{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haven i april

30. april 2024
Aprilhave

5 gøremål i haven i april

  • Klargør jorden i køkkenhaven, og plant nye grøntsager
  • Plant nye frugttræer- og buske, og beskær visne grene
  • Udplant forspirede planter, og plant hårdføre stauder
  • Så frø til forspiring til drivhuset
  • Rengør havedammen, og plant nye planter
April i haven

April kan byde på alt slags vejr; lige fra sne og frost, over blæst og regn, til varme og solskin. Som regel er april dog den måned, hvor frosten slipper sit tag, og haven vågner stille op fra vinterdvalen.

Derfor er det også tid til at komme tilbage i haven, hvor hyacinter, påskeliljer og perlehyacinter vil blomstre op ledsaget af prydbuske, prydtræer, stauder, roser og rododendron. Samtidig dukker sommerblomsterne op i havecentrene og indbyder til beplantning af havekrukkerne.

 

1 Forårsklargøring af køkkenhaven

Du kan med fordel lægge kartofler i køkkenhaven, da de renser jorden godt igennem. Husk at kartoflerne skal på turnus, så jorden bliver kartoffelfri i 3 år ad gangen.

Jorden i køkkenhaven har godt af en kærlig hånd. Jorden skal ”luftes” og tilføres ny næring. Du kan anvende en fræser, som vender jorden og tilføre næring bagefter. Du bør også fjerne al ukrudt.

Hvis ikke du ønsker at plante din køkkenhave direkte i havejorden, kan du bygge et højbed selv. Du kan også købe færdiglavede højbede i Plantorama og fylde dem med næringsrig højbedsmuld.

Tiden er til at plante asparges, salat, sommerblomster, ærter og krydderurter. Hvis det er koldt i vejret, og du gerne vil slippe for ukrudt, kan du lægge en fiberdug hen over jorden eller højbedet.

Det er en rigtig god idé at gøde køkkenhaven med organisk gødning, da det ikke udvaskes så let ved vanding og regn.

 

2 Pasning af træer og buske

Du kan sagtens plante og flytte æble- og blommetræer samt dronninge-, rhododendron- og spiræabuske i april. Du kan tilføre lidt organisk gødning, hvis du vil forkæle planterne lidt.

Hvis din havehibiscus har visne grene, kan du beskære den let, men ikke helt tilbage. Du bør også klippe døde grene af buskene og klippe hækken fra nu af. Du kan se, hvordan du passer og plejer dine frugttræer her.

Har du plantet nye træer eller buske, skal du huske at vande dem jævnligt og tilstrækkeligt.Aprilhave
Aprilhave


3 Udplantning i krukker og bede

Fra april måned og frem skal der sås og prikles hver uge. De planter, du har forspiret og nydt indendørs, skal plantes ud.

Du kan plante vinterhårdføre stauder i jorden nu, fx dagliljer og inkaliljer. Udvalget af sommerblomstrende løg og knolde er stort, og de kan supplere stauderne fint.

Mange af de mere sarte planter, fx forglemmigej, fuchsia og primula, skal hærdes inden for først og flyttes ud senere, når risikoen for nattefrost er ovre. Så kan du nyde dem blomstre to gange.

 

4 Forspiring til drivhuset

Du kan fint så agurk, peberfrugt og tomat til udplantning i drivhuset i april. Tomatplanten 'Gemini' er en hårdfør plante, der giver mellemstore og velsmagende frugter – og så kan sorten plantes nu. Du kan også så sommerplanter og køkkenurter i potter.

 

5 Rengøring af havedammen

Fjern gamle og døde blade fra vandplanterne i havedammen og plant friske og nye planter. Der findes mange fantastiske planter, der også sætter flotte blomster, som du kan supplere med.

Du bør også efterse, om dine åkander har løsrevet sig fra bunden. Du kan sætte nye bundplanter, hvis det er nødvendigt.