{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af Caladium

10. januar 2024
Pasning af Caladium - Plantorama

Caladium: Eksotisk stueplante fra 50’erne er retur

Caladium, der også kaldes Elefantøre på dansk, brød for alvor frem i de danske hjem i 50’erne, og nu har knoldplanten altså fået en renæssance og er godt på vej ind i boligindretningen igen.

Planten er kendetegnet ved sine store, næsten papirstynde blade, der kan minde lidt om et elefantøre i formen. Deraf kommer også Caladiums danske kaldenavn.

Caladium har et særpræget udseende, du ikke finder hos mange andre stueplanter. Planten leder tankerne hen på mere tropiske egne med sine varierende mønstre og aftegninger. Bladenes farvekombinationer er utroligt smukke og varierer mellem grøn, rød, lyserød, stærk pink og hvid.

Oprindeligt stammer Caladium fra de sydamerikanske regnskove, hvilket stiller lidt krav til pasningen. Bliv klogere på den eksotiske stueplante fra 50’erne her og få gartnerens tips til, hvordan du passer og plejer den optimalt.

Her er vores grønne og blomstrende indeplanter.

 

Populære sorter af Caladium

 • ’White Christmas’: hvide blade med mørkgrønne aftegninger
 • ’Pink Beauty’: grønne blade med lyserødt mønster
 • ’Strawberry Star’: hvide og pink blade
 • ’Red Flash’: mørkgrønne blade med rødt mønster
 • ’Miss Muffet’: lysgrønne blade med lyserødt mønster
 • ’Moon Light’: hvide blade med mørkegrøn kant
 • ’White Queen’: hvide blade med grøn kant og pink aftegninger
Pasning af Caladium - Plantorama
Pasning af Caladium - Plantorama

Plantning af Caladium

Når du planter en Caladium, skal du bruge en almindelig pottejord med sphagnum, som er beregnet til stueplanter. Du kan også dyrke Caladium fra knold, og i begge tilfælde er det en fordel at plante i en skjuler med hul i bunden, så overskydende vand kan rende fra.

Vi anbefaler, at du følger denne fremgangsmåde:

 • Læg et lag lecakugler i bunden af skjuleren. De gør, at overskydende vand lettere render fra, så rødderne ikke sopper i vand og til sidst dræber planten.
 • Fyld lidt jord ovenpå lecakugler, og placér planten i midten af skjuleren.
 • Sørg for, at planten står lige, imens du fylder jord omkring den. Pres jorden let ned langs siderne, så der ikke er store lufthuller.
 • Vand efter plantning, så planten får en god start.

 

Pasning af Caladium

Caladium er glad for lys og varme, så den skal gerne placeres så lyst som muligt uden at stå i direkte sollys, da det kan svide de meget tynde blade. En placering i én vindueskarm mod nord eller øst er at fortrække, da der her kommer masser af indirekte lys.

Hen over sommeren har Caladium bedst af, at temperaturen ligger omring 25°C og ikke falder til under 20°C.

Pasning af Caladium - Plantorama
Pasning af Caladium - Plantorama

Vanding og gødning af Caladium

Caladium er en tropisk regnskovsplante, og derfor trives den bedst med en let fugtig jord og høj luftfugtighed. Jorden må hverken tørre helt ud eller være for våd, så det er en plante, du skal være lidt ekstra opmærksom på.

Som tommelfingerregel skal du vande din Caladium 2-3 om ugen i sommerhalvåret og 1 gang om ugen i vinterhalvåret. Den har også godt af jævnlige overbrusninger, da det giver en højere luftfugtighed, som planten elsker.

Caladium kræver ikke meget næring, men vi anbefaler alligevel, at du blander en flydende gødning i vandingsvandet om sommeren – gerne med halv dosis af normalen. Du behøver ikke gøde hen over vinteren, da planten går i hi og ikke vokser synderligt meget.

 

Hvileperiode: Caladium visner ned om vinteren

Caladium går fra september til februar i vinterhi, hvor bladene godt kan visne en smule og krølle sig sammen. Dette er dog helt naturligt, og bladene skal nok folde sig ud igen efter hvileperioden.

I denne periode skal planten stort set ikke vandes og gødes. Temperaturen må ikke blive lavere end 15°C, da knoldene så ødelægges, så de ikke kan danne ny vækst. Efter hvileperioden er ovre, kan du genoptage både vanding og gødning af din Caladium.

 

Er Caladium giftig?

Ja, alle dele af Caladium-planten er giftig for både mennesker og dyr. Den kan give udslæt og irritation, hvorfor det er bedst at placere den udenfor børn og nysgerrige kæledyrs rækkevidde.