Grønne stueplanter
Sukkulenter og kaktusser
Sukkulenter og kaktusser er afholdt for deres skulpturelle udformning, og så er de endda nemme at passe.
Grønne stueplanter
Sukkulenter og kaktusser er afholdt for deres skulpturelle udformning, og så er de endda nemme at passe.
Sukkulenter og kaktusser er populære som aldrig før. Sukkulenter og kaktusser leverer ikke en overdådig, farvestrålende blomstring, som visse andre stueplanter, men er til gengæld afholdt på grund af deres skulpturelle udformning, som passer perfekt ind i den nordiske, minimalistiske stil.
En anden årsag til sukkulenternes og kaktussernes popularitet er, at de er meget nemme at holde. Dels kan de dyrkes, hvor mange andre planter ikke vil trives, som eksempelvis i en solrig vindueskarm eller over tæt på varmeelementer. Dels kræver sukkulenter og kaktus stort set ingen pasning.
Ordet sukkulent er afledt af det latinske ord ’succus’, som betyder saftfuld. Sukkulenter går derfor undertiden under betegnelsen ’saftplanter’. Sukkulent-betegnelsen dækker over en række plantefamilier, hvis fællestræk er et opsvulmet, vandholdigt plantevæv.
Sukkulenter vokser i tørre og varme omgivelser, særligt i ørkenagtig vegetation i det sydlige Afrika og på de amerikanske kontinenter. Sukkulenter har tilpasset sig de barske, næringsfattige omgivelser og overlever ved at oplagre vandreserver i stængler, rødder og blade.
På baggrund af plantens primære væskeophobningsmetode inddeles sukkulente planter i tre kategorier: rodsukkulenter (kaldes også ’knoldsukkulenter’), stængelsukkulenter og bladsukkulenter.
Rodsukkulenter oplagrer primært vand i rødderne og omfatter blandt andet aspargesplanter, som den nok bedst kendte rodsukkulent herhjemme.
Stængelsukkulenter oplagrer primært vand i stænglerne. Denne kategori omfatter blandt andet hele kaktusfamilien, som rummer de mest udbredte stængelsukkulenter i Danmark.
Stængelsukkulenter er kendetegnet ved, at bladene er stærkt reducerede og omdannet til torne. Botanikere mener, at stængelsukkulenter har udviklet sig således for at beskytte sig mod planteædende dyr.
Endelig oplagrer bladsukkulenter primært vand i bladene. Denne kategori omfatter blandt andet den i Danmark – måske endda i verden – vel nok mest kendte sukkulente plante, aloe vera. Derudover omfatter bladsukkulenterne også den eksotiske agave, samt Crassula- og Echeveria-slægterne.
De fleste sukkulenter egner sig fortrinligt som stueplanter. De kan nemlig godt lide – ja, fodrer ligefrem – den tørre, varme luft, vi omgiver os med i hjemmet. Hvor mange andre planter skal beskyttes mod direkte sollys og varmen fra eksempelvis radiatorer, kan de sukkulente planter sagtens tåle begge dele.
Desuden er sukkulente planter meget nøjsomme og kræver næsten ingen pasning. De er derfor et oplagt valg for selv den mest uerfarne planteejer og til det travle, moderne menneske, som ikke har alverdens tid at afsætte til pasning af hjemmets planter.
Sukkulenters popularitet skyldes ikke kun, at de er nemme at holde. Det skyldes også deres særegne udseende. Med deres skulpturelle udtryk er sukkulenter dramatiske at se på uden at blive overdådige.
Sukkulenternes minimalistiske udtryk passer perfekt til den moderne nordiske indretningsstil og er særligt populær blandt yngre mennesker, som oplever blomstrende stueplanter som for pompøse.