Blomstrende stueplanter

Pasning af Clivia

23. februar 2022
Pasning af Clivia (klivia) - Plantorama

Clivia med de orangefarvede trompetblomster

Clivia, Clivia miniata, der også kaldes mønjelilje og sommerlilje og ofte skrives Klivia på dansk, er kendetegnet ved sine smukke, orangegule blomster og mørkegrønne, rosetstillede blade. Oprindeligt stammer Clivia fra Sydafrika, men planten kom i det 19. århundrede til Europa, og blev opkaldt efter hertuginde af Northumberland Charlotte Percy, vis pigenavn var Clive.

Nok har planten ry for at være lidt gammeldags i sit udtryk og sættes ofte i forbindelse med klunketidens boligindretning, men den er på vej tilbage ind i de danske hjem, hvor den tilføjer et eksotisk strejf.

Der er altså ingen grund til at gå udenom Clivia. Clivias farverige trompetblomster og blanke, grønne blade passer fint ind i vores moderne hjem, og kommer virkelig til sin ret, hvor indretningen er holdt mere minimalistisk.

Clivia er en skøn og hårdfør stueplante, der er særligt god til de mere uerfarne planteejere. Det vigtigste at være opmærksom på er dens hvileperiode i vinteren, hvor den skal placeres lyst og køligt. Læs meget mere om vanding og gødning af Clivia nedenfor og få pasningstips til plantens hvileperiode.

Her er vores grønne og blomstrende indeplanter

 

Populære produkter netop nu

Pasning af Clivia (klivia) - Plantorama

Vanding og gødning af Clivia

Clivia er generelt nem at passe, og planten har en lang levetid på grund af dens hårdførhed og høje tolerance. Clivia tåler nemlig alt fra en meget lys placering til en skyggefuld placering, og stiller heller ikke de store krav til pasningen.

Plantens hårdførhed gør den i stand til at overleve overvanding og undervanding, så længe det ikke er længerevarende. Clivia er altså utroligt nem at holde i live, hvorfor den er en fortræffelig plante til dig, som ikke har de mest grønne fingre.

For at Clivia trives optimalt, skal den vandes og gødes jævnligt i blomstringstiden. Vand gerne et par gange om ugen og tilfør flydende gødning til vandet et par gange om måneden. I det tidlige forår, hvor blomsten visner, skal du fjerne blomsterstanden, så planten bruger sin energi på at vækste frem for at sætte frø.

 

Sådan får du en optimal blomstring

Clivia er nem at dyrke, men den kan være vanskelig at få i blomst igen, hvis ikke den får en hvileperiode om vinteren. For en optimal blomstring skal du derfor sikre dig, at Clivia hviler ca. 5-6 uger omkring årsskiftet.

En hvileperiode betyder, at du hverken skal vande eller gøde Clivia, og den skal placeres lyst og køligt ved 7-10°C. Jo lysere og køligere du placerer Clivia i hvileperioden, des tidligere vil du opleve dens smukke blomstring.

Når blomsterknoppen på Clivia bliver synlig, kan du stille planten ved 15°C. Vandingen kan du påbegynde igen, når plantens blomsterstilk er strakt næsten helt ud. Det er vigtigt at holde igen med vandingen, da du ellers risikerer at svække væksten, så stilken og blomsterne ikke vokser langt nok op.

Pasning af Clivia (klivia) - Plantorama

Ompotning af Clivia

Generelt skal Clivia gerne stå i fred, og planten trives bedst med, at rødderne udfylder potten, hvorfor det sjældent er nødvendigt med ompotning. Planten kan dog blive for stor til dens potte med årene, og her bliver det nødvendigt at give rødderne lidt mere plads.

Det er ligeledes optimalt at ompotte helt unge planter hvert forår, hvor planten endnu ikke har påbegyndt en ny vækstsæson. Uanset om du har med en ældre eller en ung plante at gøre, kan du følge nedenstående vejledning til ompotning af Clivia.

  • Vælg en potte, som er ”et nummer større” end plantens nuværende potte.
  • Fyld lidt frisk jord i den nye potte.
  • Tag forsigtigt planten op af den gamle potte og bank så meget gammel jord af som muligt. Pas på ikke at beskadige rødderne.
  • Placér planten i den nye potte, fyld op med jord, så rødderne dækkes, og tryk forsigtigt jorden sammen omkring planten.

 

Tegn på mistrivsel

Selvom Clivia kategoriseres som en nem stueplante, kan den godt mistrives af flere forskellige årsager. Nedenfor kan du læse om de mest gængse tegn på, at din Clivia mistrives.

  • Tørre/krøllede blade: planten får sandsynligvis for lidt vand. Vand (evt. overbrus) den med det samme, og vand oftere efterfølgende.
  • Brune/svedne blade: planten får sandsynligvis for meget direkte sol. Flyt den væk fra solen og undgå vanding i solskin.
  • Blege blade/manglende blomstring: planten får sandsynligvis for lidt gødning. Følg pasningsvejledningen ovenfor.
  • Ingen nyvækst: planten står sandsynligvis for køligt. Placér den et lunere sted.

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}