{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af guldranke (Epipremnum)

5. november 2024
Pasning af guldranke - Plantorama

Guldranke: klatreplanten med de hjerteformede blade

Guldranke, der på latin hedder 'Epipremnum pinnatum', er en klatreplante med træagtige luftrødder. Guldranken har tidligere gået under to andre latinske betegnelser, Scindapsus aureus og Raphidophora aurea, og den dag i dag kan du stadig støde på disse betegnelser.

Guldrankens blade er hjerteformede og kan variere i størrelse og mønster fra helt grønne sorter til sorter med gule og hvide marmoreringer. Fælles for dem alle er, at de fæstner deres luftrødder til al slags støtte og ”klatrer” ivrigt opad. Udover at anvendes til opbinding, er guldranke også hyppigt anvendt som hængeplante, hvor den fra en ampel i loftet eller en skjuler/potte fra en reol, hænger med sine lange stilke.

Læs også: Sådan indretter du med hængeplanter

Får du din guldranke til at trives optimalt, kan den vokse 30-50 cm på et år, hvilket er meget sammenlignet med andre grønne stueplanter. Så en guldranke er helt perfekt ti dig, som gerne vil have en hurtigt voksende, grøn plante.

Her i guiden har vi samlet vores bedste tips til pasning og formering af din guldranke, så du får størst succes med den klatrende stueplante.
Se udvalget af guldranker.

 


Pasning af guldranke - Plantorama
Pasning af guldranke - Plantorama

 

Sådan planter du guldranke

Når du planter guldranker, kan du bruge en almindelig pottejord med sphagnum, som er beregnet til stueplanter. Vi anbefaler, at du følger denne fremgangsmåde:

  1. Læg et lag lecakugler i krukken eller potten. De gør, at overskydende vand lettere render fra, så rødderne ikke sopper i vand og til sidst dræber planten.

  2. Fyld lidt jord ovenpå lecakuglerne, og placér guldranken i midten af krukken eller potten.
    Se udvalget af jord og leca.

  3. Sørg for, at planten står lige, imens du fylder jord omkring den. Pres jorden let ned langs siderne, så der ikke er store lufthuller.

  4. Vand guldranken rigeligt efter plantning, så den får en god start.

Læs også: Sådan ompotter du stueplanter

 

Opbinding af guldranke

Guldranke ynder at klatre, og hvis du ønsker, at den skal vokse op ad i stedet for at hænge ud over skjuleren, kan du støtte dens vækst med en blomster- eller mospind.

Pinden skal placeres ved siden af rodklumpen i skjuleren, så rødderne ikke tager skade. Dette gøres nemmest og mest sikkert i forbindelse med plantning eller ompotning. Hvis du "stikker" pinden direkte ned i jorden, risikerer du nemlig at ødelægge dele af rodnettet.

Herefter kan du fylde skjuleren op med jord, så pinden står sikkert fast. Er det nødvendigt, kan du binde guldranken fast med snor efterhånden, som den vokser.

Du kan også købe guldranker som allerede er opbundet.
Se hele udvalget af stueplanter.

 

Pasning af guldranke - Plantorama

 

Placering af guldranke

Guldranke foretrækker en lys og varm placering, gerne i nærheden af et vindue. Mængden af sollys har stor betydning for bladenes farve – jo lysere placering, des mere brogede bliver bladene. En optimal placering er ved et vindue lidt inde i rummet, hvor guldranken ikke får direkte sollys.

Planten kan også trives med en mørkere placering, men her vil den typisk ikke vokse nær så meget og hurtigt som på en lysere placering. Til gengæld er guldranken en af de planter, som stortrives på badeværelset, hvor der typisk er en høj temperatur og et fugtigt miljø.

Læs også: 7 grønne planter til badeværelset

 

Vanding af guldranke

Guldranke er generelt nem at passe. Det, du skal være særligt opmærksom på, er ikke at overvande din guldranke. Jorden må gerne tørre let ud mellem vandingerne.

Som tommelfingerregel kan du vande guldranken 1-2 gange ugentligt eller når bladene begynder at miste deres saftspændighed. Det vil sige, når bladene begynder at hænge og krølle sig lidt sammen. Ellers kan du også mærke på jorden, om de øverste 1-2 cm er tørre - i så fald er det tid til at vande igen.
Se udvalget af vandkander go tilbehør.

Derudover har guldranker særligt gavn af en overbrusning i ny og næ, da de trives med den høje luftfugtighed, det giver. Dette er ikke nødvendigt, hvis din guldranke står på badeværelset.

I vækstperioden bør du tilføre flydende gødning til vandingsvandet 1 gang månedligt, så planten kontinuerligt får tilstrækkeligt næring og energi til at vokse.

Glemmer du at vande? Prøv vores selvvandingsskjulere som klarer tjansen for dig.
Se udvalget af alt til selvvanding.

 

Gødning af guldranke

I vækstperioden bør du tilføre flydende gødning til vandingsvandet 1 gang månedligt, så planten kontinuerligt får tilstrækkeligt næring og energi til at vokse.
Se udvalget af gødning.

 

Tegn på mistrivsel

Selvom guldranker er forholdsvis nemme at passe, kan de godt mistrives. Nedenfor kan du læse om de mest gængse tegn på, at din guldranke ikke trives.

  • Blege blade: planten står sandsynligvis et sted med for kraftig sol. Stil den et sted med indirekte sollys.
  • Brune pletter og sorte rander: planten står sandsynligvis for koldt eller vådt. Stil den et lunere sted, og vand mindre.
  • Ingen marmorering: planten får sandsynligvis for lidt lys. Stil den et sted med bedre lysindfald.
  • Gule blade med spind: planten er sandsynligvis angrebet af spindemider. Sprøjt med Malathion eller hjemmelavet insektsæbe, og øg luftfugtigheden.

Læs også: Pasning af violinfigen

 

Pasning af guldranke - Plantorama

 

Lav dine egne stiklinger

Kan du ikke få nok af den skønne guldranke og ønsker du flere? Eller måske vil du videregive begejstringen for planten til et familiemedlem eller ven? Så er det godt, at guldranke er nem at tage stiklinger af!

En stikling er en del af en plante - ofte en stængel eller del af planten med rødder på - som du kan tage fra moderplanten og bruge til at dyrke en ny plante. Ved at placere stiklinger i jord eller vand, udvikles rødder som vokser til en selvstændig plante, som er genetisk identisk med moderplanten. Det er en populær måde at formere planter på, da det er en enkel og effektiv metode til at skabe nye planter uden behov for frø.

Læs også: 5 stueplanter der klarer sig i skygge

Når du giver en stikling, deler du således en del af din egen plante med en anden, hvilket gør stiklinger oplagt som en personlig gave.

Sådan laver du stiklinger af guldranke:

  1. Vælg en stængel med mindst 2-3 blade og sørg for, at der er et tydeligt "knudepunkt" – et lille fremspring, hvor et blad sidder fast på stammen. Det er her, rødderne vil vokse fra.

  2. Brug en skarp og ren saks til at klippe lige under knudepunktet. Stiklingen bør være omkring 10-15 cm lang.

  3. Tag bladene af den nederste del af stiklingen, så der ikke er blade i vandet eller jorden, når du planter den. Lad de øverste blade sidde.

  4. Placér stiklingen i et glas vand, så knudepunktet er dækket. Stil den et lyst sted, men undgå direkte sollys.

  5. Efter 1-2 uger vil der begynde at vokse små rødder ud fra knudepunktet. Når rødderne er omkring 3-5 cm lange, er stiklingen klar til at blive plantet i jord.

  6. Hold jorden let fugtig i starten for at hjælpe planten med at tilpasse sig.

Tip: Skulle der imod forventning ikke komme rødder efter 1-2 uger, prøv da at stil stiklingen lidt mørkere. Rødderne skal helst være dækket af mørke.