{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af Alocasia

21. november 2023
Pasning af Alocasia - Plantorama

Alocasia: smukke og eksotiske stueplanter

Alocasia er en planteslægt af knoldvækster med store, langstilkede blade. Planterne er karakteristiske for deres bladform, som kan minde om et elefantøre eller en pilespids, samt bladenes dekorative aftegninger.

Slægten af Alocasia omfatter 79 forskellige arter, som alle stammer fra tropiske eller subtropiske egne af Asien og det østlige Australien, hvor de vokser naturligt i områder med regnskov eller lignende klima.

Alocasia gjorde for alvor indtog i de danske stuer i 50’erne, men har i dag fået en renæssance og er blevet en populær plante i de moderne hjem. Selvom Alocasia-planterne er forholdsvis store, har de et luftigt og enkelt udtryk takket være deres lange stilke.

De forskellige arter er dekorative på hver deres måde; nogle med zebrastribede stilke, nogle andre med frynset bladkant og nogle tredje med hvide bladaftegninger. Særligt derfor har planterne genvundet deres popularitet.

Her er vores grønne og blomstrende indeplanter.

Pasning af Alocasia - Plantorama
Pasning af Alocasia - Plantorama

Pasning af Alocasia

Alocasia stammer oprindeligt fra tropiske egne, hvorfor det ikke er underligt, at de foretrækker varme og fugtig luft. Det kan være svært at opnå herhjemme i Danmark, men planten kan dog stadig trives i et almindeligt stueklima.

Selvom planten er vild med en lys placering, skal den ikke stå i direkte sollys, da det kan svide bladene. Sæt den derfor et sted, hvor der kommer rigeligt med indirekte lys, og hvor temperaturen er mellem 18 - 22°C.

Alocasia bryder sig ikke om kulde, så vær opmærksom på træk fra vinduer og døre. Plantens blade søger mod lyset, så det er en fordel at vende din Alocasia med jævne mellemrum, så planten ikke vokser skævt.

Nogle Alocasia-planter klapper deres blade sammen om vinteren. Dette sker ikke nødvendigvis, fordi planten er død, men ofte fordi, planten går i vinterdvale. Her skal du vande sparsomt gennem vinteren, så planten ikke tørrer fuldstændig ud, og begynde at vande hyppigere, når planten skyder igen.

Se udvalget af Alocasia og andre grønne planter

 

Vanding og gødning

Alocasia skal vandes regelmæssigt med stuetempereret vand, så jorden aldrig tørrer helt ud. Det kan være en fordel at overbruse planten af og til – enten med en forstøver eller under bruseren.

Hvis Alocasia overvandes, kan den begynde at dryppe fra bladspidserne. Dette kaldes guttation, og det vil forsvinde igen, hvis du reducerer den mængde vand, du giver planten.

Alocasia har godt af at få tilført flydende gødning i forbindelse med vandingen hen over vækstsæsonen. Du kan altid se det anbefalede doseringsforhold på gødningsproduktet. Hold inde med gødningen i vintermånederne, hvor planten kun vækster ganske lidt.

Pasning af Alocasia - Plantorama
Pasning af Alocasia - Plantorama

Alocasia ’Polly’

Alocasia ’Polly’ er kendetegnet ved dens meget dekorative blade i dybe grønne nuancer med lyse aftegninger og lilla stængler. Planten stammer oprindeligt fra Østasien og bliver typisk mellem 25 – 40 cm høj.

’Polly’ er altså en ret anderledes stueplante af udseende, og den vil helt sikkert skille sig ud blandt dine andre planter med sine karismatiske og beundringsværdige blade.

 

Alocasia ’Macrorrhiza’

Alocasia ’Macrorrhiza’ er kendetegnet ved dens store, mørkegrønne og blanke blade, der er hjerteformede og bølgede i kanten. Planten stammer oprindeligt fra Asien og kan blive helt op til 150 cm høj.

’Macrorrhizoa’ kaldes, grundet sit udseende, også for vikingeskjold og afrikansk maske, og den vil med garanti tilføre dramatik i din indretning.

 

Alocasia ’Zebrina’

Alocasia ’Zebrina’ er kendetegnet ved sine store, blanke og hjerteformede blade samt dens zebrastribede stængler. Planten stammer oprindeligt fra det sydøstlige Asien og bliver typisk 40 – 60 cm høj.

’Zebrina’ har et eksotisk og helt unikt udseende, som giver indretningen karakter. På grund af plantens højde fungerer den ganske godt som hjørneplante, hvor den har plads til at gro.

 

Alocasia ’Lauterbachiana’

Alocasia ’Lauterbachiana’ er kendetegnet ved dens oprette, lange og bølgede blade, som har en mørkegrøn overside og en mørkerød underside. Planten stammer oprindeligt fra Indonesien og Ny Guinea og bliver typisk mellem 20 – 30 cm høj.

’Lauterbachiana’ har et ekstravagant og eksklusivt udseende, hvor undersiden og oversiden på bladene står i smuk kontrast til hinanden.

 

Nogle billeder er venligst udlånt af The Joy of Plants.