{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haven i januar

21. juli 2023
Januarhave

5 gøremål i januarhaven

Det forgangne år er omme, og et nyt haveår kan begynde. Nu hvor vinteren byder på lave temperaturer, kan du få varmen ved lidt fysisk arbejde i haven. Haven trænger til at blive ryddet op, haveredskaberne trænger til at kærlig hånd og dine frostfølsomme planter skal flyttes.

  • Tjek havens frostfølsomme planter og lad sarte stauder overvintre i drivhuset
  • Ryd op i haven; fjern knækkede grene og væltede træer
  • Så hårdføre planter og krydderurter i krukker og bede
  • Opbevar flydende planter fra havedammen frostfrit og sørg for åndehul til fiskene
  • Fjern løs sne fra drivhusets tag

1 Afdæk frostfølsomme planter

Januar måned byder ofte på frostgrader, så derfor er det en god idé at tjekke op på dine frostfølsomme planter, så de kan overleve vinteren. Du skal efterse planterne og afdække dem med spagnum, når der er frost i vejret. 

Du kan sagtens give dine rhododendroner lidt ekstra sphagnum for optimal afskærmning. Få fiere tips til rhododendronbedet i januar.

Hvis din have er prydet med roser eller klematis, bør du afdække dem omkring fødderne, da de er sarte ved jordoverfladen.

Har du dine planter i krukker, beskytter du dem bedst mod frosten med vintermåtter.

Frostfølsomme planter som pelargonier, dahliaer, gladiolus og andre sarte stauder, der sommerblomstrer, skal opbevares vinteren over i et køligt, men frostfrit drivhus.

De planter, der skal overvintre ude i haven, har ikke godt af vinterfugten, så du kan med fordel hæve deres niveau 10-15 cm, der hvor forårssolen hurtigere kan trænge igennem.

 

2 Ryd op i haven

Selvom haven er dækket af sne, kan du sagtens rydde op og klargøre haven til den nye sæson. 

Fjern det tykke lag af fugtig sne fra grene og stedsegrønne planter, og ryd ud i knækkede grene og træer. Du kan ligeledes klippe dine frugttræer, løvfældende træer og buske til. Få tips til beskæring af frugttræer.

 

3 Plant hårdføre planter i krukker og bede

På trods af de lave temperaturer, kan du godt plante i både krukker og bede. Hvis det er mildt i vejret, kan du plante stedmoderblomster, skimmia, efeu, bjergte eller lyng i dine krukker. De er alle hårdføre planter, der kan stå lidt imod kulden.

Om du vælger at udplante i dine krukker eller ej, kan det være en god idé at kontrollere dem efter for revner og tilstoppede- eller frosne huller. I dine bede kan du så krydderurter fra potte. De vil komme igen år efter år til stor glæde for hele familien.

Januarhave
Januarhave

4 Frostsikr havedammen

Havedammen vil typisk fryse til hen over vinteren. Det er derfor en god idé at tage dine flydende vandplanter op og opbevare dem et frostfrit sted, så de overlever kulden. I mindre havedamme skal pumpen tages op, renses og tørres, så isen ikke ødelægger den.

Har du fisk i dammen, kan du bruge en isfri hætte, eventuelt med en luftpumpe, til at holde et åndehul fri, så fiskene kan få ilt. Uden en isfri hætte risikerer du, at dammen fryser til. Er din havedam mindre end 30 centimeter dyb, kan du overveje at tage dine vandplanter med ind vinteren over.

 

5 Vinterklargør drivhuset

Med de lavere temperaturer og potentiel sne forude er drivhuset særligt udsat i den kommende tid. Sørg for at fjerne løst liggende sne, som ligger på drivhusets tag, så det ikke braser sammen på grund af vægten.

Vil du gøre drivhuset ekstra hyggeligt, kan du pynte det op med lyskæder. Bruger du ikke drivhuset, kan dine krukker sagtens overvintre derude i ly for frosten.