{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hækplanter

Udplantning og pasning af bøg

4. november 2023

Bøgehæk i haven

Bøg, Fagus sylvatica, er sammen med liguster en klar favorit, når danskerne skal plante hæk i deres haver. Og vi forstår godt hvorfor.

Som hæk har bøgen nemlig mange gode egenskaber. Den er både hårdfør og vindfør samt tolerant og tæt. Derudover tilfører den også prydværdi til haven med sine fine blade, der skifter fra frisk lysegrøn i foråret til flammende bronzerød i efteråret.

Også om vinteren er bøgehækken skøn. Bladene falmer ganske vist, men størstedelen af dem bliver siddende hele vinteren igennem og falder først af, når nyt løv springer ud i maj måned. På den måde giver bøgen både fornøjelsen af smukke høstfarver og en hæk, der forbliver tæt hele året igennem.

Vidste du, at bøgen også findes med dybrøde blade? Sorten Fagus sylvatica 'Purpurea', der også kaldes rødbøg, er identisk med den velkendte, grønne bøg, bortset fra sine flotte, mørke blade.

Du finder vores udvalg af bøgehækplanter her

Vi har samlet en komplet guide til dig her, som du kan følge, uanset om du har en almindelig bøg eller en rødbøg . Du kan også se, hvordan du planter hæk i haven, i videoen nedenfor.

Udplantning og pasning af bøg - Få guiden hos Plantorama

Udplantning af bøgehæk

Bøgehækplanter med klump skal plantes i september/oktober eller april/maj, mens barrodede bøgehækplanter skal plantes mellem løvfald og løvspring. De barrodede planter har ikke beskyttende jord omkring rødderne og skal således bruge vinteren til at udvikle rødder, så de er stærke til foråret.

Det er altafgørende for resultatet, at planternes rødder holdes fugtige op til udplantningen. Når det er tid til udplantning, graver du en rende eller et hul, som er tilpas dyb og bred til, at rødderne kan være der. Nedenfor guider vi dig til succesfuld udplantning af bøgehæk:

  • Grav et hul eller en rende, som er dobbelt så stort som plantens rodnet.
  • Fyld hullet op med vand og lad det sive ned.
  • Kom jord i bunden og placér derefter planten, så den står plant med jorden.
  • Fyld herefter ekstra jord omkring rødderne.
  • Giv jorden et let tryk med flad hånd, så den forbindes med rødderne. Tryk ikke for hårdt, da de nye rødder så får svært ved at grave sig gennem jorden.
  • Vand afslutningsvist jorden godt igennem, og fyld lidt mere jord på, hvis det synker for meget sammen.

 

Hvor dybt og tæt skal bøg plantes?

Plantedybden afhænger selvfølgelig af, hvilken type bøgehæk du køber, men som udgangspunkt skal bøgehækplanter plantes i 30 cm dybde.

For at opnå en flot bøgehæk, der er tæt i top og bund, anbefaler vi, at du planter 4-5 bøgehækplanter pr meter. Planter du færre hækplanter pr meter, risikerer du, at hækken bliver tæt i toppen, men ikke i bunden.

Udplantning og pasning af bøg - Få guiden hos Plantorama

Placering af bøgehækplanter

Bøgehækplanter kan placeres stort set overalt, da den ikke stiller store krav til mængden af lys. Bøgen klarer sig fint i både fuld sol, halvskygge og skygge, og er derfor et godt valg til de fleste haver.

Uanset placering foretrækker bøgen at blive plantet ud i en almindelig og næringsjord jord. Den er desuden fuldt vinterhårdfør og derfor ideel til det danske klima.

 

Klargøring af jorden før udplantning

Før du kan plante bøgehæk, skal jorden rengøres for store sten, byggeaffald og lignende ned til 35-40 cm dybde.

Hvis jorden er meget lerholdig, er det desuden en god idé at blande spagnum eller jordforbedring i, så jorden bliver mere blød og porøs. Det er desuden en god idé at putte kompost ned i plantehullet for at give planterne noget at ”leve af” i starten.

Udplantning og pasning af bøg - Få guiden hos Plantorama

Pasning af bøgehæk

De første par år efter udplantning af en bøgehæk er det nødvendigt at vande rigeligt. Særligt i tørre perioder er det altafgørende, at planterne får tilført vand. Det kan være en fordel at lægge en siveslange ud, så det er nemmere at vande, når det er nødvendigt.

Sørg for at holde området omkring bøgehækken fri for ukrudt og græs, så planterne ikke skal konkurrere om næringen og vandet i jorden. Du kan dække den bare jord omkring planterne med et 10 cm lag barkflis.

Når bøgehækken er 2-3 år, er den etableret og vil som regel klare sig med vand og næring, som den får fra naturens side. Vil du imidlertid gerne forkæle din bøgehæk, kan du tilføre den ekstra næring lige efter løvspring i maj måned ved at lægge et tyndt lag kompost langs med hækplanternes rødder.

 

Klipning og beskæring af bøgehæk

Efter udplantning skal du kun klippe din bøgehæk i siderne, indtil den når den ønskede højde. Herefter kan du klippe både sider og top. Om du foretrækker at klippe bøgehækken én eller to gange om året, er et spørgsmål om temperament.

Vil du nøjes med én årlig klipning, bør du gøre det i juli. Klipper du derimod hækken to gange årligt, bør du gøre det første gang i juni og anden gang i august. Vi anbefaler altid at kigge hækken godt igennem for fuglereder inden, så du ikke kommer til at ødelægge dem.

Har du en gammel bøgehæk, som fylder lidt for meget eller har mistet formen lidt, kan du foretage en kraftigere beskæring end den normale klipning. Dette skal gøres af flere omgange, så hækken har en chance for at komme sig mellem beskæringerne.

Ved en kraftig beskæring skal du klippe toppen og den ene side af bøgehækken det første år og den modsatte side af bøgehækken det efterfølgende år. Vi anbefaler, at du beskærer i det tidlige forår omkring februar/marts.