Bure

Gnaverbure fås i mange størrelser og modeller for at tilgodese alle gnaveres behov. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af praktiske og holdbare gnaverbure - uanset om din gnaver er en kanin, chinchilla, hamster, marsvin eller et helt femte dyr, har vi den løsning, du skal bruge. Vær opmærksom på at dette er et produktkatalog, og kun et begrænset udvalg føres online. Forhør dig i centeret om den aktuelle vare er til salg i centeret lige nu.

Grøn inspiration og gode råd til bolig, have og dyr

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 95.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Prydløg kan blive liggende i jorden hele året, så du undgår besværet med at grave dem op efter blomstring og sætte dem igen om efteråret. Prydløg har de mest fantastiske blomster, men desværre bliver bladene ofte halvvisne før blomsterne springer ud. Derfor kan du med fordel plante stauder som f.eks. hosta eller storkenæb omkring, som kan komme op og dække de grimme blade, så de ikke skæmmer for den smukke blomstring.

Dine planter er angrebet af skjoldlus, som desværre kan være meget svære at bekæmpe. De beskytter sig godt under det lille flade skjold. Herunder lægger de også deres æg. Når æggene klækkes kommer de små vandrelarver frem, og så er det tid at sætte ind med bekæmpelse.

Gentagende behandlinger med insektsæbe eller bladglans vil være fremgangsmåden, men der skal behandles mange gange, fordi det kun har virkning på helt unge individer (OBS! Nogle planter tåler ikke bladglans, så hvis det er det du vælger så prøv først at sprøjte på et enkelt blad og se hvordan planten reagerer). Du kan også forsøge at fjerne så mange skjold du kan med fingrene. Sidder der også skjold på stammen kan du bruge en stiv børste til at fjerne dem. Hvis planterne er meget hårdt angrebet, kan det ende med at de må kasseres, men i første omgang synes jeg du skal gøre en indsats for at bekæmpe dem.

De sorte belægninger på bladene er såkaldte branddugsvampe. Skjoldlus udskiller honningdug som er et sukkerholdig stof som lægger sig på overfladen af bladene. Honningduggen giver grobund for branddugsvampe, som ses som sorte eller mørke belægninger på bladene. 

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

En ren frisk kompost skal blandes med 1/3 jord. Der er ikke så meget der gror optimalt i en ren kompostjord, og specielt ikke hvis man sår i det. Når vi taler om Champost, så er det et udmærket produkt. Champost Jordforbedring skal blandes på samme måde, som når man bruger sin egen kompost eller et lag på 5-10 cm blandes i jorden. Champost har også plantesække som man enten kan bruge i forbindelse med kapillærkasser eller tømme posen, og bruge den i et fast bed. Husk at du skal supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Komposten giver din jord en god struktur og forbedre mikroorganismernes vilkår til gavn for dine planters rødder og plantens tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Det kan ske at bøgehækken med alderen bliver både for bred og høj, men det findes der heldigvis en løsning på. Den kan skæres ind i siderne og ned i toppen og i løbet at 2-3 år, har man igen en tæt og smal hæk.Som du helt rigtigt skriver, så skal man ikke skære begge sider og toppen på samme tid. Det første år skæres den ene side samt toppen tilbage. Året efter skæres den anden side ind. Du kan starte med at skære toppen ned. Skær gerne 10 cm længere ned end du ønsker den endelige højde. Så kan hækken vokse lidt uden at blive for høj. Spænd herefter en snor ud som du kan styre efter når hækken skæres ind i siden. Så bliver hækken lige. Det bedste tidspunkt at skære hækken ind på er i april. Hvis foråret kommer tidligt kan det også gøres i sidste halvdel af marts.   

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Gnavere og kaniner

Find det rette bur til din gnaver

Gnaverburet fungerer som din lille gnavers bolig. Buret skal både varetage funktioner som soveplads, toilet, leg og aktivering - derfor er det vigtigt, at du anskaffer et bur, som imødekommer netop din gnavers behov.

Gnaverbure

Gnaverbure fås i mange størrelser, modeller og udformninger. Der er forskel på gnaveres behov og derfor fås gnaverbure i alverdens afskygninger. Ligesom der er forskel på form og indretning af burene, er der også forskel på materialet, som burene er lavet af: nogle bure er fremstillet i slidstærk og rengøringsvenligt plast og metal, mens andre er fremstillet i rustikt og holdbart træ. Uanset hvilken gnaver du har og hvilken løsning, du ønsker, har Plantorama en løsning, der opfylder dine behov.

Løbegårde

Der er forskel på gnaveres motionsbehov, men de større gnavere, særligt kaniner, har brug for meget motion og meget plads at røre sig på. For at give dem det er det en god idé at købe en løbegård. Løbegården giver kaninen mulighed for frisk luft og motion. Desuden elsker kaniner græs og mælkebøtter og det er derfor oplagt at sætte dyret udenfor i løbegård, hvor den har adgang til frisk grønfoder. Løbegården er mobil og kan placeres, hvor man lyst til.

Gnaveres behov

Alle gnavere er forskellige og der er derfor stor forskel på de enkelte gnaveres behov. Fælles for alle gnavere er dog, at deres bur skal rumme plads til, at gnaveren kan bygge rede og søge skjul. De fleste gnavere kan sagtens blive fortrolige med mennesker, men gnavere er fra naturens side sky dyr, som gemmer sig, når de bliver bange. For at din gnaver ikke skal blive stresset, er det derfor vigtigt, at burets indretning giver gnaveren mulighed for at gemme sig. Desuden skal buret have en størrelse, der giver plads til, at dyret kan spise og bevæge sig. Nogle dyr har mere brug for bevægelse og aktivering end andre - deres bure skal naturligvis være større end bure til de dyr, som har mindre behov for bevægelse. Sidst men ikke mindst skal buret fungere som gnaverens toilet. Derfor er det vigtigt, at bunden er foret med bundfyld af høj kvalitet, der kan opsuge væske fra dyrets efterladenskaber og på den måde bevare et frisk burmiljø.

Placering af gnaverburet

Der er ingen gnavere, der kan tåle at blive placeret i direkte solskin eller at blive udsat for meget kulde. Desuden kan gnavere ikke lide regn og fugt og de tåler heller ikke vind og træk. Forkerte temperaturforhold kan gøre gnaveren syg og kan i yderste konsekvens være fatalt for dyret. Gnavere trives bedst på en lys og tør placering ved almindelig stuetemperatur og uden træk. Gnaveren kan ikke flytte sig fra buret og det er derfor ejerens ansvar at placere buret det rette sted.

Kaninens særlige behov

Kaninen er blandt de største gnavere, der findes. Derfor har den naturligvis brug for et stort bur. Desuden er kaninen faktisk meget legesyg og nysgerrig og har derfor brug for plads til at bruge sanserne. Kaninbure har derfor typisk et stort bundareal, som giver kaninen mulighed for at bevæge sig. Det er desuden vigtigt at huske, at kaniner skal have et mørkt rum at sove i. Derfor har de fleste kaninbure et særskilt, aflukket rum, som kaninen kan bruge som soverum. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af kaninbure, både til indendørs og udendørs brug.

Hamsterens særlige behov

Hamsteren er et lille dyr og hamsterbure er derfor typisk blandt de mindste gnaverbure, der findes. Selvom hamsteren er lille, har den dog stadig et hvis pladsbehov. En hamster er nemlig et meget aktivt dyr og elsker at gnave i ting, flytte på ting, grave huler og selvfølgelig at løbe rundt i det klassiske hamsterhjul. Derfor behøver hamsterburet måske ikke være stort, men det skal indrettes med legeting, som aktiverer hamsteren. Hvis ikke en hamster aktiveres, risikerer man, at den begynder at bide i ting, som den egentlig ikke må bide i, som eksempelvis tremmerne på buret. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af hamsterbure og indretningsudstyr, som med garanti vil kunne aktivere din hamster.

Chinchilla'en og jordegernets særlige behov

Chinchilla og jordegern er to meget forskellige gnavere, men når det kommer til deres behov inden for bur og indretning, har de meget til fælles. Begge gnavere elsker nemlig at springe og klatre og skal derfor have bure, som giver dem mulighed for at gøre netop dette. Derfor er bure til disse to gnavere typisk meget høje bure. Specifikt for chinchilla'en gælder det, at buret skal være udstyret med en sandkasse, hvor dyret kan sandbade og pleje sin pels. Jordegern har brug for mange små afsatser rundt omkring i buret, hvor den kan springe til og fra. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af bure, der imødekommer netop chinchilla'en og jordegernets behov.

Plantorama bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores persondatapolitik klik her