{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

12 luftrensende planter til hjemmet

27. februar 2024
Luftrensende planter

Luftrensende planter har mange fordele

Vidste du, at når du indretter med planter, er du samtidig med til at forbedre indeklimaet i dit hjem? Planterne hæver nemlig luftfugtigheden og omdanner CO2 til ilt.

Den amerikanske rumfartsstation, NASA, har i studiet ’Clean Air Study undersøgt hvilke planter, der er særligt velegnede til at rense luften. En viden de selv har haft gavn af på deres rumstationer, men som også er interessant for os, der er vild med planter.

Resultaterne peger i retning af, at visse stueplanter kan virke som naturlige luftrensere ved at fjerne skadelige stoffer fra luften, fx benzen, formaldehyd og trichlorethylen.

Se her, hvilke luftrensende planter, der er de mest effektive.

1. Fredslilje

Fredsliljen, Spathiphyllum, trives godt med alt fra en solrig til en skyggefuld placering og gerne en jævnt fugtig jord. Planten har grønne blade og fine, hvide blomster om sommeren.

Fredslilje

2. Væddeløber

Væddeløber, Chlorophytum comosum, kan fint stå i en solrig vindueskarm, så længe du holder jorden fugtig. Ellers er planten utroligt nem at have med at gøre. Og så er den dekorativ med sine lange, stribede blade.

Væddeløber

3. Guldranke

Guldranken, Epipremnum pinnatum, vil helst stå lyst og vandes, når jorden tørrer ud. Planten er et super valg til nybegynderen, og den kan både være dekorativ som klatreplante og hængeplante.

Guldranke

4. Aloe vera

Aloe vera ynder en placering et lyst sted uden direkte sol og en pottejord, som er jævnt fugtig. Planten gør sig særligt godt i soveværelsets ofte varme luft, hvor den kan producere ilt og rense luften.

Aloe vera

5. Nyrebregne

Nyrebregne (Bostonbregne), Nephrolepsis, trives godt i direkte sol og med en fugtig jord. Den omtales ofte som den mest luftrensende plante. Det siges tilmed, at den har en positiv indvirken på vores nervesystem og stressniveau.

Nyrebregne

6. Alocasia

Alocasia vil helst stå lyst, uden direkte sol. Planten er kendt for deres bladform, der mest af alt minder om et elefantøre, samt bladenes dekorative aftegninger.

Alocasia

7. Efeu

Efeu, Hedera helix, er utroligt hårdfør og kan trives de fleste steder i hjemmet, også i en skyggefuld krog. Planten er særligt smuk, hvis den kan klatre op af noget eller hænge fra loftet i en ampel.

Efeu

8. Bajonetplante

Bajonetplanten, Sansevieria, er kendt for sine flade, stikkende blade. Planten er en af de få, som trives godt i direkte sol. Hold jorden jævnt fugtig, dog ikke våd.

Sansevieria

9. Dracaena

Dracaena findes ofte på lister over de mest luftrensende planter, og derfor bruges den også ofte i kontormiljøer, hvor luften hurtigt kan blive tæt. Du holder planten flottest med en lys placering. Og så behøver du kun vande, når jorden er tørret ud.

Dracaena

10. Fiskebensplante

Fiskebensplanten, Calathea, vil gerne stå et lunt og skyggefuldt sted, hvor lyset er filtreret. Du vil opleve, at bladene folder sig sammen om natten og ud igen om dagen, hvor lyset rammer dem – det er blot en del af charmen.

Fiskebensplante

11. Guldpalme

Guldpalmen, Dypsis lutescens, vil gerne stå lidt inde i rummet, dog stadig lyst, og vandes moderat. Den renser luften for kuldioxid og skadelige stoffer, og tilføjer fugt til luften, hvilket er godt for dine luftveje.

Guldpalme

12. Stuebirk

Stuebirken, Ficus benjamina, trives bedst med en lys placering, dog ikke i direkte sol. Jorden skal holdes jævnt fugtig. Planten er særligt god til at filtrere skadelige stoffer, som frigives fra tekstiler.

Stuebirk

Sådan renser planterne luften

Alle planter bidrager positivt til at forbedre dit indeklima, da de omdanner CO2 til ilt, hvilket hæver luftfugtigheden

Derudover er der ovennævnte planter, som er særligt gode til at optage skadelige stoffer fra luften og neutralisere dem. 

Jo flere planter, du indretter dig med, des mere luftrensende effekt opnår du. Så hvis ikke du havde undskyldninger nok i forvejen til at omgive dig med planter, har du det bestemt nu.

 

Bekæmp skadelige stoffer med planter

Ifølge undersøgelsen fra NASA er det stofferne benzen, formaldehyd og trichlorethylen, som kan bekæmpes med planter.

  • Benzen findes i maling og plastik. Efeu og fredsliljen er gode til at bekæmpe dette stof.

  • Formaldehyd findes i spånplader, hvor limen i pladerne udvikler stoffet. Guldranke, bajonetplante og nyrebregne er effektive mod dette stof.

  • Trichlorethylen findes i maling og lak. Fredsliljen er god til at fjerne dette stof fra luften.