Akvariefisk

I Plantorama har vi masser af spændende fisk og dekoration til akvariet. Kom ind og se vores store udvalg, hvor der hele tiden kommer nye og spændende fisk til. BEMÆRK: Udvalget varierer grundet sæson, så søger du noget specielt, så kontakt dyrecenteret i det Plantorama center der ligger tættest på, så kan de være behjælpelige med at svare på dine spørgsmål.

BEMÆRK AT DER IKKE ER LEVENDE DYR TIL SALG I PLANTORAMA VALLENSBÆK OG AMAGER, SÅLEDES HELLER IKKE AKVARIEFISK. KONTAKT DERFOR VENLIGST ET AF DE ØVRIGE PLANTORAMA CENTRE.

No products in group (200)

Gode råd til akvariefisk

Få tilbudsavisen elektronisk direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 115.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuj', har kompakte blomsterklaser på 15-20 cm, hvor de enkelte blomster bliver meget store. Har store mørkeblå og lilla blomsterknopper.

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Akvariefisk

Varmtvandsfisk og tropefisk

Akvariefisk kommer oprindeligt fra tropiske egne, hvorfor de skal holdes i akvarier. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af forskellige akvariefisk.

Tropefisk i akvarier

Tropefisk er en stor gruppe af fisk, blandt andet neonfisk og maller, som alle har det tilfælles, at de trives bedst i varme temperaturer. Derfor skal de holdes i akvarier.

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af tropefisk, så du altid kan finde én akvariefisk i lige netop den størrelse og farve, du ønsker dig.

Som det er tilfældet med alle levende dyr, sælger vi ikke vores fisk på hjemmesiden, men udelukkende ude i vores dyrecentre.

Her på hjemmesiden kan du i stedet læse om de forskellige fisk og deres behov. Du finder inspiration og gode råd til akvariefisk her.

Farverige varmtvandsfisk

Tropefisk, også kaldet varmtvandsfisk, kommer, som navnet antyder, typisk fra tropiske egne og er afhængige af betydeligt varmere vand end koldtvandsfisk.

Som tommelfingerregel bør vandet være minimum 25°C, da det er den temperatur, de fleste tropefisk vil trives i, men du bør naturligvis sætte sig ind i de specifikke arter, du har.

Valg af akvariefisk

En af de vigtigste ting at overveje, når du vælger fisk, er at sætte sig ind i, hvor store de bliver, og hvor stort et akvarium du vil investere i og ikke mindst passe.

Jo større akvariet er, desto lettere bliver det at opretholde den sunde balance og lykkes med et.

Du bør sætte dig grundigt ind i, om den fiskeart, du kigger på, egner sig bedst til at gå alene, i par eller i stime, og hvilket foder den trives med. Husk at fisk trives bedst med varieret foder.

Pasning og pleje af tropefisk

Tropefisk er afhængige af et varmelegeme og et termometer, der kan hjælpe med at holde styr på temperaturen. Det skader ikke at kontrollere temperaturen hver dag.

Herudover gælder de almindelige regler for hold af akvarium: skift 20% af vandet en gang om ugen, når det er etableret.

I starten bør du skifte en større del af vandet, måske 30-40%, men efter en måned begynder det meste at være veletableret i akvariet.

Husk at fisk også har brug for en døgnrytme, og at det både er vigtigt at undgå direkte sollys på akvariet, såvel som mørketid i løbet af døgnet.

Det er vigtigt at passe de specifikke behov, som fiskene har, da manglen på pleje vil stresse fiskenes system og føre til en tidlig død for dem.

Begyndervenlige akvariefisk

Hvis du er helt ny indenfor verdenen af akvariefisk, kan det være en fordel at starte ud med nogle nemmere fisk.

Du skal gå efter fisk som er hårdføre, nemme at passe, og fredelige – og så skal de selvfølgelig passe til størrelsen på akvariet.

Hårdføre fisk er gode til begyndere, fordi de ikke er så følsomme overfor ændringer, så de klarer sig bedre under knap så optimale omstændigheder.

Som nybegynder er der meget at lære, så gør det lidt nemmere for dig selv med fisk, der ikke kræver for meget. Derudover anbefaler vi, at du vælger akvariefisk, som ikke er aggressive, men i stedet fisk der kan leve sammen i fællesskaber uden at angribe hinanden.

Af begyndervenlige akvariefisk anbefaler vi blandt andet almindelig neonfisk, tetra, perlegurami, platy og molly. Du kan læse mere om begyndervenlige akvariefisk her.

Plantorama bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores persondatapolitik klik her