Pasning af Clivia
3. december 2024Clivia med de orangefarvede trompetblomster
Clivia, Clivia miniata, der også kaldes mønjelilje og sommerlilje og ofte skrives Klivia på dansk, er kendetegnet ved sine smukke, orangegule blomster og mørkegrønne, rosetstillede blade. Oprindeligt stammer Clivia fra Sydafrika, men planten kom i det 19. århundrede til Europa, og blev opkaldt efter hertuginde af Northumberland Charlotte Percy, vis pigenavn var Clive.
Nok har planten ry for at være lidt gammeldags i sit udtryk og sættes ofte i forbindelse med klunketidens boligindretning, men den er på vej tilbage ind i de danske hjem, hvor den tilføjer et eksotisk strejf.
Der er altså ingen grund til at gå udenom Clivia. Clivias farverige trompetblomster og blanke, grønne blade passer fint ind i vores moderne hjem, og kommer virkelig til sin ret, hvor indretningen er holdt mere minimalistisk.
Clivia er en skøn og hårdfør stueplante, der er særligt god til de mere uerfarne planteejere. Det vigtigste at være opmærksom på er dens hvileperiode i vinteren, hvor den skal placeres lyst og køligt. Læs meget mere om vanding og gødning af Clivia nedenfor og få pasningstips til plantens hvileperiode.
Se udvalget af blomstrende stueplanter.
Vanding og gødning af Clivia
Clivia er generelt nem at passe, og planten har en lang levetid på grund af dens hårdførhed og høje tolerance. Clivia tåler nemlig alt fra en meget lys placering til en skyggefuld placering, og stiller heller ikke de store krav til pasningen.
Plantens hårdførhed gør den i stand til at overleve overvanding og undervanding, så længe det ikke er længerevarende. Clivia er altså utroligt nem at holde i live, hvorfor den er en fortræffelig plante til dig, som ikke har de mest grønne fingre.
Se udvalget af grønne stueplanter.
For at Clivia trives optimalt, skal den vandes og gødes jævnligt i blomstringstiden. Vand gerne et par gange om ugen og tilfør flydende gødning til vandet et par gange om måneden. I det tidlige forår, hvor blomsten visner, skal du fjerne blomsterstanden, så planten bruger sin energi på at vækste frem for at sætte frø.
Læs også: Pasning af orkidé
Sådan får du en optimal blomstring
Clivia er nem at dyrke, men den kan være vanskelig at få i blomst igen, hvis ikke den får en hvileperiode om vinteren. For en optimal blomstring skal du derfor sikre dig, at Clivia hviler ca. 5-6 uger omkring årsskiftet.
En hvileperiode betyder, at du hverken skal vande eller gøde Clivia, og den skal placeres lyst og køligt ved 7-10°C. Jo lysere og køligere du placerer Clivia i hvileperioden, des tidligere vil du opleve dens smukke blomstring.
Når blomsterknoppen på Clivia bliver synlig, kan du stille planten ved 15°C. Vandingen kan du påbegynde igen, når plantens blomsterstilk er strakt næsten helt ud. Det er vigtigt at holde igen med vandingen, da du ellers risikerer at svække væksten, så stilken og blomsterne ikke vokser langt nok op.
læs også: 5 stueplanter til sydvendte vinduer
Ompotning af Clivia
Generelt skal Clivia gerne stå i fred, og planten trives bedst med, at rødderne udfylder potten, hvorfor det sjældent er nødvendigt med ompotning. Planten kan dog blive for stor til dens potte med årene, og her bliver det nødvendigt at give rødderne lidt mere plads.
Det er ligeledes optimalt at ompotte helt unge planter hvert forår, hvor planten endnu ikke har påbegyndt en ny vækstsæson. Uanset om du har med en ældre eller en ung plante at gøre, kan du følge nedenstående vejledning til ompotning af Clivia.
- Vælg en potte, som er ”et nummer større” end plantens nuværende potte.
Se udvalget af planteskjulere.
- Fyld lidt frisk jord i den nye potte.
Se udvalget af jord og leca.
- Tag forsigtigt planten op af den gamle potte og bank så meget gammel jord af som muligt. Pas på ikke at beskadige rødderne.
- Placér planten i den nye potte, fyld op med jord, så rødderne dækkes, og tryk forsigtigt jorden sammen omkring planten.
Læs også: Sådan ompotter du stueplanter
Tegn på mistrivsel
Selvom Clivia kategoriseres som en nem stueplante, kan den godt mistrives af flere forskellige årsager. Nedenfor kan du læse om de mest gængse tegn på, at din Clivia mistrives.
- Tørre/krøllede blade: planten får sandsynligvis for lidt vand. Vand (evt. overbrus) den med det samme, og vand oftere efterfølgende.
- Brune/svedne blade: planten får sandsynligvis for meget direkte sol. Flyt den væk fra solen og undgå vanding i solskin.
- Blege blade/manglende blomstring: planten får sandsynligvis for lidt gødning. Følg pasningsvejledningen ovenfor.
- Ingen nyvækst: planten står sandsynligvis for køligt. Placér den et lunere sted.
Læs også: Pasning af Strelitizia (paradisfugl)
Clivia som dekorativt element i moderne hjem
Clivia er en alsidig plante, der nemt kan integreres i nutidens indretning. Dens kombination af stærke, grønne blade og farverige trompetblomster giver den et eksotisk udtryk, som kan komplementere forskellige stilarter:
- Minimalistisk indretning: I moderne, minimalistiske hjem fungerer Clivia som et statement-piece. Dens skulpturelle blade og livlige blomster skaber en dramatisk effekt, især når den placeres i en enkel, neutral potte, der fremhæver dens farver
- Planteplacering: Clivia trives bedst i lyse skyggefulde områder, hvilket gør den ideel til nord- eller østvendte vinduer. Den kan bruges som en elegant dekoration i stuer, kontorer eller endda badeværelser med godt naturligt lys
- Pottevalg: Terracotta-potter anbefales ofte til Clivia, da de giver en rustik charme og hjælper med at regulere jordens fugtighed. For større planter kan høje potter skabe balance og understrege plantens højde og volumen.
Læs også: 5 stueplanter der klarer sig i skygge