Pasning af Calathea og Maranta

23. februar 2022

Calathea og Maranta: Dekorative og særprægede planter

Calathea og dens slægtning Maranta er nogle af de mest dekorative og særprægede planter grundet deres blade. Bladene findes i mange forskellige former, størrelser og farver, og ikke to blade er ens på den samme plante.

Maranta er en planteslægt med cirka 14 forskellige arter, der alle stammer fra de tropiske egne af Centralamerika og Sydamerika. Slægten af opkaldt efter Bartolomeo Maranta - en italiensk botaniker der havde sin berømmelse tilbage i 1500-tallet.

Calathea er en planteslægt med cirka 100 forskellige arter, der alle stammer fra de tropiske egne af Amerika. Slægtens navn er afledt af det græske ord for kurv; kalathos.

Begge planteslægter er kendt for deres blade, der er farverige og ofte ligner små håndmalede kunstværker. Farverne spænder lige fra lysegrøn og mørkegrøn til lyserød og bordeauxrød. Calathea og Maranta går også under betegnelsen fiskebensplanter netop på grund af deres blade, som kan minde om et fiskeskelet.

Fælles for Calathea og Maranta er, at de har en opret vækst, og at deres blade bevæger sig i forhold til ændringer i blandt andet luftfugtigheden, temperaturen og fugtmængden.

Køb vores fiskebensplanter her.

Populære produkter netop nu

Hvad er forskellen på Maranta og Calathea?

Maranta og Calathea er to forskellige plantearter, men de tilhører den samme plantefamilie Marantaceae. Det vil sige at på trods af, at der er botaniske forskelle på de to planter, så er de tæt relaterede til hinanden.

Derfor blandes de to planter ofte sammen, men der er en lille forskel i deres udseende; Calathea har en opret vækst, hvor Maranta typisk er mere lav og bred. Deres pasningskrav er dog langt hen ad vejen de samme.

Kan du finde ud af at passe en Calathea, kan du sandsynligvis også finde ud af at passe en Maranta. Derfor kan du benytte artiklens tips og tricks til begge planter.

Calathea
Calathea

Pasning af Calathea og Maranta

Calathea og Maranta er ikke de nemmeste stueplanter, der findes, men med den rette mængde varme og fugt, bliver de utroligt smukke

Planterne kræver en placering, hvor temperaturen er høj – helst mellem 22 - 28°C om sommeren og 16 - 18°C om vinteren. Planterne trives ikke i direkte sol, men egner sig langt bedre til mere skyggefulde steder i boligen, hvor de får moderate mængder af indirekte lys.

Du kan med fordel placere flere Calathea eller Maranta sammen, da det er med til at øge luftfugtigheden, som meget gerne må være høj i nærheden af disse planter. Herhjemme kan det være svært at opfylde planternes ønske om en høj luftfugtighed, men det kan du heldigvis afhjælpe med en simpel metode. Læs mere nedenfor.

Både Calathea og Maranta trives bedst med plads omkring rødderne, så når de fylder potten ud, er det tid til omplantning i en større potte. Brug en porøs pottemuld og lav et godt dræn i bunden af potten.

 

Vanding og gødning

Maranta og Calathea har brug for høj luftfugtighed, så overbrusninger eller våde sten under potten er en nødvendighed for planternes trivsel.

Du kan overbruse med vand i en forstøver dagligt hen over sommeren og 1 – 2 gange ugentligt hen over vinteren. Du kan også stille planten i en underskål med våde sten eller i en potte med fugtig sphagnum.

Udover den høje luftfugtighed skal du sørge for, at Calathea og Maranta vandes rigeligt om sommeren med lunt vand uden kalk. Pottejorden skal gerne være jævnt fugtig, hvilket generelt kræver 2 – 3 vandinger om ugen.

Calathea og Maranta kan gødes jævnligt i vækstperioden med flydende gødning i forbindelse med vandingerne hver 14. dag. Om vinteren skal planterne slet ikke gødes og kun vandes sparsomt.

Calathea
Calathea

Beskæring

Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at beskære Calathea og Maranta, men planten står flottere, hvis du fjerner ranglede skud samt beskadigede og tørre blade.

ønsker du nogle mere tætte planter, kan du fjerne lange skud hurtigst muligt, så du fremmer væksten fra planternes midte. Det er bedst at bruge en saks frem for at rykke bladene ud – her risikerer du at ødelægge plantens andre blade.

 

Tegn på mistrivsel

Maranta og Calathea er ikke kendt for at være de nemmeste planter at passe, hvorfor de af og til mistrives. Nedenfor kan du læse om de mest gængse tegn på, at din Calathea eller Maranta mistrives.

  • Tørre/krøllede blade: planten står sandsynligvis for tørt og koldt. Hæv temperaturen, øg vandingen i takt med den højere temperatur og undgå træk.
  • Blege blade: planten får sandsynligvis for meget direkte sol. Placer den et mere skyggefuldt sted, og giv eventuelt gødning ugentligt i vækstsæsonen.
  • Gule blade med spind: planten er sandsynligvis angrebet af spindemider. Sprøjt med Insektfri Spruzitm og øg luftfugtigheden.

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}