{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haven i juni

17. januar 2024
Junihave

5 gøremål i haven i juni

  • grøntsager og planter i køkkenhaven og lug mellem rækkerne
  • Pluk havens frugter og beskær roserne
  • Fjern ukrudt i krukker og bede
  • Sørg for skygge og udluftning i drivhuset

 

 

Juni i haven

Foråret er gået på hæld og årets første sommermåned har meldt sig. Mange aktiviteter er rykket udendørs, hvor de solrige dage nydes med solbadning, leg og spil i haven og aftensmad på terrassen. Det er nu haven virkelig skal nydes.

De mange solskinstimer gør, at havens planter og blomster er pragtfulde og smukke, men det gør også at ukrudtet gror vildt. For at holde ukrudtet nede kan du plante med bunddække og planter der fylder, så slipper du for at bruge gift og du sparer samtidig en del tid.

 

1. Såning i køkkenhaven

Efter grundlovsdag er nattefrosten overstået, så tiden er ideel til at påbegynde udplantning og såning i køkkenhaven. Har du haft tomater til forspiring, er det nu, du skal plante dem ud i køkkenhaven. Det er ligeledes nu, du skal så dine ønskede grøntsager, fx græskar, squash, bønner, salat og kål.

Ønsker du planter, der har vinter- eller forårsblomstring, skal du plante dem i haven i juni måned, så de er klar til at springe ud enten vinter eller forår. 

Har du kartofler i din køkkenhave, skal de hyppes første gang, toppene er kommet et par centimeter over jorden. Lav en lille jordbakke omkring planten for at beskytte den mod sollyset, så der ikke dannes giftstoffer i planten.

De lyse og varme dage gør forholdene for ukrudt ideel, så det er nødvendigt at luge i køkkenhavens rækker, så det ikke tager overhånd og kvæler dine planter. Vejret gør også, at du skal huske at vande små og nye planter ekstra i tørre perioder.

 

2. Beskæring af hæk og planter

Din hæk kan i princippet klippes hele året rundt, når den trænger, men en gammel tommelfingerregel siger at den skal klippes inden Sankt Hans. Men i dag fraråder de fleste havekyndige imidlertid, at klippe hækken i juni.

Klip hyldebærskærme og pluk havens bærbuske i løbet af juni måned. På den måde rydder du op i frugterne, og til gengæld kan du lave lækre frugttærter, marmelade eller saft. 

Sidst på måneden er det tid til at tynde ud i dine frugttræer, så pluk gerne al den modne frugt og gå i køkkenet. 

Har du roser i haven, bør du tjekke for eventuelle vildskud på rosenstammen og rive dem af. Du bør også klippe dine forårsblomstrende buske efter de er afblomstrede.

Junihave
Junihave

3. Udplantning i krukker og bede

Sommerperioden er perfekt til at udsmykke haven med planter og blomster i krukker og bede. Skal du plante nye planter eller blomster ud, skal du gøre det, inden vejret bliver for tørt og huske at vande dem regelmæssigt i varme og tørre perioder.

Ligesom i køkkenhaven gror ukrudtet vildt i både krukker og bede på denne tid. For at dine blomster står flottest, skal du fjerne al ukrudt, så det ikke hæmmer blomsternes vækst. Bliver du træt af at luge i tide og utide, kan du med fordel anvende bunddækkeplanter, fx roser og efeu.

Ejer du roser, er det tid til at gøde dem endnu engang, samtidig med at du vander dem grundigt.

Afblomstrede blomsterløg afnippes i blomsterstanden, da løgdannelsen er bedst, når de selv visner ned. Klipper du de afblomstrede blomsterstande på dine stauder, vil en del af dem blomstre op igen. 

 

4. Pasning af drivhusplanter

For at du undgår skimmelangreb på dine planter i drivhuset, skal du sørge for rigelig skygge og god udluftning. Uanset hvilke planter du har i drivhuset, skal de vandes rigeligt og ofte.

Agurkeplanter får små frugter på hovedstammen, som du kan plukke og bruge i din madlavning. Tomatplanten får nye skud i bladhjørnerne, som let nippes af. Tomat og agurk er nogle af de bedste planter til drivhuset.

 

5. Rengøring af havedammen

Har du havedam, skal du selvfølgelig sørge for at holde den sund og pæn. Det gør du ved at fjerne andemad fra havedammen, så den ikke tager overhånd og kvæler alt.

Du kan også nu sætte fisk ud i havedammen eller supplere din fiskebestand med nye fisk.