Julebyer og nisselandskaber

Se video

Byg din egen magiske julelandsby

Du kan samle familien omkring julehyggen og bygge din egen magiske julelandsby. Kom i Plantorama og lad dig inspirere
Se video

Få inspiration til julen

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Jul

Byg din egen juleby eller nisselandskab

Slip fantasien løs og skab din egen hyggelige julelandsby. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas tilbehør til julelandsbyer. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Et Julelandskab og et nisselandskab er hyggelig

Mange af os kan måske huske, at vi som børn købte et stort stykke vat, nogle nisser og keramiske huse, som vi kunne sætte elektriske lys i. Vattet blev spredt ud på den store reol eller et bord, eksempelvis som en kælkebakke, og så blev nisserne sat på kælk, og husene placeret rundt om med en kirke og nogle familiehuse.

Hvis du gerne vil genskabe den nostalgiske juleby igen, så er du kommet til det rette sted. Hos Plantorama finder du alt, hvad du skal bruge for at skabe den perfekte juleby. Vi har et stort udvalg af alt fra baggrunde til julelandskaber, over julehuse med lys, til dekoration og tilbehør til nisselandskaberne.

Med vores store udvalg af tilbehør til julelandskaber kan du lade fantasien få frit spil og skabe det perfekte julelandskab hjemme i din stue. Vi har også samalet en masse pynt, figurer og andet tilbehør, som dekorerer din juleby eller nisselandskab på fineste vis.

Gå på opdagelse i vores univers af julebyer og nisselandskaber her på siden eller se det store udvalg i vores julemarkeder landet over, hvor du finder alt det, du skal bruge, til din juleby. Lige fra de større dele, eksempelvis sneløjper, julehuse og landsbyer, til de helt små dele, eksempelvis mennesker, dyr, træer og gadelamper.

Uanset om du skal starte helt fra bunden eller blot mangler lidt nyt tilbehør, kan du finde inspiration blandt vores spændende udvalg af udstyr og tilbehør til både julebyer og nisselandskaber. Vi hjælper dig hurtigt i gang, hvis du er nybegynder, med vores forskellige tilbehørssæt.

Hos Plantorama finder du alt til din juleby og dit nisselandskab, lige fra møller og skøjtebaner, over boder og bytorve, til rensdyr og julemænd. Besøg vores julemarked og se hele udvalget af tilbehør. Det er også i Plantoramas julemarked, at du kan opleve det store, mekaniske julelandskab og samle inspiration til din egen derhjemme.

Tilbehør til julelandskab

Juletiden byder på hygge med familien og masser af stemningsfyldte timer med pyntning, bagning og kreative sysler. Og hvorfor ikke også samle familien når årets julelandskab skal kreeres? I kan starte med at gå på opdagelse i vores julemarked og vælge lige det tilbehør, som er jeres favorit.

Vi har tilbehør til små såvel som store julelandskaber, og der er noget for enhver smag. Find lige det, du har brug for blandt vores julehuse med lys, toge, træer, mennesker og julemænd. Så kommer familien godt fra start, når der skal skabes en hyggelig juleby med liv og lys.

En flot julelandsby skal ikke kun have dekorativt tilbehør, den skal også have den rette baggrund for virkelig at komme til live. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af baggrunde til din julelandsby og dit julelandskab, som du kan vælge imellem.

Vores landskaber er med mange niveauer og fremstår blandt andet med skibakker, bjerge og søer, hvilket er med til at danne rammen om en hyggelig julelandsby. Elementerne er fremstillet i hård plast, som kan holde til mange års brug. De udmærker sig desuden ved at være meget naturtro. Se udvalget i alle vores centre fra midt oktober og helt indtil jul.

Julehuse med lys til julelandskaber

Er du mesterskaberen bag årets julelandskab? Så find inspiration til nye opstillinger blandt vores udvalg. Måske julelandsbyen skal have en nye gade med butikker eller torvet skal udstyres med en skøjtebane? Måske det er en skiløjpe, der skal til eller blot nogle flere julehuse?

Uanset om du er på udkig efter noget til det lille eller store julelandskab, har vi tilbehøret, der gør drømmen til virkelighed. Hos Plantorama finder du mange forskellige bygninger og julehuse med fine og dekorative detaljer, så du kan skabe rammen om et stemningsfyldt julelandskab.

Kernen i det perfekte julelandskab er naturligvis bygningerne. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af julehuse med lys og uden lys. Vores udvalg af julehuse omfatter alt fra caféer, biblioteker og købmandsforretninger til skoler, kirker og legetøjsforretninger.

Med vores store udvalg af julehuse har du altså mulighed for at sammensætte din juleby, netop som du vil. Lad dig inspirere af Plantoramas julelandsbyer. Julehuse med lys er perfekte til at lyse op i julebyen, og sammen med gadelamper, træer og mennesker skaber de liv og stemning i julelandskabet.

Ud over vores udvalg af julehuse med lys kan du også vælge mellem hyggelige og sjove bygninger som møller, skøjtebaner, bytorve, boder og butikker. Nogle af bygningerne og julehusene er udstyret med lys og lyd, som er et sjovt og livligt element i julelandskabet.

Dekoration til nisselandskab

Udover et udvalg af tilbehør og julehuse til julelandskaber har vi også et stort udvalg af dekorationsmaterialer til julelandskaber. Vores udvalg omfatter blandt andet træflis, småsten, mos, kork, juletræer, snepulver, glimmer, spraymaling, spraylim og forskellige underlag. Med vores dekoration til julelandskaber kan du skabe de hyggeligste og naturtro julebyer.

Dekorationerne fuldender ethvert nisselandskab med deres fine detaljer, og man kan næsten ikke få for meget. Hvordan, du vælger at dekorere og pynte dit nisselandskab, er helt op til dig. Vi har alt tilbehøret og dekorationen, så er det op til dig at sammensætte det i det perfekte nisselandskab.

Nisselandskaber kan sættes frem hvert år til jul, og ses af mange som samleobjekter, der hvert år udvides med nye dekorationer, bygninger eller figurer. Med Plantoramas store udvalg af udstyr og tilbehør til julebyer finder du altid noget nyt og spændende, som kan forny nisselandskabet derhjemme. Derved bringer det glæde og smil frem pr efter år.

Blandt udvalget finder du dekoration til nisselandskaber i sæt og enkeltvis, som alt sammen er flot og detaljeret. Du finder også dekoration med lys og lyd, som er med til at øge julestemningen og livet i nisselandskabet.

Vores dekorationssæt er ideelle til dig, som lige er startet ud med et nisselandskab. Udover dekorationssæt finder du også træer, gadelamper, stakitter, figurer og bålsteder.

Skru helt op for julehyggen med nisselandskaber. Et mekanisk nisselandskab med lys er til stor glæde for alle familiens medlemmer, hvor både store og små kan lade sig fascinere af julestemningen. Du kan se en del af udvalget her i vores juleunivers, men det fulde udvalg finder du ude i vores julemarkeder.

Elektrisk julelandskab med lys

Hele familien kan være samlet om at bygge en elektrisk juleby. For at komme godt fra start kan du købe et startsæt med flere forskellige dele, men er du den store selvbygger, kan du vælge helt særlige bygninger, eksempelvis julekarruseller, huse med musik, vindmøller, minihuse og byhuse til at fuldende julebyen.

Hos Plantorama finder du forskelligt tilbehør og udstyr til at lave et elektrisk julelandskab med lys og lyd. Vælg eventuelt også et gadesæt med personer, juletræer og skilte eller vælg gadelamper, personer, træer og biler pakket for sig selv.

Find de rigtige sten, grus og spraymaling og lav veje, stier, bjerglandskaber, bakker og niveauer for at skabe liv, lys og hygge i byen. Det sætter prikken over i’et på et kreativt julelandskab.

Vi har lavet julelandsbyer i vores centre, hvor du kan gå på opdagelse og lade dig inspirere til at lave søer, vandfald og veje. Hele familien kan samles om at skabe en julelandsby, og du skal ikke være håndværker for at nå i mål. Spørg bare i vores centre og bliv inspireret af vores julebyer.

Uanset dit ambitionsniveau får du stor glæde af at lave dit eget elektriske julelandskab. Et mindre julelandskab kan sagtens laves i vindueskarmen, mens de større kreationer med fordel kan laves på en kommode eller bord.

Det er nemt og hurtigt at komme i gang med dit eget julelandskab med vores udvalg af færdigt tilbehør. Der skal heldigvis ikke meget til, før julelandskabet ser flot og professionelt ud, hvis du starter ud med flot og detaljeret tilbehør.