Haven i december

Guide til haven i december - Plantorama

4 gøremål i haven i december

  • Frostsikker havens planter, og tøm vandslange- og hane for vand
  • Beskær træer og buske, og plant vinterhårdføre planter
  • Gå på inspirationstur i haven
  • Del og flyt stauder

 

December i haven

December er for mange en tid med familiehygge, varme drikke og stearinlys. Vi er rykket indendørs i ly for sne og slud, men det betyder ikke nødvendigvis, at haven skal i vinterdvale.

Selvom de grønne planter står bare, og bladene på hækken er faldet af, kan haven stadig stå flot. Vi kender alle det smukke syn af en have, der er pyntet op med lyskæder og lanterner, så det er med at udnytte den mørke tid og bringe lys ind i haven.

 

1 Frostsikring af haven

Er frosten meget streng, er det bedst at beskytte nåletræerne, så nålene ikke bliver brune. Det er også en god idé at fjerne sne fra grenene, så de ikke knækker under presset. Husk især på dette, hvis vejrudsigten lover tøvejr om dagen og frost om natten. Det kan nåletræerne nemlig ikke lide.

Har du for nyligt plantet en stedsegrøn hæk, skal du huske at give den vand. Hvad du ellers skal foretage dig med hækken i december, kan du læse om her. Efter vandingen af din nye hæk bør du tømme haveslangen for vand eller tage den med indenfor, hvis du har plads. Så fryser vandet i slangen ikke til is.

Ligesom med haveslangen skal udendørs vandhaner tømmes for vand, og der skal lukkes for vandet, så de ikke sprænger. Hvis du oplever en frostfri dag i december, kan du stadig nå at lægge de sidste forårsløg i jorden. Så kan du også nyde dem spire og blomstre op til foråret.

 

2 Udplantning og beskæring i haven

Er vejret mildt og uden frost, kan havens træer og sommerblomstrende buske beskæres. Du kan også stadig plante med buksbom, cypres, skimmia, sukkertop gran, nordmannsgran og andre grønne planter, som er gode til de smukke lyskæder.

Lyskæder kan både pynte i hækken og havekrukkerne og sammen med levende lys i lanterner, giver det en smuk kontrast til vintermørket. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Se udvalget af lyskæder her.

Har du ikke frostsikret dine planter i krukker, er det sidste udkald i december. Du kan beskytte dem med boblefolie og sørge for, at krukkens bund har et fornuftigt dræn. Så kan du sagtens vande planterne fra tid til anden.

Fuglene, der overvintrer hjemme i Danmark, nyder godt af den hjælp, de får af mennesker til at finde føde. Læg derfor foder ud til fuglene på et foderbræt eller hæng foderkugler op. Du kan læse mere om vildtfuglefodring året rundt.

 

3 Inspirationstur i haven

Selvom årstiden gør, at vi for det meste holder os indendørs i varmen, kan en tur rundt i haven eller naturen sagtens være hyggelig. December er et perfekt tidspunkt til at indsamle grene og bær til årets juledekorationer og kranse. Klip fx en stilk af en visnet hortensia eller klip et par grene af en stedsegrøn plante.

 

4 Deling og flytning af stauder

Selvom december ringer vinteren ind, er vejret oftest stadig i den mildere ende. Det kan du udnytte ved at få delt de stauder, som trænger til det. Det er også nu, du kan flytte stauder og andre planter, hvis placering du ikke har været helt tilfreds med i havesæsonen, der er gået.

Det er også nu, du kan nå at fjerne det sidste ukrudt og græs, som har vokset fint i det milde efterårsvejr. 

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}