Kogler og dekoration

Få inspiration til julen

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Jul

Mos, ler, nødder og grankogler til dekoration

Dekorationer hører til blandt julens hyggeligste gøremål. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas tilbehør til juledekorationer. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Pynt til juledekorationer

Når kalenderen siger december, er det tid til at pynte hjemmet op – blandt andet med flotte juledekorationer. Hvert år glæder vi os til t komme i gang, for så snart kalenderlyset og adventskransen er dekoreret og pyntet, er juleaften ikke langt væk.

Uanset om du er mest til en moderne og minimalistisk pyntede juledekoration eller den helt klassiske juledekoration med gran og kogler, så kan du finde inspiration til dette års juledekoration blandt vores udvalg af pynt.

For mange familier er det en fast tradition at samles og pynte juledekorationer. Hos Plantorama synes vi, at denne tradition hører til blandt julens hyggeligste, og vi vil hellere end gerne hjælpe jer med at kreere smukke, personlige og sjove juledekorationer.

Vores udvalg omfatter et væld af pynt til juledekorationen, alt fra halmkranse, grankogler, nødder, svampe og grene, over fade og bakker, til lim, limpistoler, lysholdere og ståltråd. Hos Plantorama finder du altså alt, hvad du skal bruge for at lave din egen juledekoration.

Så det er blandt vores dekorationspynt, du skal slå dig løs, hvis du er kreativ. Hele familien kan være med, og der bliver med garanti spredt masser af julestemning, når juledekorationerne skal pyntes. Gå på opdagelse blandt vores pynt til juledekorationen her eller besøg dit Plantorama-center, hvor udvalget er endnu større.

Du kan også gå på opdagelse i vores DIY-univers, hvor du finder inspiration og gode idéer til juledekorationer i mange forskellige stilarter ud over de klassiske. Du finder juleuniverset med DIYs her.

Mos og grene til juledekoration

Mos og dekorative grene pynter i alle slags juledekorationer – uanset om du er mest til den klassiske eller den mere moderne dekoration. Grønt er godt for øjet, og blandt vores brede udvalg finder du alt det, du skal bruge til en dekoration med mos og grene.

Nogle synes, at det er hyggeligt at gå på jagt efter dekorationsmateriale i skoven, mens andre helst slipper for bøvlet og betaler sig fra det.

Hos Plantorama får vi flere gange ugentligt friske leverancer af mos og grene. Vores ægte grene opbevares køligt, sådan at det bevarer friskheden efter ankomst til centeret. Få inspiration til juledekorationer med grønne planter.

Dekorative grene til pynt pryder så fint i dekorationer og bringer på fineste vis naturen indenfor. De dekorative grene skaber balance i juledekorationen med deres lette struktur.

Grene og mos kan anvendes i alle julens dekorationer, uanset om det er et kalenderlys eller en adventskrans. De dekorative grene fås med eller uden bær og blomster, så der er noget for alle kreative sjæle.

Grene kan fx give den hængende adventskrans et svævende og kunstnerisk udtryk. Du kan tilmed gå efter grene til juledekorationen som er særligt holdbare, så de er flotte hele december måned. Holdbare grene inkluderer blandt andet pil, bomuldsgrene og eukalyptus.

Grenen er flotte og dekorative i sig selv, men hvis ikke du er så meget til det naturlige udtryk, kan du nemt og hurtigt pynte grenene med fx bånd, små kugler, kunstig sne eller glimmerspray.

Grene kan udover i juledekorationer også bruges som bordpynt på julebordet, hvor de sammen med grankogler og nødder vil sprede den fineste julestemning med et naturligt udtryk. De dekorative grene kan også være en fordel for dig, som gerne vil slippe for, at der drysser grannåle på gulvet fra juledekorationen.

Små og store halmkranse til salg

Skal du lave en julekrans eller en adventskrans, er det en fordel at starte ud med en solid halmkrans i en høj kvalitet, så dekorationen tager sig bedst ud. Halmkransen er grundlaget til en smuk juledekoration, uanset om du er til det moderne, simple og enkle udtryk eller den klassiske grandekoration.

Hos Plantorama finder du halmkranse i flere forskellige størrelser – både små og store. Halmkranse er ikke kun forbeholdt adventskranse eller julekranse – de kan også bruges som base til en smuk dørkrans eller som borddekoration viklet ind i årstidens flotte bærgrene og gran samt julens blomster og planter.

Juledekorationer med grankogler

Naturmaterialer som nødder, grankogler, tørrede svampe og andet naturpynt er uundværlige, når juledekorationen skal kreeres. De kan også pynte i en adventskrans eller i bordpynten på julebordet.
Hos Plantorama har vi et stort udvalg af pynt til juledekorationer, både i naturmaterialer og kunstige alternativer.

Du kan købe dekorationsmaterialerne enkeltvis eller sammensætte din egen blanding med vores bland selv-pynt. Blandt udvalget finder du grankogler, nødder og svampe, som kan genbruges år efter år.

Juledekorationer med grankogler er en klassiker, og blandt vores udvalg finder du kogler i flere forskellige størrelser og former. De spreder hygge i juledekorationen og kan også hænges op i vinduet i et flot silkebånd.

Både grankoglerne, svampene og nødderne kan med fordel kombineres med julesæsonens blomster og planter samt mos og gran for det helt rette julelook. Grankoglerne tilfører et rustikt og naturligt element i julens dekorationer. Du kan også designe din egen koglekrans ved at lime grankoglerne fast til en gren.

Vi har grankogler til enhver juledekoration, og du kan gå på opdagelse her på siden eller besøge din Plantorama, hvor du finder meget mere til juleoppyntningen af hjemmet. Her finder du også mos, ler, grene, bånd, lys og meget mere, så du kan finde alt det, du har brug for til julens dekorationer.

Juledekoration med oasis

Skal dekorationen holde hele julen igennem uden at tabe grannåle eller begynde at se trist ud, så er oasis den bedste løsning. Oasis kan bruges i juledekorationer, hvor du normalt ville anvende ler. Oasis er især velegnet til juledekorationer med friske planter eller blomster.

Oasis er et skummateriale af fenol, som har en evne til at suge vand op og holde på det. Faktisk kan oasis indeholde op til 40 gange sin egen vægt i vand. Så laver du din juledekoration med oasis, kan den holde sig frisk julen igennem.

Oasis skal mættes med vand, inden du anvende den til dekorationer. Læg den gerne i ”blød” natten over, så den er fuldstændig mættet med vand. Vil du gerne dekorere din juledekoration med grene, kan de være en fordel at vælge ler frem for oasis som basis i dekorationen.

Glimmer spraymaling og kunstig sne til dekorationer

Glimmerspray og kunstig sne er et sjovt og dekorativt indslag til juledekorationer. Brug glimmerspray til at dekorere grene, grankogler, nødder og blade, som vil lyse funklende op i julens dekorationer.

Kunstig sne er et sjovt element i juledekorationen, hvor du kan lave et lille julelandskab omkring kalenderlyset. Det kan også anvendes til større nisselandskaber med bakker, juleby og snelandskaber.

Det er kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til at dekorere juledekorationen eller nisselandet med kunstig sne. Du kan lave et hvidt snelandskab med en hyggelig juleby med legende børn eller et bakket nisselandskab med skilift, nisser der kælker i sneen, snemænd og sneklædte juletræer.