{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haven i maj

3. november 2023
Majhave

5 gøremål i haven i maj

  • Plant grøntsager, frugter og krydderurter i køkkenhaven
  • Beskær stedsegrønne hække og hortensia
  • Udplant i krukker og bede, og sørg for vanding i tørre perioder
  • Plant lækre grøntsager i drivhuset, og sørg for ventilation og skygge
  • Rengør havedammen, og fodr fiskene

 

Maj i haven

Nu hvor du bruger mere og mere tid i haven, får du mulighed for at tænke store tanker og opleve de små livsbekræftende glæder. Det er også nu, du for alvor kan komme i gang med køkkenhaven og drivhuset igen, så du kan dyrke og høste smagfulde afgrøder sommeren lang.

Mange af os sukker, når vi ser ukrudtet pible frem over det hele, men hvis vi et øjeblik glemmer det og fokuserer på at slappe af, nyde fuglenes sang og de nye planter, er havearbejdet slet ikke så slemt.

 

1 Udplantning i køkkenhaven

Har du afventet såningen af grønt i køkkenhaven, er det ideelt at gøre det nu. Inden du sår, kan du tynde ud i det, der er sået tidligere samt grave og gøde jorden. Så er køkkenhaven parat til, at du planter nye lækre grøntsager, frugter og krydderurter.

Du kan få grøntsagsplanter og krydderurter i potter, som er nemme at plante ud. Hvis du er plaget af skovsnegle, kan du strø Sneglefri Ferramol eller kaffegrums ud. Sneglene bryder sig ikke om koffeinen i kaffen.

De nye skud på ribs, solbær og stikkelsbær kan nibes i længder à 10-20 cm. for at give bedre næring til frugterne og næste års blomstring.

Gå gerne dine lavendler efter og plant nye, hvis nogen ikke klarede vinterens vilkår. Det giver en flot afgrænsning af køkkenhaven og lokker bestøverne til. Du kan også fylde køkkenhaven op med morgenfruer. De er smukke både i haven, i vaser og i madlavningen.

 

2 Beskæring af hæk og planter

Beskærer du dine syrener nu, kan det se fantastisk ud at sætte grenene i en vase inde og se dem springe ud i blomsterflor og duft i løbet af få dage.

Stedsegrønne hække, som taks og buksbom, beskæres nemt i maj måned. Har du blomstrende prydbuske, kan de om nødvendigt beskæres lige efter deres blomstring.

Her i maj kan du klippe de visne blomsterstande af på din hortensia, så den fremstår flottere ved sommerens blomstring. Du skal klippe blomsterstandene af lige over det første kraftige skud.

Hvis du bedst kan lide store, flotte blomsterstande på hortensiaer, skal du skære planterne cirka en tredjedel tilbage nu. ønsker du hellere mindre blomsterstande, skal du blot fjerne de gamle blomsterhoveder sidst på efteråret. 

Er dine roser endnu ikke beskåret, skal de helst beskæres hurtigst muligt.

Majhave
Majhave

3 Udplantning i krukker og bede

Skal du følge et gammelt råd, skal du udplante i krukker og bede den 9. maj, men det er en god idé at holde øje med, at nattetemperaturen er stabil og ikke kommer under otte grader.

Du kan finde et stort udvalg af sommerblomster, stauder og roser. Du kan sagtens plante mange forskellige slags i det samme bed. Fælles for de fleste planter er, at du dypper rodklumpen i en spand med vand inden, du planter dem i jorden.

Hvis du er til det mere avancerede, findes der forskellige vandingsanlæg, du kan styre via en vandingsautomat. Så får du vandet op til 10 krukker ad gangen helt uden at anstrengelse. Du skal vande havens blomster i tørre perioder.

Ønsker du smukke roser i haven, kan du plante dem nu og nå at se dem blomstre i år. Dine efterårsblomstrende stauder kan sagtens plantes og deles her i maj måned. Har du nogle visne blomster på dine efterårsblomstrende løgplanter, klippes de af, mens de grønne planter sidder lidt endnu.

Skal du på ferie, kan du flytte krukkerne ud af solen direkte lys, men stadig under åben himmel. Så hygger de sig imens du slapper af.

 

4 Udplantning i drivhuset

Maj måned er ideel til at plante fersken, nektarin, abrikos og figen i drivhuset eller op ad en sydmur. Vejret er til at plante sydlandske frugter i haven. Tynd også gerne ud i frugterne på dine kirsebær-, fersken- og blommetræer nu.

Hvis vejret er varmt og fri for nattefrost, kan du så småt begynde at plante tomater, peberfrugt, chili og agurker. For at væksten ikke skal være for lille, skal du fratage chiliens og peberfrugtens første 7-8 blomster.

En let måde at dyrke på er ved at bruge en kapillærkasse, hvor du anbringer en plantesæk ovenpå og fylder op med vand og gødning. Så vil det hele passe sig selv for en tid.

Når vejret bliver ekstra varmt her i maj, er det en god idé at holde øje med ventilationen i drivhuset. Du skal undgå, at dine planter bliver svitset i varmen, hvis ikke der er nok skygge i drivhuset.

 

5 Rengøring af havedammen

Afslutningen på foråret kræver en rengøring af havedammen, så rens den for døde blade, blomster og affald. Det er også en god idé at tjekke om åkanderne har løsnet sig.

For at holde vandet i havedammen rent, skal sollyset helst holdes ude. Det kan du gøre med et lag af planter, der dækker cirka 70% af overfladen. Det hindrer nemlig algevæksten og giver fiskene noget at leve af.

Du kan også plante iltdannende planter, som holder vandet mere rent. Det er ligeledes nu, du skal begynde at fodre fiskene.