{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Kat

Dyr

Udstyr og tilbehør til katte

Katte er kendte som selvstændige og egenrådige dyr, men er samtidig utroligt kælne. Herover kan du se et udvalg af Plantoramas tilbehør og foder til katte. Se det aktuelle sortiment i dit center.

Alt i kattetilbehør og katteudstyr

Hos Plantorama finder du et stort udvalg til katte. Vi har alt det, du kan få brug for, så din kat trives; lige fra kattefoder og kattesnacks, foderskåle og kattelemme, kattebakker og kattegrus, kattelegetøj og seler, kradsetræer og kradsebrætter samt kattesenge, huler og transportbure til katte.

Du finder også flere forskellige plejemidler til katte, som eksempelvis loppemidler, børster og neglesakse. Blandt det store udvalg finder du et bredt sortiment af kattefoder, som kan tilpasses din kats race, alder og andre specifikke behov. Uanset om du er ny katteejer eller blot ønsker lidt nyt og spændende til katten, så finder du med garanti det udstyr eller tilbehør, du har brug for hos os.

Er du ny katteejer, skal du huske at anskaffe dig det mest basale udstyr og tilbehør til katten; madskål og vandskål, kattebakke, halsbånd, børste og et kradsetræ. Derudover kan du få brug for yderligere udstyr afhængigt af kattens race. Læs om råd og vejledning til når din kat er drægtig. 

Vores faguddannede personale står klar til at hjælpe dig i alle vores dyrecentre. De deler gerne ud af deres tips og gode råd, så du finder det helt rette udstyr og tilbehør, som er tilpasset netop din kats behov. Du finder også en lang række gode råd i vores guide-univers. 

Katten: et af de mest populære kæledyr

Katten er, næstefter hunden, det mest populære kæledyr i Danmark. Den har da også været beviseligt tilknyttet mennesker i 9.500 år, og er særligt værdsat for dens selskab og evne til at jage mus og rotter. Den går under betegnelsen kat, når der ikke er grund til at skelne den fra andre kattedyr, som den er beslægtet med.

Katten karakteriserer generelt som et meget selvstændigt kæledyr, der elsker at gå på jagt efter gnavere og småfugle. Kattens krop gør den til en aldeles god og succesfuld jæger; den har en stærk, fleksibel krop, hurtige reflekser samt skarpe kløer og tænder. Derudover har katte en exceptionel hørelse og kan se i mørke, hvorfor de let sniger sig ind på byttedyr uden at blive opdaget.

Udover at være uovertrufne jægere er katten et meget renligt dyr, der ikke bryder sig om, at deres efterladenskaber står frit fremme. Mange katte foretrækker derfor en kattebakke med et løst underlag, der hurtigt kan dække efterladenskaberne til. Det kan også være en fordel for katteejeren, der slipper for trælse lugte i forbindelse med en kattebakke.

Katte er godt nok et selvstændigt kæledyr, men de er samtidig med kælne og hengivne – og utroligt nemme at holde af. Katten er dog også et kæledyr, som skal aktiveres og stimuleres i hverdagen.

Hos Plantorama finder du et stort udvalg af legetøj og andet tilbehør, som hjælper med at holde både indekatten og udekatten aktivereret hele dagen lang. Du skal endelig spørge vores dygtige personale, som kan hjælpe dig med at finde det helt rette legetøj og udstyr til din kat. Få gode råd til når din kat skal være alene hjemme.

Pleje af katten

Udover aktivering og stimulering skal katten også plejes korrekt. Som udgangspunkt skal du som katteejer anskaffe dig loppemiddel, katteshampoo og klosakse. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af plejeprodukter til katte.

Du finder blandt andet børster, karter, kamme, sakse og neglesakse samt shampoo og balsam til forskellige pelstyper. Derudover forhandler vi diverse fiskeolier, som er med til at pleje kattens pels og holde den sund indefra.

Er din kat udekat anbefaler vi, at du behandler den med loppe- og flåtmiddel, så du forebygger trælse utøj i pelsen. Har du en kat, som er langhåret, skal pelsen plejes jævnligt, så den holder sig sund. Her er det en fordel at vænne katten til at blive børstet elle redt fra killing, så det ikke bliver et problem senere hen.

Katte er generelt meget renlige – også når det gælder deres pels. Alligevel er det en god idé, afhængigt af racen, at rede katten igennem ugentligt for at forebygge hårboller. Især langhårede katte kan få store problemer med filtret pels, eksem og irriteret hud. En børste eller karte er et godt redskab til at holde styr på pelsen. Se udvalget af plejeprodukter til katte.

Hvilket kattefoder skal du vælge?

Katte er rovdyr og lever næsten udelukkende af kød, så de har svært ved at fordøje grønt. De spiser hele deres bytte og optager vigtige mineraler fra knoglerne. Et godt tørfoder indeholder alle de nødvendige ingredienser, men du skal være opmærksom på, at katten får nok væske.

Det kan derfor være en fordel at supplere tørfoderet med vådfoder eller hjemmelavet foder. Det er vigtigt, at du tilpasser kattens foder i forhold til de forskellige stadier, som katten gennemlever.

En killing (katte under 1 år) er eksempelvis meget aktiv og legesyg, hvorfor den har brug for fuldfoder, der sikrer, at den vokser balanceret og harmonisk, samtidig med at dens immunforsvar styrkes. Det bedste killingefoder skal have et højt energiindhold, for at give din lille tiger masser af energi.

En sund, normalvægtig voksen kat (1-7 år) har brug for almindeligt vedligeholdelsesfoder. Det vil sige foder, hvis energiindhold er balanceret, så din kats ernæringsmæssige behov dækkes ind. Har din kat nogle sundhedsmæssige problemer eller er den neutraliseret, bør du vælge et specialfoder, der tager hensyn til netop dens situation.

En seniorkat (8 år og opefter) nyder godt af foder, der bidrager til et længere og sundere katteliv. Din seniorkat vil være mindre aktiv og vil have nedsat modstandskraft over for stress og sygdomme. Du bør derfor vælge foder, der mindsker risikoen for sygdom og er med til at holde din kat sund og rask så længe som muligt. Se udvalget af kattefoder.

Kattelegetøj der aktiverer

Katte er legesyge, og deres instinkter er meget stærke. Deres leg afspejler jagt, og det skal deres legetøj også. Typisk fungerer legetøj med fjer eller haler godt, da det efterligner byttedyrets bevægelser.

Leg er en hyggelig måde at være sammen med katten på, blot den lærer, at menneskers hænder og fødder ikke skal leges med og angribes. Leg skal gerne styrke båndet mellem dig og din kat. Katten er legesyg af natur, og derfor er det vigtigt, at dens naturlige behov bliver tilfredsstillet.

Her kan aktiveringslegetøj være en hjælp til at underholde og stimulere kattens sanser. Hos Plantorama finder du legetøj i forskellige niveauer og udformninger, så du med garanti kan finde legetøj, din kat vil elske.

I vores store udvalg af kattelegetøj finder du blandt andet mus, bolde, legetøj med fjer og aktiveringslegetøj. Flere af vores produkter indeholder katteurt, som mange katte er vilde med.

I Plantorama har vi et væld af kattelegetøj, som efterligner byttedyrets bevægelser, og som styrker kattens selvtillid og sænker dens stressniveau. Se udvalget af kattelegetøj.

Når du køber kat

Det juridiske ansvar for katte og dermed ejerskabet defineres af, hvem der fodrer den. Så hvis ikke du vil drages til ansvar for en kat, så skal du ikke fodre den – selvom det er hyggeligt.

Det er en fordel, at katten bliver chippet, da du så får besked, hvis den bliver kørt over eller fundet. Det anbefales desuden at neutralisere katten, medmindre du vil avle på den.

Hunkatte er i løbetid mange gange i løbet af et år, og ægløsningen sker i forbindelse med parringen, så chancen for graviditet er meget høj. Der er store problemer i områder af Danmark med efterladte, vilde og syge katte.

Husk at det er lovpligtigt at holde sit dyr på egen grund, og at det er ulovligt at fjerne killinger fra deres mor, før de er fyldt 12 uger. Er din kat blevet gravid, er killingerne dit ansvar.

Før du får en kat, skal du også overveje, om du har tiden og lysten til det. Selvom katte typisk er meget selvstændige kæledyr, er de også meget sociale dyr, hvorfor de kræver dit selskab og din omsorg.

Derfor bør du overveje, om du dagligt har tiden til at passe og pleje en kat, så den holder sig sund og rask. Selvom katten er mindre krævende end hunden, skal den stadig fodres, børstes, aktiveres og kæles med. Læs også: Før du får kat.

Indekat eller udekat?

Mange kommende katteejere stiller sig selv det spørgsmål, om katten skal være indekat eller udekat. Når du skal træffe valget mellem de to, er der tre grundlæggende overvejelser, du bør gøre dig; sundhed, sikkerhed og miljø.

Indekatte er ikke udsat for de samme sundhedstrusler, som udekatte er. Derfor kan det være en fordel at lade katten gå inde eller at lade sin udekat neutralisere, ID-mærke og vaccineret.

Det mindsker risikoen for uønskede killinger og livstruende sygdomme. Du bliver dog sjældent helt fri for lopper og flåter med en udekat, så her er det særligt vigtigt at give katten forebyggende behandlinger. Læs mere om kattesygdomme.

Udover de sundhedsmæssige overvejelser, bør du kende til de sikkerhedsmæssige farer for udekatte. Udekatte færdes ikke alene, men blandt andre dyr, mennesker og biler, som alt sammen udgør en potentiel trussel mod katten. Vælger du, at katten skal gå udendørs, skal du være klar over, at den er mere udsat.

Fordelen ved udekatte er, at de færdes i miljøer, hvor de helt automatisk bliver stimuleret og aktiveret. Dette har indekatte ikke de samme muligheder for, hvorfor det er dit ansvar at dække kattens behov.

Indekatte skal også have mulighed for at bruge deres sanser og jagtinstinkt, hvilket kan afhjælpes med en kattevenlig indretning, aktiveringslegetøj og jagtlege.