Terrariebundfyld

Det rette bundfyld er vigtigt for dit krybdyrs trivsel. Bundfyldet har flere forskellige funktioner og skal først og fremmest efterligne dyrets naturlige habitat så godt som muligt. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af bundfyld, så du altid kan finde netop den type, som dit krybdyr foretrækker. Vær opmærksom på at dette er et produktkatalog, og kun et begrænset udvalg føres online. Forhør dig i centeret om den aktuelle vare er til salg i centeret lige nu.

No products in group (222)

Gode råd til krybdyr

Grøn inspiration og gode råd til bolig, have og dyr

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 95.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Prydløg kan blive liggende i jorden hele året, så du undgår besværet med at grave dem op efter blomstring og sætte dem igen om efteråret. Prydløg har de mest fantastiske blomster, men desværre bliver bladene ofte halvvisne før blomsterne springer ud. Derfor kan du med fordel plante stauder som f.eks. hosta eller storkenæb omkring, som kan komme op og dække de grimme blade, så de ikke skæmmer for den smukke blomstring.

Dine planter er angrebet af skjoldlus, som desværre kan være meget svære at bekæmpe. De beskytter sig godt under det lille flade skjold. Herunder lægger de også deres æg. Når æggene klækkes kommer de små vandrelarver frem, og så er det tid at sætte ind med bekæmpelse.

Gentagende behandlinger med insektsæbe eller bladglans vil være fremgangsmåden, men der skal behandles mange gange, fordi det kun har virkning på helt unge individer (OBS! Nogle planter tåler ikke bladglans, så hvis det er det du vælger så prøv først at sprøjte på et enkelt blad og se hvordan planten reagerer). Du kan også forsøge at fjerne så mange skjold du kan med fingrene. Sidder der også skjold på stammen kan du bruge en stiv børste til at fjerne dem. Hvis planterne er meget hårdt angrebet, kan det ende med at de må kasseres, men i første omgang synes jeg du skal gøre en indsats for at bekæmpe dem.

De sorte belægninger på bladene er såkaldte branddugsvampe. Skjoldlus udskiller honningdug som er et sukkerholdig stof som lægger sig på overfladen af bladene. Honningduggen giver grobund for branddugsvampe, som ses som sorte eller mørke belægninger på bladene. 

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

En ren frisk kompost skal blandes med 1/3 jord. Der er ikke så meget der gror optimalt i en ren kompostjord, og specielt ikke hvis man sår i det. Når vi taler om Champost, så er det et udmærket produkt. Champost Jordforbedring skal blandes på samme måde, som når man bruger sin egen kompost eller et lag på 5-10 cm blandes i jorden. Champost har også plantesække som man enten kan bruge i forbindelse med kapillærkasser eller tømme posen, og bruge den i et fast bed. Husk at du skal supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Komposten giver din jord en god struktur og forbedre mikroorganismernes vilkår til gavn for dine planters rødder og plantens tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Det kan ske at bøgehækken med alderen bliver både for bred og høj, men det findes der heldigvis en løsning på. Den kan skæres ind i siderne og ned i toppen og i løbet at 2-3 år, har man igen en tæt og smal hæk.Som du helt rigtigt skriver, så skal man ikke skære begge sider og toppen på samme tid. Det første år skæres den ene side samt toppen tilbage. Året efter skæres den anden side ind. Du kan starte med at skære toppen ned. Skær gerne 10 cm længere ned end du ønsker den endelige højde. Så kan hækken vokse lidt uden at blive for høj. Spænd herefter en snor ud som du kan styre efter når hækken skæres ind i siden. Så bliver hækken lige. Det bedste tidspunkt at skære hækken ind på er i april. Hvis foråret kommer tidligt kan det også gøres i sidste halvdel af marts.   

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

Rhododendron  hører til en af de planteslægter som relativt nemt kan flyttes som store planter. Vent til august/september og sørg for at vande planten hyppigt i perioden før flytningen. Ved opgravningen skal der sørges for at jordklumpen er så stor som muligt.  Dette for at få så stor del af rodnettet med som muligt. Ved omplantningen skal der bruges rigeligt med Rhododendronsphagnum  og rigelig vanding efter plantning.

Krybdyr

Skab en behagelig bolig til dit krybdyr med kvalitets bundfyld

Det rette bundfyld til terrarium er vigtigt for dit krybdyrs trivsel.

Bundfyld til terrarie

Bundfyldet i et terrarie er afgørende for krybdyrets trivsel. De forskellige krybdyr har forskellige behov med hensyn til bundfyld, men fælles for dem alle er, at de - for at føle sig tilpas - har brug for et bundfyld, der efterligner deres naturlige habitat som meget som muligt. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af terrariebundfyld i naturlige materialer, som er udvalgt og sammensat efter de enkelte krybdyrs behov.

Bundfyldets funktion

Et terrarie uden bundfyld, planter og dekoration ser ikke ud af meget. Bundfyld er - sammen med planter og dekorationsartikler - med til at skabe et flot og naturligt miljø i terrariet. Bundfyldet gør dog ikke kun, at terrariet bliver flottere for os mennesker at se på. Det tjener også et vigtigt formål for krybdyret. Nogle krybdyr graver og laver huler under jorden og har derfor behov for et bundfyld, der tillader dette. Desuden er bundfyldet med til at sikre det rette klima i terrariet ved enten at bevare luftfugtigheden eller absorbere fugt. Sidst men ikke mindst skal bundfyldet også gøre det muligt for planter at slå rødder og trives i terrariet. Det er altså vigtigt at vælge det rette bundfyld, både for synets, krybdyrets og planternes skyld.

Tropisk bundfyld

Tropisk bundfyld er kendetegnet ved at udløse og bevare fugtighed, hvilket er gavnligt for tropiske krybdyr, som eksempelvis gekko, som trives bedst med en høj luftfugtighed. Tropisk bundfyld er som regel fremstillet af granuleret eller hakket naturmateriale, såsom bark, kokosfibre eller mos. Det porøse materiale gør det muligt for dyrene at grave og lave huler under jorden.

Ørkenbundfyld

De krybdyr som naturligt findes i ørkenområder, som for eksempel nogle slangearter, har brug for et tørt sandbundfyld, som efterligner dyrets naturlige habitat. Sandbundfyldet består udelukkende af naturligt ørkensand uden tilsatte farvestoffer eller kemikalier. Sandet er blevet siet for at fjerne urenheder og for at sikre en ensartet sandkornstørrelse.

Udskiftning af bundfyld

Hos Plantorama forhandler vi udelukkende bundfyld med den højeste sugeevne. Den høje sugeevne letter nemlig arbejdet med at holde terrariet rent og pænt. På trods af den høje sugeevne er det dog vigtigt at skifte bundfyld jævnligt. Behovet for udskiftning af bundfyld varierer fra dyr til dyr, men en ugentlig rengøring og udskiftning af bundfyld dækker typisk de fleste krybdyrs behov.

Vejledning omkring valg af bundfyld

Har du brug for råd og vejledning omkring valg af bundfyld, bør du besøge den nærmeste Plantorama og tage en snak med vores dygtige fagfolk. De kender de enkelte krybdyrs behov og kan udpege det bundfyld, som vil passe bedst til dit krybdyr.

Yderligere inspiration til terrarieindretning

Manger du tilbehør til indretning af terrarie, bør du også se vores store udvalg af dekoration og varmekilder. Har du endnu ikke anskaffet et terrarie, bør du ligeledes se vores store udvalg af af terrarier.

Plantorama bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info, om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. Cookies på denne hjemmeside bruges primært til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores persondatapolitik klik her