Julelandsbyer

Slip fantasien løs og skab din egen hyggelige julelandsby. Herunder kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas tilbehør til julelandsbyer. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Se video

Byg din egen magiske julelandsby

Du kan samle familien omkring julehyggen og bygge din egen magiske julelandsby. Kom i Plantorama og lad dig inspirere
Se video

Få inspiration til julen

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 165.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Jul

Byg din egen julelandsby

Saml familien og byg din egen hyggelige julelandsby med huse, veje og landskab. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af tilbehør til julelandsbyer.

Julelandsbyer er hyggelige

Mange af os kan måske huske, at vi som børn købte et stort stykke vat, nogle nisser og keramiske huse, som vi kunne sætte elektriske lys i.

Vattet blev spredt ud på den store reol eller et bord, eksempelvis som en kælkebakke, og så blev nisserne sat på kælk, og husene placeret rundt om med en kirke og nogle familiehuse.

Hos Plantorama finder du alt, hvad du skal bruge for at skabe den perfekte juleby. Vi har et stort udvalg af alt fra baggrunde til julelandskaber, over julehuse, til dekoration af nisselandskaber.

Med vores store udvalg af naturtro tilbehør til julelandskaber kan du lade fantasien få frit spil og skabe det perfekte julelandskab hjemme i din stue.

Baggrunde til julelandskab

En flot juleby starter med den rette baggrund. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af baggrunde til nisselandskaber.

Landskaberne er med mange niveauer og fremstår blandt andet med skibakker, bjerge og søer, hvilket er med til at danne rammen om en hyggelig juleby.

Elementerne er fremstillet i hård plast, som kan holde til mange års brug. De udmærker sig desuden ved at være meget naturtro.

Huse til julelandsby

Kernen i det perfekte julelandskab er naturligvis bygningerne. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af julehuse.

Lad dig inspirere af Plantoramas julelandsbyer.

Vores udvalg omfatter alt fra caféer, biblioteker og købmandsforretninger til skoler, kirker og legetøjsforretninger.

Med vores store udvalg af julehuse har du altså mulighed for at sammensætte din juleby, netop som du vil.

Dekoration til julelandsby

Udover et stort udvalg af baggrunde og huse til julelandskaber har vi også et stort udvalg af dekorationsmaterialer til julelandskaber.

Vores udvalg omfatter blandt andet træflis, småsten, mos, kork, juletræer, snepulver, glimmer, spraymaling, spraylim og forskellige underlag. Med vores dekoration til julelandskaber kan du skabe de hyggeligste og naturtro julebyer.

Byg din egen julelandsby

Hele familien kan være samlet om at bygge en juleby. For at komme i gang kan du købe et startsæt med 10 dele, men er du den store selvbygger, kan du vælge helt særlige bygninger, eksempelvis julekarrusel, hus med musik, vindmølle, minihus og byhus.

Vælg et gadesæt med personer, juletræer og skilt eller vælg gadelamper, personer, træer og biler pakket for sig.

Find de rigtige sten, grus og spray maling og lav veje, stier, bjerglandskaber, bakker og niveauer for at skabe liv, lys og hygge i byen.

Vi har lavet julelandsbyer i vores centre, hvor du kan gå på opdagelse og lade dig inspirere til at lave søer, vandfald og veje.

Hele familien kan samles om at skabe en julelandsby, og du skal ikke være håndværker for at nå i mål. Spørg bare i vores centre og bliv inspireret af vores julebyer.