{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

10 idéer til genbrug af juletræet

13. marts 2024
Juletræ

Praktisk og kreativ genbrug af juletræet

Når julen er forbi, smider de fleste danskere juletræet ud. Stammen, grenene og endda nålene kan imidlertid sagtens genbruges. Vi giver dig her 10 praktiske og kreative idéer til genbrug af juletræet

 

1. Brug grenene til beskyttelse af sarte haveplanter

Klip grenene af ved stammen og brug dem til at dække havens planter som beskyttelse mod den skarpe vinter- og forårssol. Grenene kan også bruges til at beskytte frostfølsomme planter. Læg først et lag blade over planterne og brug grangrenene til at holde på bladene.

 

2. Brug stammen som brænde

Sav stammen i passende stykker og brug granstykkerne som brænde. Grantræ har lige så høj brændværdi som bøg og kan derfor sagtens bruges som brænde. Husk at lade granstykkerne tørre godt inden brug.

3. Kværn træet til flis til haven

Kværn træet til flis til fordeling i haven. Flisen kan både bruges til forebyggelse af ukrudt, som en nærende topdressing og som beskyttelse mod kulde ved frostfølsomme planter. Den kan desuden vendes ned i tung jord for at give en lettere jordstruktur. Granflis udmærker sig ved at have en lang nedbrydningstid.

 

4. Brug nålene til forbedring af havens jord

Fjern nålene og brug dem til jordforbedring i haven. Nålene giver en lettere jordstruktur og er særligt velegnet til jordforbedring ved rhododendron, som elsker en gennemtrængelig jord.

 

5. Brug stammen som hængende stativ til tøj eller pynt

Klip grenene af stammen og pil barken af. Giv eventuelt træet en gang lak eller mal den i en farve, du kan lide. Hæng stammen op i loftet med en snor i hver ende og brug den som hængende tøjstativ eller til ophængning af pynt.

 

6. Brug træets skelet som holder til smykker eller pynt

Fjern alle nåle og pil barken af både grene og stamme. Stil træet i en potte med en klump ler i bunden eller på en fod. Det nøgne træskelet er dekorativt og gør sig godt som holder til smykker eller pynt.

Juletræ

7. Lav en fuglefoderautomat ud af stammen

Lav en fuglefoderautomat ud af stammen ved at skære et stykke af stammen og bor tykke huller i.

Hullerne fyldes med størknet fedt (palmin eller margarine), der er blandet med havregryn, nødder eller fuglefrø. Hæng foderautomaten op i et træ, hvor katte og rovfugle ikke så nemt kan komme til småfuglene.

 

8. Lav fyrfadsstager ud af stammen

Lav stammen til rå fyrfadsstager ved at skære stammen i smalle stykker og bor dem ud med et rundbor eller fladbor.

 

9. Brug nålene i madlavningen

Fjern nålene og brug dem som smagsgiver i kødretter eller kog dem og brug dem til saft og te. Grannåle har en karakteristisk aroma og et højt indhold af vitaminer. Husk kun at bruge nålene i madlavningen, hvis træet er økologisk.

 

10. Aflever træet på genbrugspladsen

Hvis du ikke kan finde anvendelse til træet, er det bedst at aflevere træet på genbrugspladsen, hvor det vil blive lavet til kompost og flis.