{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haven i august

7. januar 2024
Augusthave

5 gøremål i haven i august

  • Høst i køkkenhaven, og husk at vande og gøde regelmæssigt
  • Vand planter og blomster godt, og bekæmp ukrudtet
  • Gød og vand drivhusplanterne jævnligt, og afskærm dem fra skarp sol
  • Tynd ud i dambeplantningen og algerne, og tilfør gradvist mere vand

August i haven

Haven nyder som regel godt af det varme vejr; blomsterne er sprunget ud, og grøntsagerne og frugterne er klar til høstning. Er sommeren særligt varm, skal du dog være opmærksom på at få vandet planter og blomster rigeligt.

Tager du afsted på ferie i denne måned, kan du med fordel ferieklargøre haven eller allierede dig med familie eller venner. Skal du i stedet nyde sommeren herhjemme, er haven en perfekt lille oase til afslapning og nydelse.

 

1. Høst og vanding i køkkenhaven

I august måned kan du fortsætte sommerens høst i køkkenhaven. De første æbler og pærer er nu klar til at blive plukket og spist. Vi anbefaler, at du ”drikker din have” og laver lækre smoothies af dine frugter, krydderurter og grøntsager. 

Det er også tid til at høste køkkenhavens grøntsager og bær. Du kan med fordel udskifte dine gamle jordbærplanter med nye, så du kan nyde de lækre bær lidt endnu.

Imens du nyder køkkenhavens afgrøder, kan du holde øje med, at jorden ikke bliver for tør ved at vande regelmæssigt. Hvis du vil være ekstra god ved dine planter, kan du blande flydende gødning i vandet.

Er du ikke hjemme til at vande haven, kan du vande rigeligt, inden du tager hjemmefra eller alliere dig med familie og venner. Når du har høstet dine sidste grøntsager, skal du gennemgrave og gøde jorden, så den er klar til næste såning.

 

2. Beskæring af hæk, buske og frugttræer

Har du udskudt hækklipningen sommeren over, kan du stadig nå det. Både stedsegrønne og løvfældende buske og hække kan beskæres i august. Hvis du har flotte formklippede buske, er det tid til at beskære dem igen.

Få flere tips til hækken i august.

Slyngroser kan beskæres efter blomstringen, og gran- og nåletræer samt lavendelhække kan beskæres, når blomsterne er visnet. Stikkelsbærbuske og ribsbuske trænger nok også til en sommerbeskæring i denne måned. Klatrehortensia kan først skæres helt tilbage efter blomstring.

Dine frugttræer bør beskæres, og frugterne udtyndes. Frugterne kan du bruge i friske salater, varme frugttærter eller søde smoothies.

Augusthave

3. Vanding og arrangering af planter i krukker og bede

Haven er smuk og farverig med sine mange blomstrende stauder og sommerblomster. Hvis jorden er til det, kan du nu begynde at dele dine stauder. For at fremme endnu en blomstringsperiode skal du fjerne de afblomstrede blomster på stauderne, så planten ikke bruger energi på frøsætning.

Det er særligt vigtigt, at du får vandet havens planter godt i denne varme måned. Det er bedst at vande tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen, så du undgår, at alt vandet fordamper. 

Sørg for at gennemvande, så vandet når helt ned til rødderne. Vander du tidligt om morgenen, reducerer du desuden risikoen for svampeangreb. Opsamler du regnvand, anbefaler vi, at du vander planter og blomster med det, da vandet er blødere og bedre tempereret.

Er du netop hjemkommet fra ferie, kan du forvente, at dine krukkeplanter er gået ud eller hænger trist ud over kanten. Du kan forsøge at redde dem eller fylde krukkerne med nye efterårsblomster.

Hvis du gerne vil undgå at luge alt for meget ukrudt, kan du plante forårsblomstrende blomsterløg og bunddækkeplanter, hvor ukrudtet plejer at pible frem.

Skal du i gang med at arrangere dine havekrukker, kan du bruge de superpopulære sukkulenter, stedsegrønne og lyng, som holder helt indtil, frosten sætter ind. 

Få tips til hvordan du tilplanter havekrukken.

 

4. Gødning og vanding i drivhuset

De mange solskinstimer og høje temperaturer i august skaber gode forhold for dine planters vækst. Det gælder også grøntsagerne og frugterne i drivhuset. 

Det er vigtigt, at du gøder og vander planterne jævnligt, da de vokser hurtigt. Oplever du rigtig meget sol, kan det være en fordel at beskytte planterne, så de ikke sveder for meget i varmen.

 

5. Pasning af havedammen

Det er vigtigt, at planter og dyr i havedammen får det nødvendige lys, så du skal muligvis tynde ud i dambeplantningen, så de øvrige planter ikke bliver kvalt. 

Du bør også være opmærksom på opblomstringen af alger. Algerne skal holdes nede, og her kan du bruge filtre og andre medikamenter. 

Se udvalget af plejemidler til havedamme her.

En varm sommer vil sænke vandstanden i havedammen, så det er vigtigt, at du gradvist tilfører mere vand selv. Du skal blot være opmærksom på, at vandet ikke nedkøles for hurtigt.

Har du ikke plads til eller mod på en havedam, men ønsker du stadig vand i haven, kan du starte med et minivandbassin. Du kan anvende en gammel zinkbalje, whiskytønde eller lav krukke, som vil stå flot på terrassen. 

Få gode råd til en vandhave i krukker.