Bundfyld til gnaverburet
Bundfyld er en ofte overset, men en afgørende del af din gnavers bolig. Det rette bundfyld betyder meget for din gnavers ve og vel.
Dyret bruger nemlig fyldet til at lave en dejlig rede, hvor den kan sove og gemme sig i, hvis den føler sig utryg.
Desuden skal bundfyldet kunne opsuge væske fra dyrets efterladenskaber, så der sikres et godt klima i buret. Derfor er det rette bundfyld alfa og omega for din gnavers ve og vel.
Se også udvalget af gnaverbure og baser.
Hvad er strøelse?
Strøelse, bundfyld, eller bundlag som det også kaldes, er noget af det vigtigste i et gnaverbur. Det skal suge al væske op, så dyret ikke går på vådt fyld eller skader sine poter på burets bund, og det skal stimulere deres instinkt for at grave.
Oven på dette bør man sørge for redefyld, som skal være noget, der kan rives i stykker og bruges til redefyld, og endeligt også naturligvis skjulesteder.
Strøelse som bundfyld
Plantorama har et stort udvalg inden for strøelse, piller og savsmuld. Vi forhandler blandt andet Vitakraft, Meldgaard og Versele-Laga.
Herudover kan man finde sand og lave et hjørne, hvor gnaveren kan tage sandbad. Medarbejderne i vores store dyre- og havecentre står parat til at besvare alle spørgsmål om, hvad der egner sig bedst til netop din gnaver.
Se også udvalget af gnaverfoder.
Anbefalinger til brug af strøelse og bundfyld
Man anbefaler generelt ikke-støvende bundfyld for at forebygge, at det går i gnaverens luftveje. De enkelte gnaveres behov og fysik spiller en stor rolle for hvilket bundfyld, der egner sig bedst.
Spørg gerne vores faguddannede personale ude i vores centre, hvis du er i tvivl eller søger råd og vejledning til din gnaver. Det er vigtigt at sætte sig ind i den enkelte gnavers specifikke behov, da de langt fra er ens for alle gnavere.
Nogle trives med savsmuld, spåner, træflis, andre med hø og halm. De to sidstnævnte er dog også i fare for at blive spist, hvilket er fint for nogle racer, men absolut ikke for andre.
Se også udvalget af stimulering, huse og andet tilbehør til gnaverburet.
Typer af Bundfyld og Deres Fordele
Bundfyld til gnaverburet findes i flere typer, hver med unikke egenskaber til forskellige behov. Valg af bundfyld afhænger ofte af både gnaverart og ejerens præferencer:
Savsmuld og spåner er populære valg, især til kaniner og marsvin, da de er bløde og absorberer væske effektivt. Det er dog vigtigt at vælge støvfri savsmuld og spåner for at sikre, at dyrene ikke påvirkes negativt af støvpartikler.
Træpiller fungerer godt til større gnavere og har en høj sugeevne, som hjælper med at holde buret tørt. Træpiller er også kendt for deres lugtneutraliserende egenskaber, hvilket gør dem ideelle i hjem, hvor man ønsker minimal lugtgener.
Hamstervat og redefyld er skånsomme og bløde materialer, der egner sig godt til små gnavere som hamstre, der kan lide at skabe små reder og gemmesteder. Redefyldet gør det muligt for dem at bygge hyggelige skjulesteder, hvilket bidrager til deres følelse af sikkerhed.
Hygiejne og lugtneutralisering
Bundfyldets evne til at absorbere væske og kontrollere lugt er essentiel, da det holder gnaverburet friskt og hygiejnisk for både dyret og ejeren. Mange typer bundfyld har indbyggede lugtneutraliserende egenskaber, hvilket er særligt nyttigt, hvis buret er placeret indendørs, hvor lugten hurtigt kan sprede sig.
Træpiller og specielle lugtneutraliserende strøelser er ofte de bedste valg for ejere, der ønsker at minimere lugtgener.
Se også udvalget af foderskåle og drikkeflasker.
Allergivenligt og støvfrit bundfyld
For at sikre en god luftkvalitet for dyrene er allergivenligt og støvfrit bundfyld at foretrække, især til følsomme gnavere som kaniner, der kan få problemer med luftvejene. Støvfri savsmuld og naturlige fibermaterialer er ideelle valg, da de mindsker risikoen for allergiske reaktioner og ikke påvirker dyrenes sundhed.
Ejerne vil også opleve færre gener fra støv, hvilket kan være en fordel, hvis de selv har allergi.
Læs også: Pasning af hamster
Naturlig stimulering og aktivering
Det rigtige bundfyld kan give gnavere muligheden for naturlig stimulation og aktivering, da mange arter har instinkter for at grave og bygge reder. For eksempel er halm og hø oplagte valg, da de giver gnaverne mulighed for at gnave og bygge reder, samtidig med at de kan spises.
Dette hjælper med at holde dyrenes tænder sunde og kortere, hvilket er nødvendigt, da gnavernes tænder vokser hele livet. Bundfyld, der stimulerer naturlig adfærd, fremmer både trivsel og sundhed hos dyrene.
Læs også: Pasning af kanin