Foder

Gnaverfoder er en omfattende kategori af foder til de mange forskellige gnavere, der findes. Foderet er særligt sammensat for at møde den enkelte gnavers behov. Foderet bør fungere som grundfoder og suppleres med frisk frugt og grønt - og selvfølgelig frisk vand. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af gnaverfoder, der med garanti vil tilfredsstille netop din gnavers næringsbehov. Vær opmærksom på at dette er et produktkatalog, og kun et begrænset udvalg føres online. Forhør dig i centeret om den aktuelle vare er til salg i centeret lige nu.

Grøn inspiration og gode råd til bolig, have og dyr

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 95.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Prydløg kan blive liggende i jorden hele året, så du undgår besværet med at grave dem op efter blomstring og sætte dem igen om efteråret. Prydløg har de mest fantastiske blomster, men desværre bliver bladene ofte halvvisne før blomsterne springer ud. Derfor kan du med fordel plante stauder som f.eks. hosta eller storkenæb omkring, som kan komme op og dække de grimme blade, så de ikke skæmmer for den smukke blomstring.

Dine planter er angrebet af skjoldlus, som desværre kan være meget svære at bekæmpe. De beskytter sig godt under det lille flade skjold. Herunder lægger de også deres æg. Når æggene klækkes kommer de små vandrelarver frem, og så er det tid at sætte ind med bekæmpelse.

Gentagende behandlinger med insektsæbe eller bladglans vil være fremgangsmåden, men der skal behandles mange gange, fordi det kun har virkning på helt unge individer (OBS! Nogle planter tåler ikke bladglans, så hvis det er det du vælger så prøv først at sprøjte på et enkelt blad og se hvordan planten reagerer). Du kan også forsøge at fjerne så mange skjold du kan med fingrene. Sidder der også skjold på stammen kan du bruge en stiv børste til at fjerne dem. Hvis planterne er meget hårdt angrebet, kan det ende med at de må kasseres, men i første omgang synes jeg du skal gøre en indsats for at bekæmpe dem.

De sorte belægninger på bladene er såkaldte branddugsvampe. Skjoldlus udskiller honningdug som er et sukkerholdig stof som lægger sig på overfladen af bladene. Honningduggen giver grobund for branddugsvampe, som ses som sorte eller mørke belægninger på bladene. 

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

En ren frisk kompost skal blandes med 1/3 jord. Der er ikke så meget der gror optimalt i en ren kompostjord, og specielt ikke hvis man sår i det. Når vi taler om Champost, så er det et udmærket produkt. Champost Jordforbedring skal blandes på samme måde, som når man bruger sin egen kompost eller et lag på 5-10 cm blandes i jorden. Champost har også plantesække som man enten kan bruge i forbindelse med kapillærkasser eller tømme posen, og bruge den i et fast bed. Husk at du skal supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Komposten giver din jord en god struktur og forbedre mikroorganismernes vilkår til gavn for dine planters rødder og plantens tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Det kan ske at bøgehækken med alderen bliver både for bred og høj, men det findes der heldigvis en løsning på. Den kan skæres ind i siderne og ned i toppen og i løbet at 2-3 år, har man igen en tæt og smal hæk.Som du helt rigtigt skriver, så skal man ikke skære begge sider og toppen på samme tid. Det første år skæres den ene side samt toppen tilbage. Året efter skæres den anden side ind. Du kan starte med at skære toppen ned. Skær gerne 10 cm længere ned end du ønsker den endelige højde. Så kan hækken vokse lidt uden at blive for høj. Spænd herefter en snor ud som du kan styre efter når hækken skæres ind i siden. Så bliver hækken lige. Det bedste tidspunkt at skære hækken ind på er i april. Hvis foråret kommer tidligt kan det også gøres i sidste halvdel af marts.   

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Gnavere og kaniner

Find det rigtige foder til dit kæledyr

Gnaverfoder er særligt sammensat for at imødekomme gnaverens næringsmæssige behov.

Gnaverfoder

Gnaverfoder er en omfattende kategori af forskellige foderprodukter, der er tilpasset forskellige gnaveres næringsbehov. Alle gnavere er overvejende planteædere og de spiser gerne nødder, frugter, frø, blade og kerner. Derudover er der stor forskel på de enkelte gnaveres specifikke næringsbehov. For at din gnaver får alle de næringsstoffer og den energimængde, den har behov for, er det vigtigt at vælge et foder, som er sammensat netop til din gnaverart. Vær opmærksom på at gnaverfoder skal opbevares et tørt og mørkt sted for at holde sig frisk og velsmagende så længe som muligt.

Komplet foderblanding

Uanset hvilken gnaverart man har med at gøre, har den brug for et godt, solidt grundfoder, som indeholder de næringsstoffer, den har brug. Et sundt grundfoder vil sikre din gnavers trivsel og sundhed. De fleste foderprodukter indeholder pilleret foder, det vil sige foderpiller, hvor de forskellige ingredienser er knust og presset sammen. På den måde sikres det, at gnaveren får alle de næringsstoffer, den har brug - og at den ikke kun spiser de ting, den bedst kan lide. Uanset hvilken gnaver, du har, er det vigtigt, at foderet altid suppleres med adgang til frisk vand.

Foderskift

Gnavere har tendens til sart mave og fordøjelse. Hvis det er nødvendigt at skifte fra ét foderprodukt til et andet, er det derfor vigtigt at skifte foder gradvist. Bland simpelthen det gamle foderprodukt op med det nye i en periode og lad gradvist det nye foder fylde mere end det gamle. På den måde undgår du, at din gnaver reagerer på foderskiftet.

Kaninfoder

Kaniner har brug for en afbalanceret kost bestående af halm, hø, tørfoder og grøntfoder. Kaniner brug for et foder, der er rigt på vitaminer og mineraler, til at opretholde en sund og skinnende pels. Dværgkaniner har tendens til overvægt. Derfor findes der særlige foderblandinger til dværgkaniner, som har et lavt kalorieindhold. Kaniner bør kun fodres med grundfoder én gang dagligt og ellers fodres med grønt og frugt. Det er en klassiker, at kaniner elsker mælkebøtter, men faktisk kan kaninen fodres med næsten alt ukrudt. Som med alle de andre gnavere gælder det, at kaninen altid skal have adgang til frisk vand.

Marsvinefoder

Marsvin spiser udelukkende vegetabilsk foder og de skal have frisk foder hver dag. Marsvin kan have en stor appetit og de skal derfor have en fiberrig kost, som holder dem godt mætte længere. Desuden er det vigtigt at huske, at marsvin ikke selv kan danne c-vitamin og at de derfor skal have dette tilført gennem kosten. Udover grundfoderet har marsvin rigtigt godt af at få grøntfoder, som græs og skvalderkål. For at imødekomme marsvinets behov for c-vitamin er det en god idé at give den persille, som netop har et højt indhold af c-vitamin - og som marsvin desuden også typisk er helt vilde med. Marsvinet skal desuden altid have adgang til frisk hø - og frisk vand, naturligvis.

Hamsterfoder

Hamstre har brug for en kost bestående af grøntfoder, frugt, hø og en smule animalsk protein af og til. Hamstre er små dyr og spiser derfor kun små mængder foder af gangen. Til gengæld spiser hamstre mange gange i løbet af et døgn og det er derfor vigtigt, at dyret hele tiden har adgang til frisk foder - og selvfølgelig frisk vand. Hamstre er desuden kendt for at holde forråd og det er derfor vigtigt at tjekke dens forrådskammer af og til for fordærvet mad. Udover et godt grundfoder vil hamstre meget gerne have grønt, som eksempelvis mælkebøtter. Derudover er hamsteren en af de gnavere, som gerne spiser et insekt eller andre små dyr i ny og næ. Derfor kan det være en god idé at give hamsteren et lille stykke kød, for eksempel hakket oksekød, en gang om ugen. Husk på at kød hurtigt fordærver og at hamsteren derfor kun skal have et meget lille stykke kød af gangen.

Plantorama bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores persondatapolitik klik her