Juleinteriør

Få inspiration til julen

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Jul

Juletræstæpper, julepuder og julesokker

Juletræstæpper fuldender juletræet

At pynte hjemmet op til jul er en af vores favoritopgaver i denne tid, og juletræet er naturligvis midtpunktet i hele juleindretningen. Et flot pyntet juletræ med lysende kæder, flotte julekugler og stjerne på toppen er ikke komplet uden et smukt juletræstæppe til at fuldende herligheden.

Et juletræstæppe er i sin enkelhed et tæppe, der vikles omkring juletræets fod, så juletræet ikke beskadiger gulvet. Tæpper til juletræer gør dog meget mere end at beskytte, de tilføjer også julestemning til hjemmet. Hos Plantorama finder du juletræstæpper i forskellige farver og mønstre fra de traditionelle til de mere moderne.

Ligesom du udvælger et juletræ efter, om det passer i højde og bredde til det sted, hvor det skal stå, skal du også vælge dit juletræstæppe. Juleræstæppet skal naturligvis ikke være for stort eller for småt i forhold til juletræet. Det ser flottest ud, når de to harmonerer i størrelse.

Gå gerne efter et tæppe til jueltræet, som er bredere end de nederste grangrene på træet. Så er der god plads til at placere julegaverne under træet, og skulle dit juletræ begynde at drysse med grannåle samles de ovenpå tæppet, så de er nemme at fjerne bagefter.

Juletræstæpper findes i de klassiske julefarver som rød og grøn, men fås også i mere moderne og elegante farver som creme og mørkeblå.

Bløde julepuder til stuen

Julepuder tilføjer stemning til ethvert rum, men de er særligt oplagte i stuen, hvor de pynter flot og giver et blødt element i lænestolen eller sofaen. Hos Plantorama finder du julepuder i et væld former, størrelser og farver til at matche din juleindretning. Gå på opdagelse i vores boligafdeling og julemarked og find den perfekte julepude til vintersæsonen.

Oppyntning med julepuder er den perfekte måde at forny boligindretningen på, når juletiden nærmer sig. Det er nemt og hurtigt, og du bestemmer helt selv, hvilke farver du er mest til. Måske du er vild med nissetema eller bare foretrækker puder i julens farver?

Julepuder er ikke bare dekorative, de er også dejligt bløde, så du kan nyde en stille stund i den ellers travle juletid. Du finder julepuder i flere forskellige størrelser og former, hvor de større puder passer perfekt til sofaen og sengen og de mindre puder og pølsepuder er ideelle til lænestolen eller som dekoration blandt store puder.

Røde og grønne julepuder er måske et indlysende valg, da farverne er helt klassiske og passer ind i langt de fleste hjem, men andre farver og puder med motiver tilføjer også noget helt særligt til juleindretningen. Hvorfor ikke gå med puder med julemotiver eller en anderledes farve, der gør det hele lidt sjovere og mere spændende? 

Du kan mikse og matche lige de julepuder, som du bedst kan lide, så det passer ind hjemme hos dig. Køb en enkelt pude og tilføj den til samlingen hen over julen eller gå all-in og byt alle sofapuderne ud med skønne julepuder. Det er helt op til dig selv, og mulighederne er mange med julepuder fra Plantorama.

Julesokker til ophængning

Hvorfor ikke glæde børn og barnlige sjæle lidt ekstra op til jul med en julesok? Julesokker til ophængning er ideelle, hvis du har tradition for at lave en pakkekalender eller adventskalender med små gaver. De kan eksempelvis fyldes op med små gaver, julegodter eller julesmåkager.

Julesokken kan også anvendes som adventskalender, som hver søndag op til jul fyldes med en mindre eller større gave, der skal glæde og gøre ventetiden til juleaften lidt mere tålelig. Uanset hvordan I laver pakkekalender eller adventskalender hjemme hos jer, er julesokker en god idé.

Hos Plantorama finder du julesokker til både voksne og børn med forskellige motiver og mønstre, som eksempelvis nisser, julemænd og snemænd. Du finder også sokker til jul i forskellige størrelser, som passer til både store og små gaver. Besøg julemarkedet og find din helt egen julesok.

År efter år kan julesokkerne findes frem og hænges op i hjemmet, hvor de spreder forventningens glæde og dejlig julestemning. Det gør det også ekstra sjovt for børnene at være med til at pynte op til jul, når de får lov at hænge deres helt egen julesok op. Julesokkerne bliver altså hurtigt til en tradition, som hele familien kan samles om i dagene op til jul.

Kageudstikkere til jul

Bagning hører julen til, og hos mange danskere er julesmåkager, brunkager og pebernødder helt uundværlige på julebordet. Og med det rette udstyr bliver julebagningen lidt sjovere og nemmere.

Hos Plantorama finder du fine småkageudstikkere med julemotiver, som du kan bruge til julebagningen af småkager. Vi hjælper dig godt på vej med vores kageudstikkere til jul, så I sammen kan gå i køkkenet, hygge og bage duftende og velsmagende julebagværk.