{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af guldpalme (Dypsis lutescens)

19. februar 2024
Guldpalme

Guldpalmen: Luftrensende palme med fjerlignende blade

Guldpalmen, med det latinske navn Dypsis lutescens, stammer oprindeligt fra det varme og fugtige Madagaskar. Planten har en opret vækst med fjerlignende, grønne blade, som kendetegner dens eksotiske udseende.

En af plantens fordelagtige egenskaber er, at den er luftrensende. Gennem bladene optager den partikler i luften, fx kuldioxid, som er med til at gøre luften i dit hjem renere.

Faktisk er palmen kendt under flere latinske betegnelser (Chrysalidocarpus lutescens og Areca lutescens) samt danske betegnelser (guldfrugtpalme, sommerfuglepalme og areca palme). Typisk vil du dog se den omtalt som guldpalme med det latinske navn Dypsis lutescens.

Køb din guldpalme her

Plantning af guldpalme (Dypsis lutescens)

Når du planter guldpalmer, kan du bruge en almindelig pottejord med sphagnum, som er beregnet til stueplanter. Du skal sørge for et godt dræn, så planten ikke sopper i vand. Det gør du nemmest med en god luftig jord og en skjuler med hul i bunden.

Vi anbefaler, at du følger denne fremgangsmåde:

  • Læg et lag lecakugler i krukken eller potten. De gør, at overskydende vand lettere render fra, så rødderne ikke sopper i vand og til sidst dræber planten.
  • Fyld lidt jord ovenpå lecakuglerne, og placér guldranken i midten af krukken eller potten.
  • Sørg for, at planten står lige, imens du fylder jord omkring den. Pres jorden let ned langs siderne, så der ikke er store lufthuller.
  • Vand guldpalmen rigeligt efter plantning, så den får en god start.

 

Placering af guldpalme

Guldpalmer er glade for lys og ynder derfor også en placering med rigeligt lys, dog ikke i direkte sollys hvor bladene kan blive svitset. Stil den gerne lidt inde i rummet, hvor sollyset er mere filtreret og knap så skarp.

 

Kan en guldpalme stå udendørs?

Guldpalmen skal stå indendørs hele året rundt, da den kræver en temperatur omkring 25°C og dårligt tåler at stå i træk.

Guldpalme

Vanding af guldpalme

Guldpalmen er en eksotisk plante, men kræver heldigvis ikke det store, når det kommer til pasningen. Udover at den ynder masser af lys, foretrækker den også rigeligt med vand. 

Den trives bedst med en let fugtig jord hele tiden, og jorden skal helst ikke tørre helt ud mellem vandingerne. En god tommelfingerregel er, når de øverste cm af jorden er tør, er det tid til at vande igen.

Derudover har guldpalmer godt af overbrusninger, så luftfugtigheden omkring planten øges. Det kan du gøre ved at placere dem i din bruseniche og bruse dem over med vand eller sprøjte bladene med en forstøver. Gerne et par gange om ugen hvis muligt.

 

Gødning af guldpalme

Har du plantet din guldpalme i en god pottemuld beregnet til stueplanter, er det ikke nødvendigt at gøde den første måned, da der allerede er god næring i jorden. Herefter er det en fordel at tilføje næring, enten flydende gødning eller gødningspinde, som begge er nemme måder at gøde på.

Flydende gødning blandes i vandingsvandet cirka hver 2.-3. gang, du vander. 

Gødningspinde stikkes direkte ned i jorden, og de virker i cirka 7 uger. Hvor mange du skal bruge, afhænger af størrelsen på planten, men du kan altid følge anbefalingen bag på pakningen.

Ofte stillede spørgsmål

Der kan være flere årsager til, at guldpalmer visner. Den hyppigste grund er en for lav luftfugtighed. Det kan du løse ved at overbruse palmen med vand lidt oftere. Dernæst skal du sikre dig, at den ikke får træk. Som det sidste skal du overveje, om den står for varmt eller tørt, fx i for meget direkte sollys.

I naturlige omgivelse kan guldpalmen blive helt op til 7-8 meter høj. Herhjemme bliver palmen dog slet ikke så høj; stammen bliver typisk omkring 50 cm høj og bladene omkring 100 cm lange og 40 cm brede.

En guldpalme skal holdes jævnt fugtig, dog uden at jorden er våd. Vand planten, når den øverste del af jorden er tør.