Akvariebelysning

Akvariebelysning sikrer fiskenes og planternes trivsel, og det sørger for, at akvariet ser flot ud. Herunder kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas belysning til akvarier. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Gode råd til akvariefisk

Grøn inspiration og gode råd til bolig, have og dyr

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 100.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Prydløg kan blive liggende i jorden hele året, så du undgår besværet med at grave dem op efter blomstring og sætte dem igen om efteråret. Prydløg har de mest fantastiske blomster, men desværre bliver bladene ofte halvvisne før blomsterne springer ud. Derfor kan du med fordel plante stauder som f.eks. hosta eller storkenæb omkring, som kan komme op og dække de grimme blade, så de ikke skæmmer for den smukke blomstring.

Dine planter er angrebet af skjoldlus, som desværre kan være meget svære at bekæmpe. De beskytter sig godt under det lille flade skjold. Herunder lægger de også deres æg. Når æggene klækkes kommer de små vandrelarver frem, og så er det tid at sætte ind med bekæmpelse.

Gentagende behandlinger med insektsæbe eller bladglans vil være fremgangsmåden, men der skal behandles mange gange, fordi det kun har virkning på helt unge individer (OBS! Nogle planter tåler ikke bladglans, så hvis det er det du vælger så prøv først at sprøjte på et enkelt blad og se hvordan planten reagerer). Du kan også forsøge at fjerne så mange skjold du kan med fingrene. Sidder der også skjold på stammen kan du bruge en stiv børste til at fjerne dem. Hvis planterne er meget hårdt angrebet, kan det ende med at de må kasseres, men i første omgang synes jeg du skal gøre en indsats for at bekæmpe dem.

De sorte belægninger på bladene er såkaldte branddugsvampe. Skjoldlus udskiller honningdug som er et sukkerholdig stof som lægger sig på overfladen af bladene. Honningduggen giver grobund for branddugsvampe, som ses som sorte eller mørke belægninger på bladene. 

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

En ren frisk kompost skal blandes med 1/3 jord. Der er ikke så meget der gror optimalt i en ren kompostjord, og specielt ikke hvis man sår i det. Når vi taler om Champost, så er det et udmærket produkt. Champost Jordforbedring skal blandes på samme måde, som når man bruger sin egen kompost eller et lag på 5-10 cm blandes i jorden. Champost har også plantesække som man enten kan bruge i forbindelse med kapillærkasser eller tømme posen, og bruge den i et fast bed. Husk at du skal supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Komposten giver din jord en god struktur og forbedre mikroorganismernes vilkår til gavn for dine planters rødder og plantens tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Det kan ske at bøgehækken med alderen bliver både for bred og høj, men det findes der heldigvis en løsning på. Den kan skæres ind i siderne og ned i toppen og i løbet at 2-3 år, har man igen en tæt og smal hæk.Som du helt rigtigt skriver, så skal man ikke skære begge sider og toppen på samme tid. Det første år skæres den ene side samt toppen tilbage. Året efter skæres den anden side ind. Du kan starte med at skære toppen ned. Skær gerne 10 cm længere ned end du ønsker den endelige højde. Så kan hækken vokse lidt uden at blive for høj. Spænd herefter en snor ud som du kan styre efter når hækken skæres ind i siden. Så bliver hækken lige. Det bedste tidspunkt at skære hækken ind på er i april. Hvis foråret kommer tidligt kan det også gøres i sidste halvdel af marts.   

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Akvarielys og reflektorer

Det rette lys til akvariet sikrer de mest optimale levebetingelser for akvariefiskene og planterne. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af akvarielys.

Akvarielys sikrer fisk og planters trivsel

Belysningen til et akvarie er meget vigtig, da det sørger for at både fiskene og planterne trives optimalt. Derfor kan dit valg af lyskilde have stor betydning for akvariets og planternes sundhed samt mængden af algedannelse.

Akvariebelysning omfatter artikler som lysstofrør, reflektorer og forskellige slags pærer. Hvad, lige netop du skal bruge for, afhænger af, hvilke fisk du har samt akvariets størrelse, udformning og type.

Uanset hvilket type produkt, der passer dit akvarie bedst, er du med vores produkter sikret, at akvariet ser flottest ud samt at fiskene har optimale levebetingelser og trives.

Ønsker du, at dine akvariefisk får de bedste levebetingelser, skal du vælge den helt rette belysning. Her kan du læse om de forskellige typer af akvarielys, vi forhandler. Husk at du altid kan spørge vores faguddannede personale til råds ude i centrene.

Juwel Day-Lite

Juwel Day-Lite lysstofrør gør meget for de naturlige farver i dit dyre- og planteunivers. Lysstofrøret sikrer en strålende farveeffekt, fremmer plantevæksten og er helt ideel at bruge sammen med Warm-Lite eller Colour-Lite.

Juwel Colour-Lite

Juwel Colour-Lite lysstofrør skaber et stimulerende rødt lys i akvariet. Lysstofrøret fremhæver de mange røde og blå toner dine fisk og planter måtte have. Colour-Lite er helt ideel at bruge sammen med Day-Lite. 

Juwel HiFlex reflektor og folie

Juwel HiFlex reflektor gør det muligt at fordoble lysstyrken af dine T5 og T8 lysstofrør. Reflektorens specielle geometri giver et maksimal lysudbytte i dit akvarium.

Takket være dets udskiftelige, reflekterende folie garanterer HiFlex reflektoren optimale resultater, selv efter lang tids brug.

Juwel HiFlex reflektor folie er beregnet som udskiftning. Det sikrer, at din reflektor altid vil levere et fremragende resultat i dit akvarium.

Juwel High-Lite Day

Juwel High-Lite Day lysstofrør gør meget for de naturlige farver i dit dyre- og planteunivers. Lysstofrøret sikrer en strålende farveeffekt, fremmer plantevæksten og er helt ideel, at bruge sammen med High-Lite Nature eller Colour.

Juwel High-Lite Blue

Juwel High-Lite Blue lysstofrør er specialudviklet til at simulere lys til koralrev. Lysstofrøret fremmer individuelle korallers vækst, giver en fascinerende dybblå tone i akvariet og er helt ideel at bruge sammen med High-Lite Marine.

Juwel High-Lite Colour

Juwel High-Lite Colour lysstofrør skaber et stimulerende rødt lys i akvariet. Lysstofrøret fremhæver de mange røde og blå toner dine fisk og planter måtte have. High-Lite Colour er helt ideel at bruge sammen med High-Lite Day.

Juwel High-Lite Marine

Juwel High-Lite Marine lysstofrør skaber et klart hvidt akvarium ved at efterligne lysforhold på et koralrev. Lysstofrøret fremmer korallers vækst, er særligt egnet til saltvandsakvarier og er helt ideel at bruge sammen med High-Lite Blue.

Juwel High-Lite Nature

Juwel High-Lite Nature lysstofrør skaber et naturligt og varmt lys. Lysstofrøret fremmer planternes fotosyntese, fremhæver de grønne farver og er helt ideel, at bruge sammen med High-Lite Day.

Juwel Warm-Lite

Juwel Warm-Lite lysstofrør skaber et naturligt og varmt lys. Lysstofrøret fremmer planternes fotosyntese, fremhæver de grønne farver og er helt ideel, at bruge sammen med Day-Lite.

Plantorama bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores persondatapolitik klik her