Plantorama.dk - online planteskole og havecenter
Søg

Udnyt tomathøsten

Nyplukkede hjemmeavlede tomater smager fantastisk og kan spises som slik. Når det er sidst på sæsonen, er de fleste imidlertid ved at drukne i tomater, og de ved ikke, hvad de skal bruge de mange tomater til.

Du må dog ikke lade tomaterne gå til spilde. Der er nemlig flere ting, som du kan bruge tomaterne til: du kan lave dine egne flåede tomater, som du efterfølgende kan lave til en lækker tomatsovs, du kan lave din egen tomatketchup og sidst men ikke mindst kan du lave dine egne tørrede tomater. Læs mere nedenfor om, hvordan du kan udnytte din overflod af tomater.

Hjemmelavede flåede tomater

Flåede tomater er lækre og kan bruges i mange forskellige retter. Man kan godt købe velsmagende flåede tomater i supermarkederne, men der er intet, der slår de hjemmelavede flåede tomater. Her får du fremgangsmåden på hjemmelavede flåede tomater.

Ingredienser:

  • Friske tomater 

Fremgangsmåde:

  • Først hælder du rigeligt vand i en gryde og bringer det i kog.
  • Mens vandet kommer op at koge, skærer du et kryds i skindet i bunden af tomaten.
  • Fyld derefter skålen med koldt vand.
  • Når vandet koger, lægger du tomaterne ned i vandet med en spiseske.
  • Tag forsigtigt tomaterne op med skeen efter et par minutter, når du kan se, at skindet begynder at løsne sig.
  • Læg tomaterne op i skålen med det kolde vand.
  • Når tomaterne er afkølede, er det nemt at fjerne skindet – og så har du dine egne, hjemmelavede flåede tomater.

Hjemmelavet tomatsovs

Har du lavet flåede tomater, kan du nemt og hurtigt lave din helt egen tomatsovs. Denne opskrift giver en god grundsovs, som både kan bruges til lasagne og pastaretter, og som kan peppes op med ekstra krydderier eller ingredienser efter smag og behag.

Ingredienser:

  • 1 løg
  • Et stænk olivenolie
  • Lidt vand
  • Eventuelt chili, hvidløg, basilikum, oregano eller en helt femte smagsgiver
  • Flåede tomater

Fremgangsmåde:

  • Først hakker du løget fint. Sæt gryden over og steg de fine løgtern i olivenolie.
  • Når løgene er blevet klare i farven, tilsætter du de flåede tomater og lidt vand.
  • Hvis du godt kan lide chili, hvidløg, basilikum, oregano eller noget helt femte, kan du hakke det fint og tilsætte det nu.
  • Bring ingredienserne i kog og lad gryden stå og koge, indtil tomaterne er godt møre. Prik eventuelt i tomaterne med en gaffel for at tjekke, om de er møre. Hvis gaflen let går gennem tomaten, har de fået nok.
  • Tag gryden af varmen og brug en stavblender til at blende ingredienserne til en cremet tomatsovs. Så let laver du din egen tomatsovs.

Hjemmelavet ketchup

Tomater kan også bruges til at lave hjemmelavet ketchup. De fleste køber ketchup i supermarkedet, men har de først smagt den hjemmelavede tomatketchup, går de som regel aldrig tilbage til at købe det i butikken.

Ingredienser:

  • Et stænk olivenolie
  • Lidt sukker
  • 10 tomater
  • 1 æble
  • 1 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • Krydderier efter smag og behag

Fremgangsmåde:

  • Først skærer du tomater, æbler, løg og hvidløg i grove tern.
  • Sæt en gryde over varmen og hæld lidt olivenolie i bunden.
  • Steg æbler, løg og hvidløg ved høj varme, indtil løgene er bløde.
  • Tilsæt herefter lidt sukker og lad det brune ingredienserne.
  • Tilsæt tomaterne og rør godt rundt i gryden.
  • Vil du gerne smage ketchuppen til, er det nu, det skal gøres. Du kan for eksempel putte karry i, hvis du gerne vil lave en karryketchup?
  • Lag gryden koge i en times tid, så ingredienserne koges godt igennem.
  • Tag gryden af varmen og blend indholdet med en stavblender.
  • Smag ketchuppen til med salt, peber, citronsaft eller sukker, alt efter hvad du føler, at smagen mangler.

 

Hjemmelavede tørrede tomater

Ved du ikke, hvad du skal bruge de friske tomater til, kan du også vælge at tørre dem. På den måde har du tørrede tomater, som du kan putte i salater og kødretter hele efteråret. Under sydens sol soltørrer de tomaterne, men da vi sjældent har nok solskinstimer og temperaturer, der er høje nok, skal du tørre tomaterne i ovnen.

Ingredienser:

  • Et stænk olivenolie
  • Friske tomater
  • Salt
  • Frisk basilikum, rosmarin, oregano eller en helt fjerde krydderurt

Fremgangsmåde:

  • Tænd for ovnen og sæt den på 100 grader.
  • Skær tomaterne i 1 cm tykke skiver.
  • Læg tomatskiverne på en bageplade beklædt med bagepapir, der er smurt med olivenolie.
  • Drys rigeligt med salt og friske krydderurter efter smag og behag ud over tomatskiverne.
  • Placer bagepladen med tomatskiverne midt i ovnen.
  • Bag tomaterne i fire-fem timer.
  • Når du synes, at tomaterne ser færdige ud, tages de ud af ovnen og køles af.

Så er der bare tilbage at sige: velbekomme

Plantorama bruger cookies. Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores persondatapolitik klik her

×