{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af fredslilje (Spathiphyllum)

30. april 2024
Fredslilje

Fredslilje: planten der renser luften

Fredslilje, Spathiphyllum, stammer oprindeligt fra det nordlige Sydamerika og Mellemamerika, hvor den ofte vokser i skygge under regnskovens store træer. Særligt derfor er planten holdbar, og den trives udmærket på mørke placeringer i vores hjem.

Fredsliljen er karakteriseret ved sine ovale og mørkegrønne blade samt sine hvide og karakterfyldte blomster, der sidder på plantens høje stilke. Planten blomstrer hele sommeren, men kan også godt blomstre om vinteren, hvis luftfugtigheden er høj nok.

Det er typisk, at der kommer flere blomster med årene i takt med, at fredsliljen vokser sig større. Det helt særlige ved fredsliljen er, at den har luftrensende egenskaber, hvilket gør den til en ideel plante til soveværelset.

Pasning af fredslilje

Generelt er fredsliljer nemme at passe, da de er relativt taknemmelige, når det kommer til placering og pasning. Om sommeren skal fredsliljen placeres i halvskygge ved 18-21°C, og du skal helst undgå direkte sollys, så bladene ikke bliver svitset. Om vinteren skal fredsliljen placeres så lyst som muligt ved 16-18°C.

Planten kan med tiden blive lidt støvet, og det kan forhindre den i at ”ånde”. Derfor er det en fordel at støve fredsliljen af fra tid til anden med en fugtig klud.

Har du kæledyr, som har tendens til at nippe af planterne, skal du overveje, hvor du placerer din fredslilje. Planten er nemlig giftig for både hunde og katte.

 

Vanding og gødning

Fredsliljer er særligt populære blandt folk, der ikke har de mest grønne fingre, fordi de er holdbare og nemme at passe. Det vigtigste, når det kommer til pasningen af fredsliljer, er vandingen – de er nemlig glade for vand. Jorden skal helst være fugtig, dog ikke våd.

I sommerhalvåret er det passende at vande 2-3 gange ugentlig og i vinterhalvåret 1 gang ugentligt. Fredsliljen holder af en høj luftfugtighed, så det er en god idé at overbruse den med en forstøver.

Fredsliljer har godt af at blive gødet med flydende gødning i forbindelse med vanding en gang månedligt i vækstperioden.

Fredslilje

Del og ompot for optimal vækst

Fredsliljen kan klare sig en del år i den samme potte, men har bedst af at blive delt efter 3-4 år. Det er desuden en fordel at ompotte fredsliljen hvert forår, så den bliver ved med at vækste og producere de smukke blomster.

Både deling og ompotning af fredsliljer skal gøres i foråret, inden en ny vækstsæson begynder. Du kan læse om fremgangsmåderne nedenfor.

 

Deling af fredslilje

Fredsliljer bør deles hvert tredje til fjerde år. De deles nemmest ved at dele selve rodklumpen. Dette skal gøres i foråret, inden planten for alvor begynder at vækste.

 • Klargør dine potter (min. 2) med frisk pottemuld iblandet vækstlær eller andet drænmateriale.
 • Tag fredsliljen op og træk forsigtigt rodklumpen midt over (hver rodklump skal have et skud, så du får to eller flere planter).
 • Plant de nye planter i hver sine potter, fyld op med frisk jord og tryk forsigtigt jorden sammen omkring planterne.

 

Ompotning af fredslilje

Hvert forår har fredsliljer godt af at blive ompottet i større krukker med ny, frisk pottemuld, så de får optimale vækstbetingelser til at vokse sig større.

 • Lad planten trække vand i 10 min. i en spand vand inden ompotning.
 • Vælg en potte, som er ”et nummer større” end plantens nuværende potte.
 • Fyld lidt frisk jord i den nye potte.
 • Tag forsigtigt planten op af den gamle potte og bank så meget gammel jord af som muligt. Pas på ikke at beskadige rødderne.
 • Placér planten i den nye potte, fyld op med jord, så rødderne dækkes, og tryk forsigtigt jorden sammen omkring planten.

 

Tegn på mistrivsel

Selvom fredsliljer er hårdføre og nemme at passe, kan de godt mistrives. Nedenfor kan du læse om de mest gængse tegn på, at din fredslilje ikke trives.

 • Let gule blade: planten får sandsynligvis for meget sol. Placer den et mere skyggefuldt sted.
 • Hængende blade: planten er sandsynligvis vandet for lidt, så jorden er tør. Lad den trække vand i 10 min. i en spand vand, og vand oftere fremover.
 • Manglende blomster: planten mangler sandsynligvis gødning eller trænger til deling og ompotning. Gød planten eller del og ompot den efter ovenstående vejledning.

Læs også: Luftrensende planter til hjemmet