Pasning af julestjerne (Euphorbia)
30. juni 20246 tips til pasning af julestjerner
- Placér planten lyst ved stuetemperatur (18-22°C).
- Stil gerne planten i direkte sol, men aldrig i træk eller kulde.
- Undgå udtørring og overvanding, da det ødelægger planten.
- Vand planten i underskålen, når pottemulden føles tør - gerne med lunkent regnvand.
- Gød ikke planten under blomstringen - det er ikke nødvendigt.
- Pak planten ind i silkepapir under hjemtransporten, så den er beskyttet mod kulde og træk.
Julestjernens blomstring
Julestjernens latinske navn er Euphorbia pulcherrima, hvor ”pulcherrima” betyder ”den smukkeste” - og med sine fantastiske stjerneformede blomster i røde, rosa og hvide nuancer lever julestjernen fuld ud op til det navn.
Planten bliver typisk op til 50 cm høj og har en busket vækst med mange ægformede, grønne blade. Julestjernens smukke blomster fandtes oprindeligt kun i rød, men gennem forædlingsarbejdet har botanikere også udviklet fine, hvide og rosa nuancer. ”Blomsterne” er faktisk slet ikke blomster, men højblade der sidder i stjerneformede toppe. Blomsterne er de uanselige, gulgrønne knopper, der sidder i midten.
Se udvalget af julestjerner her.
Det er således julestjernens højblade, der gør planten værd at se på. Højbladene får deres smukke farve i det sene efterår og beholder den julen over - sommetider helt ind i det tidlige forår. Julestjernen kan således blomstre i op til tre måneder.
Se også udvalget af julepynt.
Julestjernens historie
Julestjernen kommer oprindeligt fra Mexico, hvor den er en flere meter høj stedsegrøn busk med smukke, røde højblade. Aztekerne brugte udtræk fra julestjernen til blandt andet kosmetik, farvning af tekstiler og til behandling af feber. Europæere opdagede julestjernen i Mexico i begyndelsen af 1800-tallet, hvorefter den blev indført i Europa.
I mange år blev julestjernen dyrket som prydbusk i botaniske haver, men gradvist fik botanikere udviklet lavere, mere hårdføre sorter. I midten af 1900-tallet stod julestjernen som stueplante klar, og siden da har julestjernen været en fast gæst i de europæiske stuer op mod juletid.
Placering af julestjerne
Julestjernen er en meget nøjsom plante, som ikke kræver megen pasning. Julestjernen er til gengæld ikke særligt hårdfør, og den stiller derfor klare krav til lys- og temperaturforholdene.
Planten er vant til et langt varmere klima end det danske, og skønt botanikere i flere omgange har forsøgt at skabe en hårdfør julestjerne, er det endnu ikke lykkedes. Den tåler således hverken træk eller kulde.
Julestjernen har det bedst ved almindelig stuetemperatur (18-22°C). Hvis planten står varmere end det, vil bladene blive afbleget. Omvendt vil bladene blive mørke, hvis planten placeres for køligt. Julestjernen skal desuden placeres lyst og tåler direkte sol, men kræver det ikke.
Se udvalget af blomstrende stueplanter her.
Vanding af julestjerne
Ligesom julestjernen ikke tåler lave og varme temperaturer, tåler den heller ikke udtørring. Den tåler imidlertid heller ikke at få for meget vand. Den skal derfor vandes, når pottemulden føles tør. Det er bedst at vande med lunkent regnvand. Du kan også bruge postevand, men det er vigtigt, at vandet ikke er koldt.
Det er desuden bedst at vande julestjernen i underskålen, fremfor direkte i potten. Skal julestjernen have vand ”fra oven”, skal det være som en overbrusning. Du skal altså være opmærksom på, at din julestjerne ikke udtørrer. Til gengæld behøver julestjernen ikke få tilført gødning under blomstringen.
Bliv klar til juleaften - se vores udvalg af juletræer.
Julestjernen er en sæsonplante
I langt de fleste hjem bliver julestjernen brugt som en sæsonplante, der pryder med sin smukke blomstring i juletiden og bliver smidt ud, når den er afblomstret.
Selv for erfarne planteentusiaster er det meget vanskeligt at få julestjernen til at komme igen. I mange tilfælde kan det måske nok lykkes at holde liv i julestjernen, men det er de færreste, der lykkes med at bringe julestjernen i blomst igen. Derfor anbefaler vi, at du betragter julestjernen som en midlertidig gæst i dit hjem.
Læs også: Dekorationsidéer med julestjerner
Pas på julestjernen på hjemvejen
Julestjernen tåler, som sagt, ikke træk og kulde. Selvom julestjernerne, der er i handlen i dag, er af høj kvalitet, kan træk og kulde være fatalt for den følsomme plante.
Derfor skal du ikke alene være opmærksom på at give din julestjerne en lys og lun placering i hjemmet; du skal også være opmærksom på, at den ikke får kulde og træk under hjemtransporten fra butikken. Pak den derfor godt ind i silkepapir, inden du forlader butikken.
Find alt du skal bruge til årets juledekorationer her.