Dekorationsartikler

No products in group (156)

Inspiration til bolig og indeplanter

Grøn inspiration og gode råd til bolig, have og dyr

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 95.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Prydløg kan blive liggende i jorden hele året, så du undgår besværet med at grave dem op efter blomstring og sætte dem igen om efteråret. Prydløg har de mest fantastiske blomster, men desværre bliver bladene ofte halvvisne før blomsterne springer ud. Derfor kan du med fordel plante stauder som f.eks. hosta eller storkenæb omkring, som kan komme op og dække de grimme blade, så de ikke skæmmer for den smukke blomstring.

Dine planter er angrebet af skjoldlus, som desværre kan være meget svære at bekæmpe. De beskytter sig godt under det lille flade skjold. Herunder lægger de også deres æg. Når æggene klækkes kommer de små vandrelarver frem, og så er det tid at sætte ind med bekæmpelse.

Gentagende behandlinger med insektsæbe eller bladglans vil være fremgangsmåden, men der skal behandles mange gange, fordi det kun har virkning på helt unge individer (OBS! Nogle planter tåler ikke bladglans, så hvis det er det du vælger så prøv først at sprøjte på et enkelt blad og se hvordan planten reagerer). Du kan også forsøge at fjerne så mange skjold du kan med fingrene. Sidder der også skjold på stammen kan du bruge en stiv børste til at fjerne dem. Hvis planterne er meget hårdt angrebet, kan det ende med at de må kasseres, men i første omgang synes jeg du skal gøre en indsats for at bekæmpe dem.

De sorte belægninger på bladene er såkaldte branddugsvampe. Skjoldlus udskiller honningdug som er et sukkerholdig stof som lægger sig på overfladen af bladene. Honningduggen giver grobund for branddugsvampe, som ses som sorte eller mørke belægninger på bladene. 

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

En ren frisk kompost skal blandes med 1/3 jord. Der er ikke så meget der gror optimalt i en ren kompostjord, og specielt ikke hvis man sår i det. Når vi taler om Champost, så er det et udmærket produkt. Champost Jordforbedring skal blandes på samme måde, som når man bruger sin egen kompost eller et lag på 5-10 cm blandes i jorden. Champost har også plantesække som man enten kan bruge i forbindelse med kapillærkasser eller tømme posen, og bruge den i et fast bed. Husk at du skal supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Komposten giver din jord en god struktur og forbedre mikroorganismernes vilkår til gavn for dine planters rødder og plantens tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Det kan ske at bøgehækken med alderen bliver både for bred og høj, men det findes der heldigvis en løsning på. Den kan skæres ind i siderne og ned i toppen og i løbet at 2-3 år, har man igen en tæt og smal hæk.Som du helt rigtigt skriver, så skal man ikke skære begge sider og toppen på samme tid. Det første år skæres den ene side samt toppen tilbage. Året efter skæres den anden side ind. Du kan starte med at skære toppen ned. Skær gerne 10 cm længere ned end du ønsker den endelige højde. Så kan hækken vokse lidt uden at blive for høj. Spænd herefter en snor ud som du kan styre efter når hækken skæres ind i siden. Så bliver hækken lige. Det bedste tidspunkt at skære hækken ind på er i april. Hvis foråret kommer tidligt kan det også gøres i sidste halvdel af marts.   

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Boliginteriør

Dekorationsartikler til dit næste kreative projekt

Hos Plantorama elsker vi at være kreative. Men når vi mangler inspiration, udforsker vi vores udvalg af dekorationsartikler. Læs herunder om vores udvalg og få inspiration til din næste dekoration, eller besøg et af vores Plantorama centre og del dine ideer med en af vores medarbejdere.

Sand, grus, sten og akrylperler til dekorationer

Hos Plantorama finder du et stort udvalg af dekosand og dekosten. Vores store udvalg af dekosand omfatter alt fra helt finkornet sand til grus og småsten. Dekosandet fås i mange forskellige farver, blandt andet sort, grøn, brun, sølv og rød. Det dekorative, farvede sand kan både bruges til dekoration i skåle og fade, sammen med levende lys på et lysfad eller i sammenplantninger med blomster.
Vores dekosten fås ligeledes i mange forskellige størrelser og farver, eksempelvis hvid, klar, sort, gul, grøn og rød. Udvalget af dekosten omfatter desuden smukke, champagnefarvede dekoperler, som giver dekorationer et elegant udtryk.

Såvel dekosand som dekosten sælges i gennemsigtige plastbøtter med praktisk skruelåg. Dekosand og dekosten kan hældes derfor tilbage i bøtten, når det ikke skal bruges og genbruges igen ved senere anledning.

Blandt vores store udvalg af sten, perler, grus og sand til dekoration kan du garanteret finde netop det, som fuldender dine dekorationer derhjemme.

Perlenåle

Udover løse dekoperler har vi et stort udvalg af perlenåle hos Plantorama. Perlenålene er, som ordet antyder, tynde nåle, hvorpå der sidder en perle for enden. Perlenålene er perfekte til dekorationer, blomsterarrangementer, buketter og sammenplantninger, hvor de tilfører elegance.

Perlenålene er meget nemme at arbejde med og kan genbruges gang efter gang. Nålene fås i flere forskellige størrelser og farver, blandt andet sort, champagnefarvet, gul og grøn.

Kranse og hjerter til dekorationer

Enhver dekoration starter med en krans eller et hjerte, som herefter fyldes med pynt efter egen smag. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af kranse og hjerter til dekorationer. Dekokransene fås i flere forskellige materialer, blandt andet oasis og akryl, og kan pyntes sparsomt, hvis du er til det minimalistiske udtryk, eller overdynges med dekorationsmaterialer, hvis du er til festlige, overdådige dekorationer.

Vores store udvalg af kranse til dekorationer kan både bruges til dekorationer i fad og til dekoophæng på dør eller væg. Kransene kan både bruges indendørs og udendørs og kan genbruges flere gange.

Lædersnor og ståltråd til dekorationer

Udover kranse og et kæmpe udvalg af dekosten, dekosand og dekofigurer finder du også et stort udvalg af tråd og snor til at binde dekorationerne sammen med hos Plantorama. Vores udvalg af snor og tråd omfatter alt fra vindseltråd og ståltråd i flere forskellige farver, blandt andet grøn og sort, over lædersnor i eksempelvis rød, hvid og sort, til vinbinder i smukke røde og lyserøde nuancer.
Blandt vores store udvalg af tråd og snor kan du altså sagtens finde en løsning, som passer til netop dine arrangementer og sammenplantninger.

Dekorationsbark, mos og dekofigurer

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af figurer til dekorationer. Vores udvalg omfatter blandt andet dekosvampe, dekoblomster, dekoblade, dekoæg kunstige vagtelæg, dekofugle, dekohjerter, træhjerter, akrylhjerter, dekosommerfugle, træstykker, barkstykker, kviste, dekogrene, mos, oasis, dekomos, kunstig mos, dekoæbler og mange, mange flere dekorationsfigurer. Alle dekorationsfigurerne fås i mange forskellige farver og størrelser og kan bruges til alt fra hjemmelavede kranse til blomstersammenplantninger.

Med vores store udvalg af dekofigurer kan du nemt sætte dit personlige præg på hjemmets dekorationer, sammenplantninger, påskedekorationer og blomsterarrangementer.

Plantorama bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores persondatapolitik klik her