5 stueplanter der klarer sig i skygge
12. juli 20245 stueplanter der klarer sig i skygge
Gode stueplanter til en skyggefuld placering
Har du svært ved at få dine planter til at trives i boligens mørke hjørner? Måske du oplever, at dine planter bliver ranglede eller mister bladene? Så er du ikke den eneste. Det er nemlig ikke alle planter, som tåler en skyggefuld placering.
Der er ingen stueplanter, der kan leve totalt uden lys. Lyset er nemlig en del af alle planters fotosyntese. Der findes dog planter, som tåler et begrænset lysindfald og derfor trives udmærket i et mørkt hjørne.
Her har vi samlet 5 stueplanter, der er gode til en skyggefuld placering, samt nogle tips til pasningen, så du kommer godt fra start.
Her er vores grønne og blomstrende stueplanter.
1. Lykkebregne
Lykkebregnen, Zamioculcas Zamiifolia, er smuk og mørkegrøn hele året rundt. Den skyder fra tid til anden med lange, nye skud fra jorden, og pryder med sine karakteristiske stængler ethvert dunkelt hjørne.
Planten er bestemt én af de nemmere stueplanter, da den sagtens tåler at tørre ud mellem vandingerne. Faktisk kan der gå helt op til 14 dage mellem to vandinger, men du får altså en flottere plante, hvis du vander minimum 1 gang om ugen.
2. Dracena
Dracena, der også går under betegnelserne dracaena og dracæna, er ideel som gulvplante eller ”grønt springvand” på en hylde, hvor den giver et skønt, frodigt udtryk.
Planten er nem at passe og klarer stort set sig selv med en ugentlig vanding. Den kan dog godt overleve, hvis du kommer til at glemme den en enkelt gang eller to. Den vil dog kvittere med mange af sine grønne, lange blade, hvis du husker den ugentlige runde med vandkanden.
Læs også: Sådan passer du Dracena
3. Måneskin og guldranke
Måneskin og guldranke trives fint med minimalt lysindfald og er derfor gode planter til boligens mørkere afkroge. Egentlig tilhører de to forskellige plantefamilier, men forveksles ofte. Pasningen af de to er dog også meget ens.
Måneskin, Scindapsus, er utrolig dekorativ med sine blålige blade med hvide prikker. Guldranke, Epipremnum, er ligesom måneskin dekorativ og fås i flere forskellige varianter; lige fra mørkegrøn med lyse aftegninger til neongul.
Begge planter klatrer som lianer, og du kan med fordel hjælpe dem lidt på vej med fx en mosstok eller blomsterpind. De er også utroligt flotte som hængeplanter, hvor stænglerne og bladene hænger ud over potten som et ”grønt vandfald”.
De tåler udtørring, men trives bedst med at blive vandet ugentligt. Planter du måneskin eller guldranke i en ampel, skal du forbi med vandkanden lidt oftere, da jorden hurtigere tørrer ud.
4. Bregnearalie
Bregnearalie, Polyscias på latin, er en perfekt plante til det hjørne af boligen, hvor der ikke kommer nær så meget lys. Aralien er tætløvet og danner med tiden en fin stamme, som giver den et mere robust udseende.
Planten holder af en småfugtig jord, men den tåler også at tørre ud mellem vandingerne. Optimalt skal du vande 1-2 gange ugentligt i sommerhalvåret og halvere hyppigheden i vinterhalvåret.
Bregnearalien kan faktisk blive ganske høj, hvis du altså husker at ompotte den i ny pottemuld, så det er en plante, du kan have glæde af i mange år.
5. Sømandstrøst
Sømandstrøst, der på latin hedder Aglaonema, er et oplagt valg til badeværelset, da den holder af høj luftfugtighed og trives fint med det ofte sparsomme lysindfald i dette rum.
Planten foretrækker en fugtig jord, hvorfor du gerne må vande den et par gange om ugen i sommerhalvåret og lidt mindre i vinterhalvåret. Skal din sømandstrøst ikke stå på badeværelset har den godt af en overbrusning eller forstøvning med vand fra tid til anden.