{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

5 plantetips til nybegynderen

11. juli 2024
Grøn stueplante

Få grønne fingre med plantetips

Det kan virke uoverskueligt at være ny til det med planter. Men med disse enkle tips og tricks kommer du rigtig godt fra start. Du kan tilmed vælge planter, som er nemme at passe. Så er vejen til succes lidt kortere.

 

1. Køb en fugtighedsmåler

Selv for en plantekender kan det være svært at spotte, hvornår en plante trænger til at blive vandet. Desuden foretrækker nogle planter en fugtig jord og andre en tør.

Særligt om vinteren kan du nemt komme til at overvande, hvis du vander lige så ofte, som du gør om sommeren. Planter trænger nemlig slet ikke lige så meget i de kolde måneder. Her kan det være en fordel at stikke fingeren ned i jorden og mærke efter, om planten trænger til vand.

Vil du slippe for beskidte fingre og samtidig gøre det meget nemmere for dig selv, kan du købe en fugtighedsmåler. Den måler pH-værdi og fugtighed og fortæller dig, om jorden er tør, fugtig eller våd.
Fugtighedsmåleren er god til alle planter i potter eller krukker - både indendørs og udendørs.

Grøn stueplante

2. Når planten drypper

Du har måske oplevet, at din plante “græder” eller drypper med vanddråber fra bladene. Det skyldes guttation; dråbedannelse på bladspidserne, som skyldes et safttryk i plantens vedkar.

Det sker, når vand hober sig op i planten, hvilket gør, at vandet presses ud gennem bladene. Typisk fordi planten er overvandet og ikke kan komme af med vandet i jorden.

Det er en helt almindelig proces, men du kan undgå det ved at vande mindre og plante i en potteskjuler med hul i bunden, så overskydende vand kan rende væk.

Grøn stueplante

3. Brug terracotta-skjulere 

Terracottaskjulere er ikke blot dekorative, de medvirker også til, at dine planter ikke sopper i vand. Skjulerne er lavet af brændt ler, så de vil trække en smule af vandet ud af jorden. Det vil sige, at jorden hurtigere tørrer ud, og det kan være en fordel for dig, som er gavmild med vandkanden.

Fordi terracotta er et naturligt materiale, vil det med tiden patinere. Det gør, at to skjulere aldrig er ens. Er du mest til terracotta uden patina, tører du blot skjuleren over med en våd klud – det vil fjerne mærkerne. 

Terracottaskjulere har desuden den fordel, at de har et hul i bunden, så overskydende vand kan rende væk fra rødderne. Sådan sikrer du bedst, at plantens rødder kan ånde.

Grøn stueplante

4. Placér planterne sammen om vinteren 

Det ser flot ud at gruppere flere planter sammen, men det tjener også et formål i vintermånederne, hvor luften oftest er tør. Planter udskiller helt naturligt vand, og det øger luftfugtigheden omkring dem, hvilket mange planter er rigtig glade for. Særligt om vinteren, hvor vi skruer op for gulvvarme og radiatorer eller fyrer op i brændeovnen. 

Ved at stille planterne sammen skaber du en lille fugtlomme, som planterne vil takke dig for - også når foråret melder sin ankomst igen og luften bliver mindre tør. 

Grøn stueplante

5. Sørg for lys om vinteren 

Udover at luftfugtigheden daler om vinteren, bliver det også mere sparsomt med lys og varme. Det kan planterne også mærke, så det er en idé at flytte dem, når dagene bliver mørkere og koldere. 

Normalt er det kun solelskende planter, fx kaktusser og sukkulenter, der tåler at stå i direkte sollys. Men om vinteren er solen ikke lige så kraftig, så du kan sagtens flytte dine planter tættere på vinduer, hvor lyset kommer ind. 

Der sker ikke noget ved, at bladene rammes af solens tråler om vinteren, du skal bare huske at flytte dem tilbage, når foråret nærmer sig og solen bliver kraftigere igen.

Grøn stueplante