden er mange krydderurter også fantastiske prydplanter, som bringer flotte farver og skønne dufte til haven. Purløg, citronmelisse og mynte er eksempler på disse prydende krydderurter. Timian er imidlertid en af de flotteste der findes. Planten har en lav og kompakt vækstform og er derfor velegnet som bunddækkeplante. Planten blomstrer i maj og juni med de fineste, små blomstrer i violette, rosa og hvide nuancer. Udover at pryde har timian også en fantastisk duft, som tiltrækker bier, sommerfugle og andre nytteinsekter. De er altså både nytte- og prydplanter.

Dyrkning af krydderurter

Nogle krydderurter, som timian, purløg, citronmelisse og mynte, er flerårige og opfører sig som stauder. De visner bort om efteråret, men spirer igen frem om foråret. Andre krydderurter, som basilikum, dild og koriander, er etårige og sås enten direkte på voksestedet, når faren for nattefrost er ovre i april eller sættes til forspiring i marts for derefter at blive plantet ud, når planten er robust nok til at klare sig udenfor.

Placering og pasning af krydderurter

Krydderurter kan placeres både indendørs og udendørs i krukker og bede. Generelt holder krydderurter af en lys og solrig placering med rolige vindforhold, en blød, næringsrig pottemuld og regelmæssig vanding. Vær dog opmærksom på, at der kan være variationer i de enkelte krydderurters vækst- og pasningskrav. Ved dyrkning udendørs er det hensigtmæssigt at placere dem tæt ved køkkenet, så de er nemme at få fat i. Ved indendørs placering skal man være opmærksom på, at krydderurter ikke må være i nærheden af æthylenproducerende frugter, som æbler og pærer, da de forkorter deres holdbarhed.

Krydderurter hele året rundt

Har man dem indendørs, kan man være heldig at få dem til at holde hele året. Dyrker man derimod udendørs, kan man nyde godt af deres friske blade hele sommeren. For de fleste krydderurter er det således, at jo flere blade, man plukker, jo flere friske skud vil planten danne. Derfor kan man sagtens tillade sig at bruge rigeligt med krydderurter i madlavningen. Når sommeren går på hæld, visner krydderurterne imidlertid væk. Med undtagelse af nogle få krydderurter, der ikke egner sig til frysning og tørring, som persille, kørvel, dild og purløg, er det imidlertid muligt at høste krydderurter og gemme dem til brug om vinteren, enten ved at fryse eller tørre bladene.

Frysning og tørring af krydderurter

Uanset om de skal fryses eller tørres, opnås det bedste resultat ved at plukke krydderurterne, når de er på deres højeste om sommeren. Bladene plukkes i tørt vejr, skylles i koldt vand og tørres i et viskestykke. Ved frysning: Når bladene er helt tørre, pakkes de ned i små plastposer og lægges i fryseren. Når bladene skal bruges, nulres den ønskede mængde simpelthen ud af posen og resten lægges herefter tilbage i fryseren. Ved tørring: Læg en håndfuld (evt. hakkede) blade ud på et stykke køkkenrulle og læg dem i mikrobølgeovnen. Tør dem først ved fuld effekt i et par minutter. Vend derefter rundt i bladene og fortsæt med at tørre, indtil bladene er helt udtørrede. Afhængig af bladenes tykkelse tager tørretiden cirka 4-5 minutter. Opbevar de tørrede blade i en tætsluttende dåse og de vil kunne holde sig hele vinteren igennem.

Vejledning omkring krydderurter

Er du i tvivl om, hvilke krydderurter du skal vælge og hvordan de skal plantes ud og passes, bør du tage en tur i den nærmeste Plantorama og få en snak med vores dygtige fagfolk. De kender alt til de forskellige urter og kan altså rådgive og vejlede dig om alt, hvad der har med krydderurter at gøre.

Yderligere inspiration til haven

Vil du gerne dyrke dine egne krydderurter fra bunden af, bør du se vores store udvalg af krydderurtefrø og minidrivhuse til at forspire dem i.

Se også vores udvalg af blomster til udplantning, hvis du gerne vil bringe masser af liv og farvespil til din haves bede. 

Plantorama bruger cookies. Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores persondatapolitik klik her

×