Julepynt

Få inspiration til julen

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Jul

Julepynt og julefigurer

Et smukt pyntet hjem og juletræ er for mange en af julens helt store glæder. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas julepynt. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Plantorama har alt i julepynt

Med de mange lys, den nostalgiske musik og de mange familietraditioner er julen en af de mest magiske tidspunkter på året. Så snart december er over os, er julen alle vegne – både derhjemme, i gader og stræder, på arbejdet og i alskens butikker. Er du én af dem, som er vild med julen, kan du sikkert ikke vente helt til december med at pynte op.

Heldigvis kan du allerede fra midten af oktober få masser af julestemning i Plantoramas julemarked, hvor du finder et væld af julekugler, nissemænd, juletræspynt og naturligvis også masser af smuk julepynt. Så trænger samlingen af julepynt til en opdatering eller er du blot vild med julen, så slå vejen fordi julemarkedet.

I julemarkedet finder du julepynt i mange af julens motiver, som eksempelvis julemanden, snemanden, nissen, englen og nøddeknækkeren, som alle bringer et smil frem på læberne med deres søde ansigter. De er i sandhed indbegrebet af jul.

Juledagene er ideelle at bruge sammen med familien. Vi inviterer indenfor i varmen til skønne julemarkeder, hvor alle familiens medlemmer er garanteret julestemning og masser af inspiration.

Tag på udflugt sammen og lad fx alle børn vælge et stykke julepynt, som hjemmet skal pyntes op med i år. Det gør det julepyntede hjem personligt og det er en sjov beskæftigelse for hele familien.

Hos Plantorama finder du alt i julepynt, så vi har noget for enhver smag. Gå på opdagelse i julens fire forskellige stilarter indenfor julepynt eller miks og match lige netop den pynt, du bedst kan lide. Intet spreder julestemning som julepynt, og selve oppyntningen af hjemmet er én af vores yndlingstraditioner ved julen.

Vi har alt i julepynt, så du kan skabe dit helt unikke udtryk denne julesæson. Fra klassisk jul til moderne jul – vores udvalg af julepynt hjælper dig med at fejre højtiden med stil og på præcis din måde.

Lille og stor julepynt til hjemmet

Hos Plantorama finder du julepynt i små og store størrelser blandt udvalget i julemarkedet, hvor du kan vælge mellem flere forskellige muligheder. Stor julepynt er ideel til dig, der er på udkig efter pynt, som er større end den almindelige julepynt, vi typisk pynter op med.

Bliver standardstørrelsen bare for lille, ja så må du på opdagelse i vores udvalg af stor julepynt. Mulighederne er næsten uendelige, og du kan med fordel kombinere stort julepynt med lille julepynt, så du får det helt rette udtryk.

Du bestemmer heldigvis helt selv, hvordan julepynten skal sammensættes. Besøg julemarkedet i Plantorama og se udvalget af både lille og stor julepynt. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af alskens lille og stor julepynt, lige fra guirlander og julekugler til juleophæng og julefigurer.

Vi har julepynt af mange forskellige materialer, blandt andet træ, metal, plastik, glas og papir. Vores udvalg omfatter ligeledes julepynt i alverdens farver, lige fra julens klassiske farver, rød og grøn, over eksklusivt guld og sølv, til tidens hotteste farve i indretningen: kobber.

Blandt vores store udvalg finder du med garanti den julepynt, der falder lige i din smag og giver dig muligheden for at pynte op til en smuk og dejlig juletid.

Juletræsengel og englejulepynt

Traditionelt set blev juletræsenglen sat på toppen af juletræet som symbol på Jesu fødsel. Englene kom nemlig til Betlehem for at annoncere fødslen. Flere steder bruger man i stedet en stjerne som toppynt, hvilket fungerer som symbol på ledestjernen, der ledte folket til Jesu.

Ifølge den bibelske historie omkring julen fremkom der en lysende stjerne på himlen, som skulle guide folket til Jesus. Mange kristne hænger altså engle og stjerner på juletræet som symbol på deres tro og for at skræmme onde ånder væk fra deres hjem.

Stadig i dag er englejulepynt populære motiver på juletræet, og ikke nødvendigvis som et kristent symbol, men som en afholdt julefigur. Juletræsengler og englejulepynt fås i et væld af farver, størrelser, materialer og designs, så der er noget for enhver smag. Er du på udkig efter julekugler eller juletræspynt?

Julepynt i hvid og sølv

Hvid og sølvfarvet julepynt er populært som aldrig før, da mange ønsker en mere enkel oppyntning i forbindelse med julen, der ikke skal konkurrere for meget med den eksisterende indretning i hjemmet.

Hvid og sølv julepynt kan eksempelvis hænges på en libanonceder, som komplimenterer de sarte farver på skønneste vis. Julepynt holdt i hvid og sølv gør sig også utroligt godt på juletræet, hvor granen udgør farverne, mens den glitrende eller hvide pynt understreger den en let julestemning.

I alle vores centre kan du se det skønne udvalg af julepynt i lyse nuancer, som passer perfekt ind i den minimalistiske indretning, men som naturligvis også kan kombineres med julepynt i de traditionelle julefarver.

Fuldend et julepyntet hjem med julefigurer

Julepynt er meget mere end bare julekugler og pynt til juletræet. Et perfekt julepyntet hjem skal naturligvis også dekoreres med julefigurer og julenips, der spreder masser af hygge og stemning. Heldigvis for dig er vi helt vilde med julefigurer, hvorfor vi har et stort udvalg i alle vores julemarkeder landet over.

Hos Plantorama har vi mange forskellige julefigurer, du kan vælge imellem, som eksempelvis engle, trommer, hjerter, fugle, stjerner, snemænd, nissemænd og klokker.

Vi har også andre søde, smukke og finurlige figurer til pyntning af reoler, borde og hvor du ellers synes, at julen skal markeres. Med vores store udvalg af julefigurer kan du fuldende dit julepyntede hjem i lige netop den julestil, du holder mest af.

Pynt med figurerne i stuen, spisestuen, køkkenet eller et helt fjerde rum i hjemmet. Uanset hvor de placeres, pynter de på fineste vis.

Smukke nøddeknækkerfigurer

Nøddeknækkerfigurer har eksisteret i mange år som dekorativ pynt i forbindelse med julen. I Tyskland har de tilmed tradition for at give nøddeknækkere i gave for at bringe held og beskyttelse mod onde ånder til modtageren.

Før i tiden havde nøddeknækkerne også et funktionelt formål, da de rent faktisk kunne knække nødder, men i dag har stort set alle nøddeknækkere kun et dekorativt formål. De fine figurer kan dateres tilbage til det 17. århundrede i Tyskland, hvor de blev givet som gaver.

Gennem tiden er de dog blevet sat i forbindelse med juletiden, og omkring det 19. århundrede blev de populære rundt i de europæiske hjem. Og med deres autentiske kostumer er nøddeknækkerne helt perfekte til at sprede skøn julestemning i hjemmet.

Hos Plantorama finder du smukke nøddeknækkerfigurer i træ i flere forskellige størrelser, som både pynter i hjemmet og på juletræet.

Julenisser og julemænd er en tradition

Ingen jul er fuldendt uden julenisser og julemænd. Intet spreder lige så meget julestemning som synet af en julemand eller nisse, og det har da også været en lang tradition i de danske hjem at pynte op med disse. 

Faktisk har nissen været en del af danskernes begrebsverden siden Middelalderen, og i dag er den stadig en fast bestanddel af julen. Senere blev julemanden ”opfundet” og fik en lige så betydningsfuld rolle som nissen i den danske jul.

Hos Plantorama ved vi, at julen ikke er fuldendt uden nisser og julemænd, og derfor finder du et stort udvalg af søde og fine julenisser og julemænd. Vores julemænd og nisse findes både som store og små, i forskellige materialer og farver, til indendørs brug samt havenisser til udendørs brug.

Vi tør næsten garantere, at du kan finde en nisse eller julemand, der passer til din julestil og juleindretning blandt vores udvalg i julemarkedet. Og det er uanset, om du er mest til en enkelt, flot julenisse eller julemand, eller du foretrækker at lade julepynten få fuld skrue.

Der findes mange forskellige nisser og julemænd, der kan pynte i en vindueskarm, på en reol eller på gulvet. Mulighederne er mange, og du bestemmer helt selv, hvordan du dekorerer med vores mange julenisser og julemænd.

Tilføj et rensdyr til juleudsmykningen

Udover nisser og julemænd er rensdyret muligvis et af julens mest populære og vellidte motiver blandt voksne såvel som børn. Uanset hvor de bruges i juleudsmykningen er de et fint indslag, der spreder masser af julestemning.

Hos Plantorama finder du rensdyr i forskellige størrelser og designs, så mon ikke du også finder et rensdyr, der kunne passe ind blandt den julepynt, du allerede ejer.

Ellers hjælper vi naturligvis med matchende julepynt i alle afskygninger i vores julemarked, hvor du kan lade dig inspirere blandt julekugler, lyskæder og andet julepynt.

Udover rensdyr er dyr som elge, pingviner, mus og fugle også utroligt populære julemotiver. Alle kan kombineres med mere traditionel julepynt eller du kan lave et sjovt juleindslag med flere dyr placeret sammen.

Udendørs julepynt til haven

Når julen nærmer sig, er det tid til at finde pynten frem fra gemmerne og dekorere hjemmet. Men hvorfor kun fokusere på at pynte op indendørs, når mulighederne for at pynte op til jul udendørs er mange; keramiknisser, gran og kogler og lyskæder.

Det ser flot ud, når du kombinerer lidt af det hele, så terrassen eller haven oser af jul. Det gør tilmed, at haven bliver lidt mere hyggelig her i den kolde juletid. Julelys og udendørs julepynt indbyder til at bruge haven, terrassen eller altanen mere på denne tid af året, hvor vi typisk holder os indendørs i varmen.

Det er ikke kun udendørs julepynt, du kan bruge. Du kan også lave juledekorationer, som holder til at stå udenfor i kulden, eksempelvis på terrassebordet eller en bænk.

Lav eksempelvis kranse af mos, gran og kogler og krydr det med hårdføre blomster og planter. Du kan også vikle en lyskæde omkring, så juledekorationen lyser flot op i mørket. Hos Plantorama finder du julepynt til haven, terrassen og fordøren, så du også kan få pyntet flot op til jul udendørs.

Her på siden kan du se et udvalg af udendørs julepynt, men i vores centre har vi et endnu større udvalg. Er du på udkig efter julebelysning til udendørs brug, kan du tjekke vores udvalg af led og lyskæder