Signe Wennebergs guide

Det kan du lave med børnene i haven i sommerferien

Plantorama | Følg med i Signe Wenneberg guide

Min sommerferie er heldig. For den foregår hjemme i haven med en hel masse børn og teenagere. Først skal vi have teltlejr for alle de unge og bagefter kommer feriebørnene på 9 og 10 år. Mine egne børn er 17 og 21 år. Så jeg har en del års erfaring i at holde ferie med børn i haven. Vi er nemlig altid blevet hjemme om sommeren, fordi jeg hader at gå glip af noget i den danske natur.

Her kommer mine mest velafprøvede tips og tricks. Du kan læse mere i bøgerne Barndommens Have, Floras Blomsterbog og Den første have. De fås alle på biblioteket.

Haven er et fantastisk udendørs klasseværelse. Det er børnenes mulighed for at lære om botanik, men også om mad, dyrkning, dyr, om bevægelse og tyngdekraft og om elementerne: Jord, luft, ild og vand. 

 

Mad med børnene

Lær børnene at lave mindst en ret af mad fra haven. Jeg foreslår rødgrød, rabarbergrød eller jordbærlagkage med spiselige blomster ovenpå. Eller hvad med pizza med kartofler i tynde skiver og krydderurter? Den virker hjemme hos os. Eller hvad med en god omelet af egne æg med tomater og purløg? Inviter bedstemødre eller naboer forbi. Det er godt at samles omkring havebordet og vise børn, at have også handler om fællesskab.

 

Find vild mad

Tag børnene med ud i naturen udenfor haven. Find mad, der gror vildt. Beslut hjemmefra at finde ti ting, der kan spises i naturen. Brug eventuelt den nye app ”Vild Mad”. 

  

Pluk hyldeblomster

Hyldeblomster er en god tradition at få plukket hver eneste sommer i de første uger af sommerferien. Det er lige nu. Pluk i to spande. Sørg for at der ikke er dyr i blomsterne. Vask dem endelig ikke. Hæld sukker, citronskiver, vinsyre og kogende vand over. Man kan også bruge koldt vand og et par rosenblade. Lad trække et par dage. Sørg for at opbevare på køl/frost.

 

Vand

Er der et vandhul eller en dam i haven er det meget heldigt, så kan der være tudser og andet sjovt. Er der ikke vand, så må det indføres i baljer til at bade i. Man kan også bruge en gammel pressening til at glide på. Det er sjovt på en varm sommerdag. 

 

Jord

Sørg for at få plantet lidt i sommerferien. Måske er der nogle bede, der er kedelige efter tulipanerne er afblomstret. Tag børnene med i arbejdet. Kig på regnorme. Lær dem hvordan man vander godt i et hul, når man planter. Lærer de det ikke hjemme i haven, så lærer de det ikke.

Plantorama | Få Signe Wennebergs råd til sommeraktiviteter med børnene

Byg noget

Jeg har haft børn, som har elsket at bygge. Det har været papkasseetageejendomme til killinger. Det har været kaninindhegninger. Det har været hønsehuse. Og endelig har de to gange været med til at bygge hytter i trætoppe. At lade børn få deres eget sted på den måde er meget værdifuldt. Processen er også virkelig god og lærerig. Smid aldrig rest-træ ud. Det kan altid bruges til små byggeprojekter. Om ikke andet til et fuglehus.

 

Høns

Måske er det tidspunktet at overgive sig til dyr i haven? Høns er nemme. Meget nemmere end man tror. Og får man dem i begyndelsen af sommerferien, er der både underholdning og æg. 

 

Buketter

Har I blomster nok i haven eller skal der plantes nogle flere stauder i staudebedet. Der bør være mange blomster at plukke i juli. Ellers er der råd for det… En lille tur på planteskolen og hjem og plante med børnene. De kan få ansvaret for at vande hver aften, når det ikke længere er varmt. 

 

Ild

Et godt bål i haven en dejlig sommeraften er noget af det hyggeligste for børn. Tjek, at det er lovligt at brænde bål i dit område. Og hav altid en haveslange i nærheden. Bag gerne brød i en gammel jerngryde i bunden af bålet og rist pølser over ilden på Western-maner. 

 

Ryd ikke for meget op

Pindsvin, bier og nyttige insekter har brug for rod i haven. De har brug for steder at gemme sig. Børn har brug for at der er krat og gemmesteder. Brug endelig ikke sommerferien på at gøre haven nydelig. Intet er så kedeligt for børn som haver, der ligner et væg-til-væg-gulvtæppe spændt ud mellem plankeværk. Sørg for at der er sjovt at være i haven.

Læs flere tips & tricks

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre