×
Vi leverer dine varer inden weekenden, når du bestiller før onsdag kl. 14.

Årets gang i haven

Haven i januar

Haven i januar hos Plantorama

4 gøremål i haven i januar

  • Tjek havens frostfølsomme planter og lad sarte stauder overvintre i drivhuset
  • Ryd op i haven; fjern knækkede grene og væltede træer
  • Så hårdføre planter og krydderurter i krukker og bede
  • Opbevar dine flydende planter frostfrit og sørg for et åndehul til fiskene

 

Januar i haven

Det forgangne år er omme, og et nyt haveår kan begynde. Nu hvor vinteren byder på lave temperaturer, kan du få varmen ved lidt fysisk arbejde i haven. Haven trænger til at blive ryddet op, haveredskaberne trænger til at kærlig hånd og dine frostfølsomme planter skal flyttes.

 

1 Afdækning af frostfølsomme planter

Januar måned byder ofte på frostgrader, så derfor er det en god idé at tjekke op på dine frostfølsomme planter, så de kan overleve vinteren. Du skal efterse planterne og afdække dem med sphagnum, når der er frost i vejret.

Du kan sagtens give dine rhododendroner lidt ekstra sphagnum for optimal afskærmning. Læs mere om rhododendronbedet i januar.

Hvis din have er prydet med roser eller klematis, bør du afdække dem omkring fødderne, da de er sarte ved jordoverfladen. Læs om vinterbeskyttelse af roser.

Har du dine planter i krukker, beskytter du dem bedst mod frosten med vintermåtter.

Frostfølsomme planter som pelargonier, dahliaer, gladiolus og andre sarte stauder, der sommerblomstrer, skal opbevares vinteren over i et køligt, men frostfrit drivhus. Læs mere om staudebedet i januar.

De planter, der skal overvintre ude i haven, har ikke godt af vinterfugten, så du kan med fordel hæve deres niveau 10-15 cm, der hvor forårssolen hurtigere kan trænge igennem.

 

2 Oprydning i haven

Selvom haven er dækket af sne, kan du sagtens rydde op og klargøre haven til den nye sæson.

Fjern det tykke lag af fugtig sne fra grene og stedsegrønne planter, og ryd ud i knækkede grene og træer. Du kan ligeledes klippe dine frugttræer, løvfældende træer og buske til. Læs mere om beskæring af frugttræer.

 

3 Udplantning i krukker og bede

På trods af de lave temperaturer, kan du godt plante i både krukker og bede. Hvis det er mildt i vejret, kan du plante stedmoderblomster, skimmia, efeu, bjergte eller lyng i dine krukker. De er alle hårdføre planter, der kan stå lidt imod kulden.

Om du vælger at udplante i dine krukker eller ej, kan det være en god idé at kontrollere dem efter for revner og tilstoppede- eller frosne huller.

I dine bede kan du så krydderurter fra potte. De vil komme igen år efter år til stor glæde for hele familien. Læs mere om plantning af krydderurter.

 

4 Frostsikring af havedammen

Havedammen vil typisk fryse til hen over vinteren. Det er derfor en god idé at tage dine flydende vandplanter op og opbevare dem et frostfrit sted, så de overlever kulden. I mindre havedamme skal pumpen tages op, renses og tørres, så isen ikke ødelægger den.

For at sikre dine fisks overlevelse, skal du sørge for, at de har et lille frostfrit åndehul. Du kan også købe en isfri hætte til din springvandspumpe, som kan klare temperaturer ned til -20 grader. Se vores udvalg af frostsikring til havedammen.

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden