{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Få eksotiske fornemmelser med grønne planter

16. april 2024
Få eksotiske fornemmelser med grønne planter - Plantorama

Artiklen er skrevet af gæsteblogger Marie Terese Duhn, som til dagligt skriver om emner indenfor diy, rejser og livsstil på bloggen byDuhn.

 

Eksotiske fornemmelser med grønne planter

Skab eksotiske fornemmelser i dit hjem med hyggelige oaser af planter fra hele verdenen. Palmer, ananasplanter og elefantøre fra regnskoven er blot nogle af de grønne stueplanter, der hitter for tiden, og som er perfekte til at skabe den helt rette sydlandske stemning.

Vi rejser som aldrig før og bringer smukke og fremmedartede souvenirs med os hjem i bagagen. Det afspejler sig efterhånden også i vores boligindretning, som for tiden er fuld af marokkanske tæpper, indiske puder og lertøj fra Japan. Men hvorfor stoppe der?

Med planter kan du effektivt skabe stemning og atmosfære, og i vores ofte lyse og minimalistiske skandinaviske hjem, passer de store og vildere typer godt. Bring derfor lidt af verden med ind i din indretning og drøm dig væk til hvide palmestrande og fugtige regnskove.

Læs også: Sådan indretter du med hængeplanter

Få eksotiske fornemmelser med grønne planter - Plantorama
Få eksotiske fornemmelser med grønne planter - Plantorama

Planterne og pasning

Elefantøre (Alocasia zebrina) stammer oprindelig fra de tropiske regnskove i Asien, hvor den vokser i den lune og frodige skovbund. Planten har ikke behov for meget lys, og tåler ikke direkte sol. Til gengæld trives den ved en varm stuetemperatur. Planten er nem at passe og kan endda, hvis den trives godt, begynde at blomstre.

Elefantøre skal vandes regelmæssigt for at jorden ikke tørrer ud. Giv den gerne lidt gødning med jævne mellemrum, som du blot tilsætter vandet i vandkanden. Spray også gerne de store blade, så den holdes fugtig. I vinteren skal dette gøres mere sparsomt. Elefantøre har godt af at blive plantet om hvert andet eller tredje år, men hvis den trives godt, er dette ikke nødvendigt.

 

Elefantøre (Alocasia bambino) er i nær familie med elefantøren herover. Den har dog brug for mere vand og fugtigere jord. Det ses tydeligt, når den begynder at ”hænge med hovederne”. Sørg for at planten ikke står i træk eller for meget radiatorvarme. Den er god at vande nedefra, så hæld gerne vand i potten og lad den suge med rødderne.

 

Areca palme (Dypsis Lutescens) stammer oprindeligt fra Madagaskar, hvor den vokser i klynger på de sandede skråninger ned til stranden. Palmen skal gerne stå et lyst sted, men trives bedst, når der ikke er direkte solskin.

Palmen foretrækker fugtig jord, skal dog ikke overvandes. Jo mere lys den får, jo mere vand, skal den gerne have. Det er desuden en luftrensende plante.

 

Anti snorkeplante stammer oprindeligt fra Brasilien, hvor den vokser i den forholdsvise tørre jord. Den har skarpe blade, som man skal undgå at skære sig på. Planten har det bedst i fuldt sollys, hvor bladenes farve også udfoldes smukkest. Den skal gerne stå varmt, også om vinteren.

I sommeren skal den gerne vandes 1-2 gange om ugen alt efter temperatur, og lad gerne jorden tørre ud imellem vandingerne. Om vinteren skal jorden gerne være mere tør, og vand derfor kun planten en gang om ugen. Spray gerne bladene, og giv den gødning med jævne mellemrum.

Få eksotiske fornemmelser med grønne planter - Plantorama
Få eksotiske fornemmelser med grønne planter - Plantorama

Potter, kurve og fliser

For at skabe den rette eksotiske stemning, kan man plante i smukke fletkurve eller tilføje farverige fliser. Man planter ikke direkte i kurven, da den ikke er tæt, men stiller planten i en potte heri.

Det er da ideelt at have planten i en plastikpotte eller at have den stående på en skål af plastik. Undgå lerpotter, da disse suger vandet fra jorden til sig, og kan afgive vandet og dermed skade kurven eller gulvet under.

Har man planterne stående i potter på bordflader eller vindueskarme, er det en god idé at huske at montere filtdutter under. Igen gøres dette, fordi lerpotten vil optage en del af vandet og danne kondens under potten, og det har ingen oveflader godt af.

Stil dine potter og krukker i klynger på smukke fliser med mønstre, det både beskytter bordflader (husk igen filtdutter), og det skaber stemning. Man kan få mange flotte fliser, som disse fra Marokko, og det giver skønne farve til din indretning. Så bliv inspireret af de sydligere himmelstrøg og lad eksotismen blomstre.