{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Huse og tilbehør

Hønsehuse og tilbehør

Et hønsehus af den rette størrelse og med mulighed for at komme udenfor på græs er vigtigt for dine høns trivsel. Udover huset er det også vigtigt at købe det rette fodertilbehør. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af hønsehuse, æglægningskasser og tilbehør til høns.

Hønsehus til høns i haven

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af hønsehuse til høns og æglægningskasser. Vi har hønsehuse i forskellige størrelser til forskellige størrelser hønsehold. Alle vores hønsehuse er kendetegnet ved at være uden bund, så de kan flyttes, når hønsene har spist al vegetationen i et område.

Desuden er husene fremstillet i robust og hårdført træ og har tag beklædt med tagpap. På den måde sikres det, at huset holder i mange år uanset vind og vejr.

Høns bruger primært hønsehuse til at overnatte i, og de vil automatisk søge tilbage i hønsehuset, når mørket falder på om aftenen. Om dagen vil hønsene foretrække at gå rundt i en hønsegård eller frit i haven – medmindre det er meget dårligt vejr.

Det kan derfor værre en fordel at anskaffe sig en overdækket hønsegård i forlængelse af sit hønsehus, så hønsene får glæde af at være udendørs, uanset hvilket slags vejr det er.

Om du skal have dit første hønsehus eller blot have opdateret det gamle, står vi klar til at hjælpe dig godt på vej med det rette tilbehør og udstyr til høns samt god rådgivning til høns i haven.

Giv hønsene adgang til grønt

Det er vigtigt for høns' trivsel, at de har adgang til græs og grønt. Høns kan gå i timevis og pikke til græs, mælkebøtter og andet ukrudt og efter et par uger vil de have spist al vegetationen i et område.

For at sikre at hønsene altid har adgang til frisk grønt, er det en god idé at købe et hønsehus, som kan flyttes rundt i haven. På den måde kan du altid flytte hønsehuset til et nyt sted, hvor der er masser af grønt til hønsene.

Vær opmærksom på, at visse planter kan afgive smag til æggene. Hvis en høne for eksempel spiser meget ramsløg, vil det give en hvidløgsagtig smag til æggene. Derfor skal du overveje, hvilken slags grønt du giver hønsene adgang til.

Hvor stort skal hønsehuset være?

Du kan sagtens selv bygge dit eget hønsehus. Så får du muligheden for helt selv at bestemme design og størrelse, så det passer helt perfekt til dit behov. Du kan også købe hønsehuse som færdige løsninger i flere forskellige størrelser, hvilket kan være mere overskueligt for nogle.

I hønsehuset behøver der ikke være ret meget plads, da hønsene helst vil sidde tæt på deres siddepinde. Hønsehuset skal først og fremmest give hønsene adgang til et tørt og trækfrit sted.

Ofte er 1 m2 hønsehus nok til 3 høns. Til gengæld kan hønsegården næsten ikke blive for stor. Som udgangspunkt skal hver hønse have 0,6 m2 plads, men jo mere plads jo bedre.

Uanset størrelsen på hønsehuset anbefaler vi, at du behandler træet, inden det tages i brug. På den måde sikrer du en langt bedre holdbarhed både sommer og vinter.

Husk æglægningskasser i hønsehuset

Det er vigtigt, at hønsene har et godt og trygt sted, hvor de kan gå hen og lægge æg. Høns foretrækker at være i fred og ro, når de skal lægge æg, og derfor kan du købe særlige kasser, kaldet æglægningskasser, som netop imødekommer behovet for fred og ro. Hos Plantorama har vi et stort udvalg indenfor æglægningskasser i forskellige størrelser.

Æglægningskasserne skal placeres et sted uden direkte lys nederst i hønsehuset. Husk de altid ska placeres lavere end hønsenes siddepinde. Derudover skal kasserne gerne have et blødt underlag af hø, halm eller tørret græs. 

Æglægningskasserne gør indsamlingen af hønseæggene nemmere. Du skal ikke rundt i haven eller hønsegården og lede efter æggene. Du skal blot tjekke kasserne dagligt for æg.

Det er vigtigt at æglægningskasserne holdes rene og pæne, så husk at udskifte bundmaterialet jævnligt. Som tommelfingerregel bør du skifte bundlaget en gang om ugen, så utøj holdes nede, og hønsenes omgivelser holdes pæne.

Tilbehør til hønsehus

Foderautomater og hønsevandere er det vigtigste tilbehør til hønsehuset. Der findes mange forskellige typer og størrelser foderautomater, fodertrug og hønsevandere. Hvilken model, man bør vælge, er op til en selv.

Det vigtigste at huske på er at købe en foderudstyr, der passer til hønseflokken. Har man 10 høns, skal man altså have en foderautomat, der kan rumme mad nok til 10 høns og som også giver plads til, at 10 høns kan spise derfra.

Hos Plantorama har vi et stort udvalg indenfor hønsevandere og hønsefoderautomater, som sikrer dine høns adgang til frisk foder hele dagen.

Høns går ude hele året rundt og derfor skal deres foderudstyr kunne holde til al slags vejr. Derfor forhandler vi hos Plantorama kun foderudstyr i den bedste kvalitet. Udstyret kan holde til både sol, regn og blæst og udmærker sig desuden ved at være meget stabilt, så hønsene ikke kan vælte det.

Siddepinde til hønsehus

Om natten foretrækker hønsene at sidde på pinde, så de er i sikkerhed for rovdyr. Siddepinde monteres, så der er min. 15 cm pind til hver høne. Pindene monteres lidt højere oppe end redekasserne. På den måde mindsker du risikoen for, at hønsene bruger reden til at overnatte i.

Siddepinde til hønsehuset skal passe til hønsenes fødder; de skal være så tilpas store, at hønens kløer ikke når hele vejen rundt om siddepinden.

Når du får hønsene, kan de ikke altid selv finde ud af at bruge siddepindene om natten. Derfor kan det være en god ide at sætte dem på pindene de første aftener. Herefter skulle de gerne selv kunne finde ud af det.

Hvor mange høns kan der være i hønsehuset?

Langt de fleste hønseejere gør det for at få friske æg og en hjælpende hånd til at tage ukrudtet og dræbersneglene i haven. Derfor har størstedelen mindre hønsehold, som passer fint til en villahave, hvorfor et meget stort hønsehus sjældent er nødvendigt.

Der findes mange meninger om, hvor mange høns der kan være i et hønsehus. Normalt kan et almindeligt størrelseshønsehold på 6-10 høns fint bo i det samme hønsehus. Som tommelfingerregel kan der være 4-6 høns pr meter pind, alt efter hvor store hønsene er.

Du kan fint have et lidt mindre hønsehus, hvor hønsene blot er om natten, hvis de har adgang til en stor hønsegård eller kan gå frit rundt i haven om dagen. Det er dog altid en god idé at rådføre dig med vores faguddannede personale i centrene, så du får det helt rette hønsehus i den rigtige størrelse.