{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haven i marts

21. juli 2023
Martshave

4 gøremål i haven i marts

  • Plant nye træer og buske nu, og efterse græsplænen
  • Beskær buske, og pynt med flotte grene i hjemmet
  • Fjern ukrudt i bede og krukker
  • Rengør havedammen, og fodr fiskene

Marts i haven

Den kolde vinter er så småt ved at gå på hæld her i marts. Du savner at være ude i haven og har måske indsamlet nye spændende idéer i løbet af vinteren, som du utålmodigt venter på at føre ud i livet.

Du må imidlertid vente lidt endnu, før du rigtig kan få jord under neglene. Selvom marts klimatologisk set er en forårsmåned, er måneden stadig præget af kølige dage, nattefrost og nedbør i form af sne og slud. De fleste af havens planter vil derfor endnu ikke være klar til at vågne fra vintersøvnen.

Det kølige vejr betyder dog ikke, at der ikke er noget, du kan foretage dig i haven i marts. Marts er nemlig måneden, hvor vi skal forberede haven til den nye havesæson. 

 

1 Udplantning af træer og buske

Hvis det ikke er for koldt i vejret, kan du begynde at plante træer og buske nu. Du kan med fordel anvende en bestøvningsoversigt, så du er bedre informeret og forberedt.

Kirsebærkornel og vårguld blomstrer smukt her i marts måned, og planter du snedrivebusk, dronningebusk og dværgsyren nu, har du blomstring flere forskellige steder i haven over de næste måneder. Hvis du planter frugttræer i haven, skal du huske at beskytte dem mod forårsfrosten, så de overlever.

Græsplænen trænger sandsynligvis til en kærlig hånd efter vinterens sne og kulde. Du bør efterse og rive plænen for at give græsset luft. Hvis græsplænen er hård, kan du bruge en vertikalskærer, som skærer gennem jorden og rødderne.

Er det lunt i vejret, kan du tilmed så nye græsfrø. Vent helst med at slå græsset, men hvis du ikke kan vente, sættes plæneklipperen i højeste hak.

Martshave
Martshave

2 Beskæring af buske

Har du et rosenbed, er det tid til at beskære planterne før knopsætningen i marts/april. Ønsker du små, tætte og store blomster, skal du beskære hårdt – ned til 20 centimeter. ønsker du lange roser, skal du klippe let.

På engelske og historiske roser beskæres visne grene af, og lange skud forkortes to tredjedele. Opstammede roser beskæres ned til podestedet. Ved klatreroser må du kun tage sidegrenene, ikke hovedgrenene.

Buske med dekorative vinterskud beskæres, og det kan stadig lade sig gøre at udtynde frugttræerne i marts. Du kan køre grenene gennem en flishugger eller pynte med dem indenfor i en vase.

Klip dine lavendler ned og form dem gerne som kugler. Du skal blot være opmærksom på ikke at skære dem helt tilbage til det bare træ. Dine afklippede grene kan stikkes i god pottemuld, hvorefter de danner rødder.

Det er tid til forspiring af sommerens smukke blomster og lækre grøntsager. Du behøver ikke et drivhus for at forspire frø. Havestuen eller en kølig vindueskarm fungerer ganske fint. Der findes et stort udvalg at vælge imellem, men husk at læse på pakken om frøet skal forspire eller det skal sås direkte i jorden.

 

3 Fjernelse af ukrudt i krukker og bede

Efterhånden som temperaturen stiger, begynder ukrudtet at titte frem i havens bede og krukker. Så det er nu, du skal investere lidt tid og energi i at få luget, løsnet jorden og fjernet de små ukrudtsspirer. Fjerner du ukrudtet nu, sparer du masser af tid på lugningen senere på sæsonen.

Når du alligevel er ude i dine bede, kan du tage stauderne op, dele dem og plante dem igen. Du skal huske, at rødderne ikke må tørre ud.

 

4 Rengøring af havedammen

Pumperne skal i havedammen igen, så snart frosten er ovre. Du skal også begynde at fodre fiskene med foder, som de kan genvinde deres styrke efter vinterens lange dvale.

Du kan også fjerne de sidste rester af blade og andet dødt plantemateriale, så havedammen står flot og rengjort.