{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haven i juli

26. december 2023
Julihave

5 gøremål i haven i juli

  • Pluk køkkenhavens grøntsager, krydderurter og frugter, og sørg for rigeligt gødning og vand
  • Beskær og gød hækken, og klip nye skud af frugttræerne
  • Vand og gød planter i krukker og bede, og gør haven ferieklar
  • Høst drivhusets grøntsager, og sørg for rigelig ventilation
  • Fjern andemad og alger fra havedammen, og begræns plantebestanden

 

Juli i haven

Halvdelen af haveåret ligger bag os, og vi står nu i årets varmeste måned med en have i fuld flor. Denne måned handler i høj grad om at nyde haven og det arbejde, du har lagt i den, men det handler også om at vedligeholde og ferieklargøre blomster og planter, så de står smukt så længe som muligt.

 

1 Høstning i køkkenhaven

Nu hvor vejret er varmt, og solen giver godt med lys, skal du være opmærksom på, at dine planter i køkkenhaven er forsynede med vand og gødning. Vil du have maksimalt udbytte af dine planter, er det vigtigt, at de får al den nødvendige næring. 

Du kan med fordel vande køkkenhaven tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen, så du undgår alt for stor fordampning.

Køkkenhaven er i juli måned klar til at blive høstet for alle dens lækre grøntsager, frugter og krydderurter. Du kan nu tage kartofler, løg og hvidløg op og plante sommerblomster eller grøntsager i hullerne, som du kan høste til efteråret.

Hvis du bliver overvældet af dine krydderurter, kan du plukke og tørre dem eller lave din egen krydderurtesalt i ovnen. Så har du glæde af de selvdyrkede urter i længere tid.

Du burde nu kunne plukke dine solbær, ribs og hindbær samt abrikoser og ferskner. Nyd dem direkte fra haven eller brug dem i friske salater, søde desserter eller kolde sommerdrikke. Hvis du gerne vil have dine jordbær til at holde længere efter høstning, kan du plukke stilken med.

Står du og skal på ferie, skal du huske at plukke modne og næsten modne frugter og grøntsager, så de ikke ligger og rådner i bedet. Får du dem ikke spist, har du måske en nabo, der kan få glæde af dine velsmagende afgrøder.

 

2 Beskæring af hæk og frugttræer

De buske, der blomstrer tidligt, kan i juli måned beskæres. Har du også sprunget hækklipningen over, kan du sagtens nå det endnu. Når du alligevel er i gang med den store hækklipning, kan du give dine hækplanter en god omgang gødning. Så vil hækken trives og stå ekstra flot. Få flere tips til hækken i juli.

Pryder du haven med roser, skal de afblomstrede blomster klippes af, så der er plads til, at rosen kan sætte nye. Har du beskåret dine frugttræer i vinters, vil de danne nye skud her om sommeren. Det er vigtigt, du klipper skuddene af, da de vil tage næring og vand fra træet.

Julihave

3 Vanding og gødning i krukker og bede

Alle dine planter i krukker og bede skal gødes og vandes regelmæssigt gennem juli måned. For at stimulere ny blomstring skal du fjerne visne blade og blomster, så der er plads til nye. Du skal være opmærksom på, at planter i hængeampler hurtigere tørrer ud, så de skal muligvis vandes mere og oftere.

Har du en regnvandsbeholder, kan du med fordel anvende dette vand, da det er bedre tempereret end vandet fra hanen. Og så er det billigere og bedre for miljøet. Vil du beskytte rhododendron og azalea ekstra mod udtørring, kan du lave et bunddække.

Tager du på ferie, kan du bruge lidt ekstra energi på havens blomster og planter, så de stadig står flot, når du kommer hjem. Fjerner du visne blomster, vil planten ikke danne frø og udmarve sig selv.

For at græsplænen ikke tørrer helt ud, bør du gøde den med plænegødning én gang om måneden på en overskyet dag. Melder vejrudsigten tørke, skal du helst ikke klippe græsset for kort. Inden du drager afsted på ferie, kan du vande græsplænen for at hindre afsvidning. 

 

4 Pasning af planter i drivhuset

Ligesom i køkkenhaven er det nu tid til at høste drivhusets grøntsager og frugter. Har du tomatplanter, skal du knibe toppen af planten af, når der er dannet 4-5 blomsterstande og fjerne sideskud. Ellers vil planten bruge næring på andet end det væsentlige; tomaterne.

Står solen højt på himlen, skal planterne ventileres. Du kan også overveje at sætte skyggefilm på omkring drivhuset for at skygge for solens stråler.

 

5 Vedligeholdelse af havedammen

Det er vigtigt, at du vedligeholder havedammen, da både planter og alger trives i de varmere temperaturer. Det første, du bør gøre, er at fjerne andemaden, der flyder rundt i dammen. Grib fat om fiskenettet og fisk det hele op. Samtidig kan du tjekke efter for haletudser.

Du kan også tjekke op på dine planters vækst, så de ikke får overtaget hele dammen. Især åkander har en tendens til at sprede sig og bør derfor begrænses. 

Er dit vand plumret, er det muligt, du skal efterfylde med nye planter. Døjer du med alger, bekæmpes de bedst med planter og muslinger samt algespisende fisk og snegle.

Du kan også købe særlige bekæmpelsesmidler til alger. I varme perioder vil vandstanden i havedammen falde, så det er nødvendigt, at du tilfører mere vand selv. Det skal noteres, at dette bør gøres gradvist, så dammen ikke afkøles for meget.