Pesto, salsa og tarpenade

Pesto, salsa og tarpenader er ideelt tilbehør til tapasbordet. Herunder kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas pesto, salsa og tarpenade. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Inspiration til madlavning med krydderurter

Få tilbudsavisen elektronisk direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 115.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Madværkstedet

Pesto, oliven og tarpenade til tapasbordet

Pesto og tarpenader gør sig godt til brød og sandwich samt kød og fisk. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af pesto og tarpenader samt oliven og soltørrede tomater.

Tartinader, oliven og soltørrede tomater

De skønne tartinader fra Lie Gourmet er franske delikatesser fra Provence, som egner sig godt til aperitif, tapas, sandwich og dip. Alle er uden tilsætningsstoffer og gluten.

I sortimentet finder du også lækre oliven og soltørrede tomater til at fuldende dit tapas- eller ostebord. Du finder tartinader med grillet rød peberfrugt, grønne oliven og basilikum, soltørrede tomater samt artiskokker.

Tartinaden med grillede røde peberfrugter har en sød og delikat smag og passer godt til tapasbordet eller fisk og lyst kød. Den med grønne oliven og basilikum har en skøn smag af franske oliven og er ideel til fisk, grøntsager og som sandwichspread.

Tartinaden med soltørrede tomater har en sød smag af tomat og er særlig god til kød, fisk og grøntsager. Den med artiskok smager skønt sammen med brød, fisk og grøntsager og går også godt som sandwichspread.

Til at supplere de lækre tartinader, kan du købe soltørrede tomater og oliven. De soltørrede tomater er fantastisk lækre, og de grønne oliven har en tilpas smag af chili.

Pesto og sennep

Pesto fra Nicolas Vahé er skabt på Provences bedste afgrøder og kommer i et væld af spændende smagskombinationer.

I sortimentet finder du blandt andet pesto med basilikum/parmesan, chorizo, krydret ratatouille, rød peber/aubergine, oliven/basilikum, tomat/artiskok og tomat.

Også Nicolas Vahés sennep er noget særligt. Brug dem i dine hjemmelavede saucer og dressinger eller som tilbehør til kød- og grønsagsretter.

Den lækre og smagfulde sennep med figen og balsamico er en iøjnefaldende og delikat specialitet. Nyd den til alle former for ost og hjemmelavede dressinger eller prøv den som tilbehør til and.

Sennep med hvidløg og citron har en smuk kombination af surt og sødt, som passer perfekt til kødretter, fisk og marinader. Prøv at blande senneppen med sojasovs og olie, og du har en lækker, velsmagende marinade.

Creme og saucer

Cremerne og saucerne fra Del Mastro er nogle af Italiens bedste. Deres gourmetpestoer lavet efter original opskrift. Lækker, kraftig og drøj i brug.

Der er udelukkende brugt de bedste råvarer til denne pesto. Smagen er uovertruffen, da pestoen er fremstillet med smalbladet basilikum fra liguren, parmesan, pinjekerner og ekstra jomfru olivenolie af Taggiasa oliven.

Artiskokpasta er en pasta af små smagfulde artiskokker og mild ekstra jomfru olivenolie af Taggiasa oliven. En flot og delikat artiskokpasta, hvor man har bevaret den fine og bløde smag af artiskokker. Lækker til antipasto, bruschetta, tapas, kød, fisk eller dip.

Karl Johan svampecreme med valnødder er en lækker creme med 27% Karl Johan svampe og lækker ekstra jomfru olivenolie af Taggiasa oliven. Lækker på pasta, bruschetta, til antipasto og tapas eller i sauce.

Peberfrugtsauce er lavet af finthakkede peberfrugter, der er modnede i sydens sol, og ekstra jomfru olivenolie af Taggiasa oliven. Smager af sol og sommer. Spændende på pasta, bruschetta eller til antipasto, tapas eller dip.


 

Plantorama bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores persondatapolitik klik her