{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Stauder

Udplantning og pasning af hosta

7. januar 2024
Hosta

Gode råd til udplantning og pasning af hosta

  • Placer hosta i halvskygge i en almindeligt næringsrig og fugtholdig havejord. Er jorden meget sandet, kan du iblande ler, som binder fugten bedre.
  • Plant gerne ud året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Husk at vande rigeligt, hvis du planter en varm og tør sommer.
  • Udplant hosta ved at grave et plantehul, der er tilpas bredt og dybt, så rødderne ikke bøjes. Løsn jorden i bunden, så rødderne får rodfæste og vand flere gange før og efter udplantningen. Fyld afslutningsvist plantehullet op med jord og træd den fast.
  • Vand planten regelmæssigt – især ved sandet og let jord. Gødning er ikke nødvendigt, så hvis du ønsker at gøde, skal du gøre det moderat. Ellers vil bladene blive kæmpestore og blomstringen lille.
  • Del og flyt gerne hosta i efteråret, hvor blomstringen er ovre eller i foråret, inden blomstringen er begyndt. Husk at vande og gøde den delte hosta, da den er sårbar efter delingen.
  • Vinterdæk ikke hosta, da den er meget hårdfør og sagtens kan overleve kulden og frosten.

Se vores udvalg af stauder her

Placering af hosta

Hosta kan bruges i både krukker og på friland og trives bedst i halvskygge, men den kan også klare sig fint i fuld skygge. På den måde kan du placere hosta, hvor mange andre planter ikke vil kunne trives - eksempelvis under træer og buske. 

Hosta kræver desuden ikke andet end en almindeligt næringsrig og fugtholdig havejord. Er jorden meget sandet, kan du stadig godt plante hosta; du må bare tilføre ler, som hjælper jorden med at binde fugten.

Hosta kan sagtens bruges som skyggeplante, men du skal dog forvente, at planten ikke blomstrer nær så kraftigt - og måske blomstrer den slet ikke - hvis den står i fuld skygge. Omvendt vil bladene blive svedet, hvis du placerer hosta i fuld sol. Derfor er halvskygge den bedste placering til hosta.

Udplantning og pasning af hosta - Plantorama

Plantetid for hosta

Typisk siges det, at stauder skal plantes ud og deles i det tidlige efterår. Reglen om, at stauder skal plantes ud om efteråret, stammer imidlertid fra ”gamle dage”, hvor stauder blev solgt som barrodsplanter.

En barrodsplante er meget følsom overfor ydre påvirkninger og derfor blev det anbefalet, at stauder blev plantet ud om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig og på den måde giver de bare rødder de bedste vækstbetingelser.

I dag dyrkes og sælges stauder imidlertid i potter, og de passes og plejes omhyggeligt med vand og gødning – de er altså langt stærkere og mere sejlivede end barrodede stauder.

Derfor kan du i dag plante stauder, herunder også hosta, ud hele året rundt – så længe at jorden ikke er frossen, selvfølgelig. Planter du ud en meget varm og tør sommer, skal du være ekstra påpasselig med at vande rigeligt efter udplantning.

 

Udplantning af hosta

Udplantning af hosta er ikke besværligt. Sådan gør du:

  • Grav et plantehul, der er så dybt og bredt, så rødderne ikke bøjes.
  • Løsn jorden bunden af hullet, så rødderne kan ”få fat” og fyld helt op med vand. Lad vandet trække ned i jorden.
  • Placer planten i en passende højde og fyld op med vand igen – eventuelt to gange. Fyld plantehullet op med jord.
  • Træd afslutningsvist jorden fast omkring planten.

 

Planteafstand for hosta

Der er forskel på, hvor store de enkelte hostaarter bliver, men som tommelfingerregel siges det, at de arter, der får ensfarvede blade, skal sættes med fire planter per kvadratmeter, mens de arter, der får blade med aftegninger, skal sættes med seks planter per kvadratmeter. De ensfarvede blade bliver nemlig som regel større end bladene med aftegninger.

Udplantning og pasning af hosta - Plantorama

Vanding og gødning af hosta

Hosta er en tørstig plante, som vil trives bedst i en fugtig jordbund. Derfor skal hosta vandes regelmæssigt, især hvis jorden er sandet og let. Er hosta derimod plantet i en lerholdig jord, behøver du ikke vande nær så ofte. Der findes således ikke nogen faste regler for, hvor ofte hosta skal vandes - du skal bare være opmærksom på, at jorden omkring planten holdes fugtig.

Hosta sætter pris på at gro i en næringsrig jord, men du behøver ikke gøde planten. Hvis du ikke kan lade være med at gøde, bør du kun gøde planten moderat.

Overdreven tilførsel af gødning vil nemlig kun resultere i, at planten udvikler kæmpestore blade på bekostning af blomstringen. Det bedste tidspunkt at gøde hosta på er om foråret, når planten vågner op fra sit vinterhi og gør sig klar til blomstring.

Planten visner ned om efteråret, og du behøver ikke fjerne den visne blomstertop før til foråret. Toppen beskytter nemlig planten mod frosten og ser desuden meget dekorativ ud, når den dækkes af rimfrost.

Snegle har en forkærlighed for hosta, og er der mange snegle i haven, kan det være ganske skæmmende for planten. Derfor kan det være nødvendigt at bekæmpe sneglene.

Udplantning og pasning af hosta - Plantorama

Deling og flytning af hosta

Hosta tåler fint at blive delt og flyttet. Det bedste tidspunkt at dele planten på er om efteråret, når blomstringen er overstået. Alternativt kan delingen også foregå i foråret, inden blomstringen begynder.

Når du planter den delte hosta, er det vigtigt at vande rigeligt. Giv også gerne planten en håndfuld gødning, da den er særligt sårbar efter delingen og har brug for ekstra energi til at sunde sig.

 

Vinterdækning af hosta

Hosta er en meget hårdfør plante, og den lader sig heller ikke slå ud af den danske vinter. Derfor er det ikke nødvendigt at dække hosta om vinteren.