Navnet orkidé betyder oprindeligt ”testikel” på grund af rodens form. Navnet kommer fra Grækenland, hvor myten fortæller om Orkis, en søn af en nymfe og en satyr, i beruset tilstand forsøgte at voldtage en mænade, altså en Dionysospræstinde, under en Dionysosfestival.
Selv en halvgud kan dog ikke blot gøre, hvad han vil. Han blev sønderflået af de andre præstinder som straf, og alle de steder hvor stumperne af ham landede, voksede der orkidéer op. Orkidéen blev desuden forbundet med frugtbarhed og blev regnet for et Afrodisiakum.
Bevis er fundet for den første orkidé så langt tilbage som for 20 millioner år siden, men det menes, at de har eksisteret side om side med dinosaurerne. Der findes mellem 21.000 og 26.000 forskellige arter orkidéer, fordi alle arter kan parres med hinanden. De kan findes over hele verden, men primært i de tropiske egne.
Se udvalget af blomstrende stueplanter her.
Der findes tre forskellige grupper af orkidéer; trælevende (Epifytter), stenlevende (Lithofytter) og jordlevende (Terrestiale). De kræver forskellige mængder af lys og vand. Man siger, at orkidéer ikke kan tåle sollys, men nogle arter kræver faktisk så meget sollys, de overhovedet kan få.
Generelt gælder det om at efterligne levevilkårene fra plantens oprindelsessted så meget som overhovedet muligt. De fleste orkidéer tåler ikke overvanding eller for meget lys, og det er en tommelfingerregel at lade være, hvis man er i tvivl.
En ugentlig vandingsdag med blot en smule vand tilrådes. Man kan også væde jorden helt igennem, men det er vigtigt, at vandet herefter kan løbe fra, så rødderne ikke står i vand og rådner. En potte med hul i bunden er derfor en god idé. Se udvalget af potteskjulere her.
Det anbefales herudover at bruge demineraliseret vand. Man kan filtrere almindeligt vand igennem en tørveblok, koge sit vand (ikke fuldstændigt effektivt) eller købe osmosevand.