{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af hortensia

24. marts 2024

Trin for trin-guide: Plantning og pasning af hortensia

  • Plant hortensia på en placering i halvskygge og med rolige vindforhold.
  • Planter der er produceret i potte kan udplantes i hele sommerhalvåret.
  • Væd hortensiaen godt igennem, inden den sættes i jorden.
  • Grav et rigeligt stort plantehul og fyld plantehuller skiftevis med jord og vand.
  • Plant hortensia i en næringsrig, luftig spagnumblanding.
  • Vær opmærksom på at sur jord giver blå hortensiaer, mens neutral jord giver hvide til rosa hortensiaer.
  • Vand hortensia jævnligt med store mængder vand.
  • Tilfør hortensia gødning forår og efterår.
  • Beskær kun hortensia, hvis det er absolut nødvendigt.
  • Klip visne blomsterhoveder af om foråret.
  • Dæk hortensia ned med granris om vinteren for at undgå frostskader.

Fakta om hortensia

Hortensiaer tryllebinder alle med deres store, smukke blomsterskærme. Desværre er der nogen, der afholder sig fra at holde deres egne hortensiaer, fordi de fejlagtigt tror, at de er besværlige. 

Det er rigtigt, at hortensiaer sætter krav til pasningen, men så snart at du giver dem de forhold, de har brug for, så kvitterer hortensia med tusindvis af smukke blomster - og er på den måde det hele værd.

Læs også: Sådan planter du hortensia i krukke

 

Placering af hortensia

Der findes hortensiatyper, der trives godt i sol, mens andre typer har det fint i skygge. For de fleste hortensiatyper gælder det dog, at en placering i halvskygge er at foretrække. Udover at give hortensiaen de rette lysforhold er det også vigtigt at sikre, at hortensiaen bliver placeret, hvor der er læ for vinden. 

Er hortensiaen udsat for meget sol og blæst, vil den lettere udtørre og få skader på blomster og blade. Hortensia egner sig godt som havedamsplante, hvor den vil trives godt i den fugtige tørvejord i kanten af havedammen.

 

Udplantning af hortensia

Det bedste tidspunkt at udplante hortensia på er om efteråret. På dette tidspunkt er jorden lun og fugtig. Hvis du planter hortensia ud om foråret, skal du være særligt opmærksom på at vande rigeligt. Sådan gør du:

  • Væd rodklumpen og planten i en spand vand inden udplantning.
  • Grav et rigeligt stort plantehul og placer planten, så overfladen på potteklumpen flugter med jordoverfladen.
  • Fyld plantehullet 2/3 op med jord og fyld så hullet med vand.
  • Fyld resten af hullet med jord, når vandet er trukket ned og vand afslutningsvist endnu en gang.

Planteafstand af hortensia

Der er forskel på, hvor store de forskellige hortensiatyper bliver, men som udgangspunkt skal der plantes 1-2 planter per m2 for at opnå tæthed mellem planterne.

Jordbundsforhold ved hortensia

Hortensia er ikke en decideret surbundsplante, men den trives dog bedst i en let sur og luftig jord. Derfor er det bedst at plante hortensia i en jordbund, der består af næringsrig muldjord, grov spagnum og meget gerne løvkompost eller en anden form for let komposterbart, organisk materiale.

I dag findes der flere forskellige jordblandinger til hortensia, som er sammensat, så de dækker dine hortensiaers behov.

 

Jordbunden påvirker farven

Der er udviklet hortensiasorter, som beholder farven, men for de fleste almindelige hortensiaer gælder det, at blomsternes farve afhænger af jordens surhedsgrad. Hvis jorden er sur (pH-værdi 4,5-7,0), frigøres aluminium, hvilket gør blomsterne blå. Er jorden derimod neutral (pH-værdi omkring 7,0) bliver blomsterne hvide eller rosa.

Vil du gerne have blå hortensiaer, skal du altså skabe en sur jord, eksempelvis ved at tilføre jorden aluminium. Vil du derimod gerne have hvide eller rosa hortensiaer, skal du skabe en mere neutral jord, eksempelvis ved at tilføre jorden kalk.

 

Vanding af hortensia

Hortensiaer er tørstige planter, men hvor meget vand, en hortensia har brug for, afhænger af, om den står i en krukke eller i et bed. Generelt skal alle hortensiaer holdes fugtige, men de tåler ikke at stå og soppe i vand.

Hortensia i krukker skal vandes hver anden dag i højsommeren og lidt sjældnere om foråret og sensommeren.

Hortensia, der er udplantet i havens bede, skal vandes i tørre perioder og især det første år efter plantning. For både hortensiaer i krukker og hortensiaer i bede gælder det, at det er bedre at vande meget én gang frem for daglige, små vandinger.

 

Vanding fremhæver farven

Blå hortensia vil miste farve, hvis den bliver vandet med kalkholdigt vand, da det forhøjer jordens pH-værdi. Det er derfor bedst at vande blå hortensiaer med regnvand. Hvide og rosa hortensiaer kan derimod med fordel vandes med kalkholdig postevand, da det vil fastholde den neutrale til svagt basiske pH-værdi, som fremhæver deres farver.

 

Gødning af hortensia

Der er forskel på de forskellige hortensiatypers næringsbehov, men for alle hortensiaer gælder det, at planten skal tilføres hortensiagødning 2-3 gange i løbet af vækstsæsonen. Du kan gøde første gang i april, anden gang i maj og sidste gang i juni. Gøder du senere end juni, risikerer du at ødelægge næste års blomstring. 

Hvide og rosa hortensiaer har bedst af NPK 25-10-10 eller NPK 5-2-2, mens blå hortensiaer vil trives godt med NPK 25-5-30 eller NPK 5-1-6. 

For alle gødninger til hortensia gælder det, at det er bedst at gøde lidt af gangen, da busken kan udsætte blomstringen ved overgødning. 

Hortensia

Beskæring af hortensia

Nogle hortensiatyper, eksempelvis almindelig hortensia, blomstrer på endeskud, der er dannet året før og andre typer, som eksempelvis havehortensia, blomstrer på endeskud, der er dannet samme år.

Du kan beskære begge typer hortensia, dels for at holde en flot form og for at forhindre, at de bliver for store. Du skal dog regne med, at beskæringen vil påvirke blomstringen, og derfor anbefales det kun at beskære hortensiaer, hvis det er absolut nødvendigt.

For de typer der blomstrer på etårige skud, er det bedst at beskære om efteråret, når blomstringen er ovre. For de typer der blomstrer på toårige skud, er det bedst at beskære om foråret inden blomstringen.

 

Knibning af hortensia

Om efteråret vælger nogen at klippe hortensiaens visne blomsterstande af, men det er bedst at lade dem sidde, da de beskytter planten mod frostskader. De visne blomsterhoveder kan derimod fint klippes af om foråret, når faren for nattefrost er ovre. Det er meget vigtigt ikke at klippe de nye, grønne skud af, da de nye blomsterknopper sidder derinde i.

 

Vinterdækning af hortensia

Der er udviklet hortensia, som er fuldt vinterhårdføre. Det drejer sig om Hydrangea macrophylla-sorterne: Alma, Bella, Clara, Dorthea, Elisa og Frida. Disse sorter behøver ikke vinterdækning, men de fleste andre hortensiatyper kan få frostskader og vil sætte pris på at blive dækket ned om vinteren.

For at beskytte planten mod frosten dækker du ganske enkelt planten med granris. Har din hortensia lidt skade i løbet af vinteren, skal du klippe din hortensia tilbage til over de friske knopper. Hortensia i krukker er mere udsatte for frosten end hortensia i bede og de skal derfor helst overvintre frostfrit indenfor.

 

Særligt om egebladet hortensia

Egebladet hortensia adskiller sig fra andre hortensiatyper ved at foretrække en tør jord og ved ikke at kunne overvintre udenfor. Egebladet hortensia stiller helt særlige krav til pasningen, og derfor anbefales det kun for rutinerede hortensiaentusiaster at kaste sig over denne lidt vanskelige, men til gengæld meget smukke hortensiatype.

Ofte stillede spørgsmål til hortensia

Hortensia, der blomstrer på etårige skud, beskæres mest optimalt i efteråret, når blomstringen er ovre. Hortensia, der blomstrer på toårige skud, beskæres modsat bedst i foråret, inden planten blomstrer.

Beskæring af hortensia er med til at holde en flot form og passende størrelse. Du kan dog forvente, at beskæringen påvirker blomstringen. Derfor anbefaler vi altid, at du kun beskærer hortensia, hvis det er absolut nødvendigt.

Hortensia skal have gødning 2-3 gange i løbet af vækstsæsonen. Første gang gerne i april, anden gang i maj og sidste gang i juni.
Til hortensia skal man bruge en let sur og fugtig jord. Jorden skal være en næringsrig muldjord med grov sphagnum og meget gerne løvkompost eller andet organisk materiale.

Du flytter bedst en hortensia i det sene efterår, når den ikke længere blomstrer. Gerne på en dag, hvor der er faldet masser er regn.

Det gælder om at få så meget af rodnettet med ved flytningen. Det kan være en fordel først at grave en rende omkring planten med en spade og så forsigtigt vippe planten op.

Herefter planter du den det nye sted i en almindelig havejord. Når hortensia er flyttet vandes den med rigeligt vand, så den får en god start det nye sted.

Du kan formere din hortensia i slutningen af foråret og hen over sommeren, hvor hortensiabusken har nye, friske og grønne skud.
Man kan plante hortensia i krukker i foråret, når faren for nattefrost er ovre.

Hortensia passes bedst med den rette mængde vand og gødning.

Hortensia i krukke eller bed skal gerne holdes fugtige, men må ikke stå i en våd jord. Som tommelfingerregel skal hortensia i krukke vandes hver 2. dag i højsommeren og lidt mindre forår og sensommer. Hortensia i bede vandes godt det første år efter udplantning og herefter i tørre perioder.

For den smukkeste blomstring skal du gøde hortensia hvert forår.

Hortensia blomstrer almindeligvis fra juli til august, men det varierer fra sort til sort.

Hvordan, man beskærer hortensia, afhænger af hvilken type, man har. Ved almindelig hortensia klipper man de afblomstrede blomsterhoveder af og lader de nye, grønne skud siddende. Ved syrenhortensia eller havehortensia kan man fint beskære helt ned til 25-30 cm over jorden i det tidlige forår. Ved træagtig hortensia kan man klippe helt ned til 15-20 cm over jorden i det tidlige forår. Klatrehortensia tåler både moderat og hård beskæring al efter, hvilken vækstform man ønsker.
Det mest optimale tidspunkt at plante hortensia er i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. Man kan også plante hortensia i foråret, men her skal man være ekstra opmærksom på at vande tilstrækkeligt.

Du kan med fordel lade de visne blomster sidde hen over vinteren, da de beskytter planten mod frostskader. Du kan fint klippe de visne blomster af til foråret, når faren for nattefrost er ovre. Vær blot opmærksom på, at du ikke kommer til at klippe de nye, grønne skud af også.

En hortensia, der ikke blomstrer, kan skyldes en hård beskæring. Udeblivende blomster kan også være et resultat af, at du har gødet med en for kvælstofholdig gødning, da planten så bruger energi på bladvækst og ikke blomster.