{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hund

Dyr

Udstyr og tilbehør til hunde

Hunde trives bedst med det helt rigtige udstyr og foder, som er tilpasset deres særlige behov. Herover kan du se et udvalg af Plantoramas tilbehør og foder til hunde. Se det aktuelle sortiment i dit center.

Stort udvalg af udstyr og tilbehør til hunde

I alle Plantorama centre kan du købe udstyr og tilbehør til din hund og se det store udvalg af blandt andet foder og godbidder, hundekurv, halsbånd og liner samt legetøj og hundetøj. Du finder simpelthen alt det, du skal bruge af hundeudstyr og hundetilbehør, i Plantorama. Vi har også et stort udvalg af senge, foderskåle, transportbure og plejeprodukter.

I Plantorama sætter vi en ære i at sørge for et bredt sortiment af kvalitetsprodukter til billige penge. Der skal være noget til alle hunde – uanset deres forskellige behov. Derudover tilbyder vi altid rådgivning og vejledning fra vores faguddannede personale. De står klar til at besvare dine spørgsmål og finde de helt rette produkter til dig og din bedste ven.

Vi deler også ud af vores mange års erfaring og viden i vores guide-univers. Her finder du vores bedste tips og tricks til hundens adfærd og pleje – blandt andet pelspleje, træningsøvelser og overvægt. Se hele guide-universet her.

Hunden: Menneskets bedste ven

Hunden er kendt som menneskets bedste ven, og det er ikke helt uden grund. Den har været beviseligt tilknyttet mennesker som husdyr i omtrent 15.000 år og er det mest populære kæledyr i Danmark. En hund er typisk et meget socialt dyr, og derfor er de ofte tæt knyttet til deres familier, hvor de ofte anses som endnu et familiemedlem.

Hunden nedstammer fra gråulven, hvorfor alle hunderacerne i dag stadig har stærke instinkter, der stammer fra deres forfædre. I de 14.000 år som er gået, har hundene jaget sammen med menneskene, trukket slæder og vogne for dem, ydet sikkerhed og beskyttelse, hyrdet fåreflokke og selvfølgelig bidraget med fantastisk selskab.

Valg af hund og racehund

Den første avl på hunde forsøgte at forstærke de instinkter, der gavnede menneskenes arbejde – sådan ser vi det også mange steder i dag rundt om i landets kenneler. Når du vælger en racehund, kan det gøres lettere at finde en hund, hvis temperament og behov passer godt til ens egen livsstil.

Du skal blot være opmærksom på, at avlsarbejdet i dag også er fikseret omkring hundenes udseende og racerenhed. Det kan nemlig medføre omfattende indavl blandt hunderacen, som medfører mange arvelige sygdomme. Derfor anbefaler vi, at du som udgangspunkt ikke vælger en racehund baseret på dens udseende – det er langt vigtigere, at hunden er avlet forsvarligt og er sund.

Et hundeliv fyldt med skavanker og sygdomme, er ikke et værdigt liv – uanset om den så har det helt rette udseende. Heldigvis giver langt de fleste hundeejere deres nuttede familiemedlemmer gode levevilkår. De er jo trods alt medlemmer af familien, hvorfor det er hårdt at se dem lide og have ondt. Det er vigtigt at notere, at dette selvfølgelig gælder racehunde såvel som blandingsracer. I alle tilfælde handler det om at vælge en hund, som er avlet på en fornuftig måde. Læs også: Når du skal vælge hund

Pelspleje

Endnu en ting, som hunden har tilfælles med ulven, er pelsen. Både hunde og ulve har en pels, som opdeles i dækhår og uldhår. Dækhårene er glatte og gør, at det er svært for regn at trænge ind til uldhårene. Uldhårene er de hår, som isolerer den mod kulden.

Ved nogle hunderacer kan det være nødvendigt at supplere med forede dækkener eller jakker i vinterperioden, da deres underuld er meget ringe, hvilket gør, at hunden har svært ved at holde varmen. Andre racehunde med store pelse kan modsat ligger ude i sneen i timevis uden at mærke noget til de lave temperaturer.

Nogle hunde har så meget pels, at det er nødvendigt at børste eller karte pelsen jævnligt. Når du børster din hund med jævne mellemrum, mindsker du samtidig mængden af hår, som den typisk fælder i foråret og efteråret. 

Vi anbefaler, at du vænner din hund til at blive børstet eller kartet fra hvalpestadiet. På den måde bliver det en naturlig del af hundens pleje, og du slipper for en filtret pels, der kan forårsage irriteret hud og eksem. Gør du pelsplejen til en del af hunden rutine, kan det tilmed blive en afslappende hyggestund for dig og din hund. Hos Plantorama finder du et bredt udvalg af plejeprodukter – lige fra shampoo, olier og loppemidler til børster, karter og neglesakse.

Valg af hundefoder

Hunde stammer fra ulven, som er et rovdyr, hvorfor de primært er kødædere. Men mange er dog glad for grøntsager, bær og græs. For at dække din hunds behov anbefaler vi, at du fodrer med et godt tørfoder i en god kvalitet, som har, de ingredienser den har behov for.

Hos Plantorama finder du tørfoder i mange forskellige varianter, der understøtter race, alder og andre specielle behov, som eksempelvis diabetes, overvægt og sterilisation. Tørfoder hjælper desuden med at rense tænderne, så du minimerer risikoen for tandsten og karies. Det er dog som oftest nødvendigt at supplere fuldfoderet med tandpleje i form af enten tyggeben og tandbørstning. Tyggebenene stimulerer også hundens natur og fysik, da dens tandsæt er bygget til at rive, gnave og flå.

I vores store udvalg af hundefoder finder du både vådfoder og tørfoder, hvor tørfoderet bør fungere som hundens grundfoder, og vådfoderet bør fungere som et lækkert og velsmagende supplement. Du finder desuden kornfrit foder til hunde med allergi, foder til jagthunde og hunde med højt aktivitetsniveau samt foder til hvalpe, seniorhunde og dem med lavt aktivitetsniveau. Vi fører alle af Danmarks mest anerkendte varemærker indenfor hundefoder. Du finder blandt andet Royal Canin, Eukanuba, Hill’s, ProNature, Kronch og Kingsmoor. Se udvalget af hundefoder.

Aktivering af hunden

Hunde har fra naturens side meget stærke instinkter, hvilket vi mennesker gennem avlen har bidraget yderligere til. Hunde, der ikke får afløb for disse instinkter og ikke bliver stimulerede, kan blive frustrerede eller stressede. For at imødegå hundens behov skal du sørge for daglige, lange gåture, legetøj og aktiviseringslegetøj, så hunden holdes sund og glad. Denne form for aktivering modvirker desuden adfærdsproblemer og destruktiv adfærd.

Hos hundehvalpe er aktivering og stimulering af sanserne og instinkterne vigtigt i forhold til indlæringen og opbygningen af det gode forhold mellem dig og hvalpen. Her kan det rigtige hundeudstyr og tilbehør understøtte hundens instinkter og naturlige adfærd – også selvom de foretrækker forskellige typer legetøj. Derudover fungerer legetøj som underholdning for hunden, også i de tilfælde hvor du ikke har tid til at lege med.

Hundens primære sanser er lugtesansen og høresansen. De hører omtrent fire gange så godt som mennesker, og deres lugtesans kan være op til 100 millioner gange så god som menneskers. Derfor er det vigtigt at få stimuleret disse sanser. Her kan legetøj, udstyr og tilbehør være en god måde at få stimuleret og aktiveret sanserne hos hunden, samtidig med at du får opbygget et godt og tillidsfuldt forhold til din hund.

Før du køber hund

Vi ved godt, at hunden er menneskets bedste ven, men inden du drøner ud og anskaffer dig en blød pelsven, skal du gøre dig nogle overvejelser. Det er først og fremmest en god idé at sætte sig grundigt ind i hunderacens behov, temperament og andre karakteristika, og vælge en hund med øje for ens bolig, familie, aktivitetsniveau, livsstil og temperament. På den måde får du gennemtænkt, hvilken hund der passer bedst til dig og din familie.

Det giver desuden også en god fornemmelse for, hvilket udstyr og tilbehør du har brug for til hunden. Er én af hundens karakteristika eksempelvis lang pels, skal du anskaffe dig det rette udstyr til pelsplejen. Har hunden eksempelvis et meget højt aktivitetsniveau, er det vigtigt, at du anskaffer legetøj og andet tilbehør, der stimulerer og engagerer hundens sanser og instinkter.

Derudover anbefaler vi, at du ser på forældredyrenes sygdomshistorie, når du skal købe eller avle hund, og også sikrer dig, at hunden købes fra et ordentligt sted, hvor avlerne har gjort alt, hvad de kan, for at avle sunde og socialiserede hunde. Når du er ude for at købe en hundehvalp, skal du kunne se moren. Undgå hvalpefabrikker, selvom deres hvalpe sælges billigt.

Hunde til salg skal gerne være socialiserede, opdragede, fodret fornuftigt og have vaccinerne i orden. Det kan være fristende at købe hunde fra hvalpefabrikker, men derved bidrager du blot til at vedligeholde efterspørgslen. Fabrikkerne avler ikke efter at undgå defekter og sygdomme, så du risikerer at købe en syg hund, der kræver mange dyrlægebesøg og aldrig trives. Læs også: Før du får hund

Regler for hvalpe

Har din hund fået hvalp eller overvejer du at anskaffe dig én, skal du huske, at hvalpe ikke må fjernes fra deres mor, før de er otte uger gamle. De første otte uger har hvalpen stadig brug for dens mor til at oplære den og dens søskende til at lege med.

Husk også, at det er lovpligtigt, at hunden bærer hundetegn i halsbåndet med ejerens navn og adresse. Vi anbefaler dog, at du anskaffer dig en sele, når du skal gå med hunden, og ikke sætter linen fast i halsbåndet. Dette kan nemlig forårsage ryg-, nakke-, hals- og hovedskader.

I alle Plantorama centre står faguddannet personale klar til at hjælpe dig med alt indenfor hunde. De deler gerne ud af deres faglige viden, så du finder det helt rette udstyr og tilbehør til hunden.