{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haven i september

6. marts 2024
Septemberhave

4 gøremål i haven i september

  • Høst krydderurter og frugter, og plant forårsblomstrende planter i køkkenhaven
  • Beskær hækken, og fjern syge skud og afblomstrede blomster
  • Plant efterårsblomstrende blomster og stauder i bede og krukker
  • Beskyt havedammen mod nedfaldne blade

September i haven

Efteråret bringer helt særlige glæder og stemninger med sig. Den bedste plantetid i haven er nu, hvor de nye planter, buske og træer bedre kan få fat, og risikoen, for at planten dør, er meget mindre end i de varmere måneder.

Planter du nu, er planternes chance for overlevelse større, og de vil give et større udbytte. Planterne når at danne rødder, som sikrer næring og vækst, så planten kan skyde i vejret til foråret. Solen er desuden mindre hård her i september, og nedbøren falder i passende mængder i forhold til planterne.

 

1. Høstning og forårsklargøring af køkkenhaven

Køkkenhaven skulle gerne sprudle af planter, blomster og modne bær. Krydderurter som oregano, basilikum, løvstikke og mynte står i overflod. Du kan med fordel blende krydderurterne til lækre pestoer eller tørre dem til senere brug. Så når du at bruge alle urterne, inden de går til.

Har du hyben i haven, kan du glæde dig over, at de begynder at modne nu. Hybenbærrene kan blive til lækre marmelader, som du kan smøre på morgenbrødet eller ostemaden.

Det er en god idé at gå dine frugttræer- og buske igennem. Er grenene tyngede med bær, kan du hjælpe ved at understøtte grenene. Saml nedfalden frugt fra æble-, blomme-, pære- og andre træer og nyd dem med det samme eller brug dem i madlavningen. Er det varmt i vejret, kan du køle frugten lidt ned, inden du lægger dem til opbevaring.

Ønsker du smukke forårsblomstrende blomster, skal du plante dem i køkkenhaven nu. Det kunne være tulipaner, påskeliljer eller krokus. Det er også nu, du kan plante knoplyng til afgrænsning af køkkenhaven.

Kommer nattefrosten tidligt i år, bør du dække dine udsatte planter af. Når du har overstået høsten, kan du plante bunddækkende planter som blomsterkløver i køkkenhaven for at holde næringen i jorden.

 

2. Beskæring af hæk og buske

Det er nu tid til at give din stedsegrønne hæk årets sidste beskæring eller studsning. Husk at forme toppen af hækken, så den er lidt smallere end ved bunden. Står du i stedet og skal plante ny hæk, kan du roligt gå i gang nu, hvor forholdene er ideelle til at plante. 

Få flere tips til hækken i september.

Det er en fordel at fjerne alle syge og vilde skud fra hortensia, sommerfuglebuske, perikoner og andre sommerblomstrende prydbuske. Du kan også sagtens afpudse alle de planter, der er færdige med at blomstre. Er dine stauder blevet for tætte, kan du dele dem.

Er blomstringen ovre på dine klatreroser, skal de beskæres nu. Du bør også fjerne rust fra bladene og smide dem i skraldespanden.

Hvis du gerne vil danne form på dine lavendler eller blot tilbageklippe afblomstringen, skal du gøre det nu. Du skal også begynde at overveje, hvordan dine buske skal formes, beskæres eller opstammes. September er desuden et perfekt tidspunkt for flytning af buske og mindre stedsegrønne planter. 

Septemberhave
Septemberhave

3. Udplantning i krukker og bede

Du kan stadig plante blomster i dine bede og krukker, som har en smuk blomstring her i efteråret. Blandt andet bjergthe, knoplyng, pyntekål, hebe og stenurt kan klare sig i det danske efterårsklima uden for megen sol og varme.

Husk at vande havekrukkerne, selvom det er begyndt at regne mere. Har du en regnvandsopsamler, er det bedre for dine planter, at du anvender det. Vandet er ofte opvarmet af solen og kalkfrit, så det er bedre for planterne.

Skal du anlægge græsplæne, skal du gøre det nu, hvor jorden er varm. Der er som regel heller ikke mangel på regnvand, hvilket er en fordel for græsfrøene. Vil du gerne have et flot resultat med det samme, kan du overveje rullegræs.

Mange haveejere har glæde af at plante et surbundsbed. Denne type bed er en af de nemmeste at vedligeholde, især hvis du anlægger det ordentligt. Du kan også plante træer i haven for at få smukt lysindfald og karakter. Med træerne får du mulighed for at følge med i årstidernes smukke farver på bladene. 

Plant gerne dine nye stauder i bedene nu, hvor jorden er varm, sol og regn doseres nådigt og du kan se, hvor der er huller i haven. Du kan for eksempel plante et glødende staudebed eller krukker med prydgræsser og blomster. 

 

4. Beskyttelse af havedammen

Her i efteråret kommer du ikke uden om træernes nedfaldne blade. Det kan derfor være en god idé at sætte et net over havedammen, så du undgår, at de falder i vandet. Du finder nettene i mange forskellige størrelser, så husk at tage mål af havedammen inden.

Står du og skal etablere en havedam, er september måned velvalgt, da sollyset er reduceret, og risikoen for algevækst er mindsket i forhold til højsommeren. Fisk og planter er typisk billigere om efteråret – og det klages der sjældent over.

Åkanderne i havedammen trænger måske til lidt hjælp. Lug forsigtigt ud i de grimme blade på åkanderne, så din dam står flottere.