Haven i juni

Haven i juni hos Plantorama

5 gøremål i haven i juni

  • Så grøntsager og planter i køkkenhaven og lug mellem rækkerne
  • Klip hækken, pluk havens frugter og beskær roserne
  • Fjern ukrudt i krukker og bede
  • Sørg for skygge og udluftning i drivhuset
  • Rengør havedammen

 

Juni i haven

Foråret er gået på hæld og årets første sommermåned har meldt sig. Mange aktiviteter er rykket udendørs, hvor de solrige dage nydes med solbadning, leg og spil i haven og aftensmad på terrassen. Det er nu haven virkelig skal nydes.

De mange solskinstimer gør, at havens planter og blomster er pragtfulde og smukke, men det gør også at ukrudtet gror vildt. For at holde ukrudtet nede kan du plante med bunddække og planter der fylder, så slipper du for at bruge gift og du sparer samtidig en del tid.

 

1 Såning i køkkenhaven

Efter grundlovsdag er nattefrosten overstået, så tiden er ideel til at påbegynde udplantning og såning i køkkenhaven. Har du haft tomater til forspiring, er det nu, du skal plante dem ud i køkkenhaven.

Det er ligeledes nu, du skal så dine ønskede grøntsager som eksempelvis græskar, squash, bønner, salat og kål. Få gode råd til en begyndervenlig køkkenhave.

Ønsker du planter, der har vinter- eller forårsblomstring, skal du plante dem i haven i juni måned, så de er klar til at springe ud enten vinter eller forår.

Har du kartofler i din køkkenhave, skal de hyppes første gang, toppene er kommet et par centimeter over jorden. Lav en lille jordbakke omkring planten for at beskytte den mod sollyset, så der ikke dannes giftstoffer i planten.

De lyse og varme dage gør forholdene for ukrudt ideel, så det er nødvendigt at luge i køkkenhavens rækker, så det ikke tager overhånd og kvæler dine planter. Vejret gør også, at du skal huske at vande små og nye planter ekstra i tørre perioder.

 

2 Beskæring af hæk og planter

Din hæk kan i princippet klippes hele året rundt, når den trænger, men som tommelfingerregel skal du klippe den inden Sankt Hans.

Har du en liguster- eller tjørnehæk er det måske nødvendigt at klippe den to gange i løbet af sommeren for at holde den pæn og lige – det kunne være i juni og august. Læs flere gøremål til hæk i juni.

Klip hyldebærskærme og pluk havens bærbuske i løbet af juni måned. På den måde rydder du op i frugterne, og til gengæld kan du lave lækre frugttærter, marmelade eller saft.

Sidst på måneden er det tid til at tynde ud i dine frugttræer, så pluk gerne al den modne frugt og gå i køkkenet.

Har du roser i haven, bør du tjekke for eventuelle vildskud på rosenstammen og rive dem af. Du bør også klippe dine forårsblomstrende buske efter de er afblomstrede.

 

3 Udplantning i krukker og bede

Sommerperioden er perfekt til at udsmykke haven med planter og blomster i krukker og bede. Skal du plante nye planter eller blomster ud, skal du gøre det, inden vejret bliver for tørt og huske at vande dem regelmæssigt i varme og tørre perioder.

Ligesom i køkkenhaven gror ukrudtet vildt i både krukker og bede på denne tid. For at dine blomster står flottest, skal du fjerne al ukrudt, så det ikke hæmmer blomsternes vækst.

Bliver du træt af at luge i tide og utide, kan du med fordel anvende bunddækkeplanter som eksempelvis roser og efeu. Ejer du roser er det tid til at gøde dem endnu engang, samtidig med at du vander dem grundigt. Læs mere om rosenbedets gøremål i juni.

Afblomstrede blomsterløg afnippes i blomsterstanden, da løgdannelsen er bedst, når de selv visner ned. Klipper du de afblomstrede blomsterstande på dine stauder, vil en del af dem blomstre op igen.

 

4 Pasning af drivhusplanter

For at du undgår skimmelangreb på dine planter i drivhuset, skal du sørge for rigelig skygge og god udluftning. Uanset hvilke planter du har i drivhuset, skal de vandes rigeligt og ofte.

Agurkeplanter får små frugter på hovedstammen, som du kan plukke og bruge i din madlavning. Tomatplanten får nye skud i bladhjørnerne, som let nippes af. Tomat og agurk er nogle af de bedste planter til drivhuset. Læs hvilke andre planter, der er gode i drivhuset.

 

5 Rengøring af havedammen

Har du havedam, skal du selvfølgelig sørge for at holde den sund og pæn. Det gør du ved at fjerne andemad fra havedammen, så den ikke tager overhånd og kvæler alt.

Du kan også nu sætte fisk ud i havedammen eller supplere din fiskebestand med nye fisk. Se vores udvalg af fisk til havedammen.

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}