{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af guldranke (Epipremnum)

14. december 2023
Pasning af guldranke - Plantorama

Guldranke: klatreplanten med de hjerteformede blade

Guldranken, der på latin hedder Epipremnum pinnatum, er en klatreplante med træagtige luftrødder. Guldranken har tidligere gået under to andre latinske betegnelser, Scindapsus aureus og Raphidophora aurea, og den dag i dag kan du stadig støde på disse betegnelser.

Guldrankens blade er hjerteformede og kan variere i størrelse og mønster fra helt grønne sorter til sorter med gule og hvide marmoreringer. Fælles for dem alle er, at de fæstner deres luftrødder til al slags støtte og ”klatrer” ivrigt opad.

Får du din guldranke til at trives optimalt, kan den vokse 30-50 cm på et år, hvilket er meget sammenlignet med andre grønne stueplanter. Så en guldranke er helt perfekt ti dig, som gerne vil have en hurtigt voksende, grøn plante.

Her i guiden har vi samlet vores bedste tips til pasningen af din guldranke, så du får størst succes med den klatrende stueplante.

Her er vores grønne og blomstrende indeplanter.

 

Populære sorter af guldranke

 • Epipremnum ’Marble Queen’: har grønne blade med gul og hvid marmorering
 • Epipremnum ’Marble Planet’: har tykke, grønne blade med marmorering
 • Epipremnum ’Happy Leaf’: har grønne blade med et stort hvidt mønster
 • Epipremnum ’Neon’: har neongrønne blade
Pasning af guldranke - Plantorama
Pasning af guldranke - Plantorama

Sådan planter du guldranke

Når du planter guldranker, kan du bruge en almindelig pottejord med sphagnum, som er beregnet til stueplanter. Vi anbefaler, at du følger denne fremgangsmåde:

 • Læg et lag lecakugler i krukken eller potten. De gør, at overskydende vand lettere render fra, så rødderne ikke sopper i vand og til sidst dræber planten.
 • Fyld lidt jord ovenpå lecakuglerne, og placér guldranken i midten af krukken eller potten.
 • Sørg for, at planten står lige, imens du fylder jord omkring den. Pres jorden let ned langs siderne, så der ikke er store lufthuller.
 • Vand guldranken rigeligt efter plantning, så den får en god start.

 

Opbinding af guldranke

Guldranken ynder at klatre, og hvis du ønsker, at den skal vokse op ad i stedet for at hænge ud over skjuleren, kan du støtte dens vækst med en blomster- eller mospind.

Pinden skal placeres ved siden af rodklumpen i skjuleren, så rødderne ikke tager skade. Dette gøres nemmest og mest sikkert i forbindelse med plantning eller ompotning. Hvis du "stikker" pinden direkte ned i jorden, risikerer du nemlig at ødelægge dele af rodnettet.

Herefter kan du fylde skjuleren op med jord, så pinden står sikkert fast. Er det nødvendigt, kan du binde guldranken fast med snor efterhånden, som den vokser.

Pasning af guldranke - Plantorama
Pasning af guldranke - Plantorama

Placering af guldranke

Guldranken foretrækker en lys og varm placering, gerne i nærheden af et vindue. Mængden af sollys har stor betydning for bladenes farve – jo lysere placering, des mere brogede bliver bladene. En optimal placering er ved et vindue lidt inde i rummet, hvor guldranken ikke får direkte sollys.

Planten kan også trives med en mørkere placering, men her vil den typisk ikke vokse nær så meget og hurtigt som på en lysere placering. Til gengæld er guldranken en af de planter, som stortrives på badeværelset, hvor der typisk er en høj temperatur og et fugtigt miljø.

 

Vanding og gødning af guldranken

Guldranken er generelt nem at passe. Det, du skal være særligt opmærksom på, er ikke at overvande din guldranke. Jorden må gerne tørre let ud mellem vandingerne.

Som tommelfingerregel kan du vande guldranken 1-2 gange ugentligt eller når bladene begynder at miste deres saftspændighed. Det vil sige, når bladene begynder at hænge og krølle sig lidt sammen. Ellers kan du også mærke på jorden, om de øverste 1-2 cm er tørre - i så fald er det tid til at vande igen.

Derudover har guldranker særligt gavn af en overbrusning i ny og næ, da de trives med den høje luftfugtighed, det giver. Dette er ikke nødvendigt, hvis din guldranke står på badeværelset.

I vækstperioden bør du tilføre flydende gødning til vandingsvandet 1 gang månedligt, så planten kontinuerligt får tilstrækkeligt næring og energi til at vokse.

 

Tegn på mistrivsel

Selvom guldranker er forholdsvis nemme at passe, kan de godt mistrives. Nedenfor kan du læse om de mest gængse tegn på, at din guldranke ikke trives.

 • Blege blade: planten står sandsynligvis et sted med for kraftig sol. Stil den et sted med indirekte sollys.
 • Brune pletter og sorte rander: planten står sandsynligvis for koldt eller vådt. Stil den et lunere sted, og vand mindre.
 • Ingen marmorering: planten får sandsynligvis for lidt lys. Stil den et sted med bedre lysindfald.
 • Gule blade med rødt spind: planten er sandsynligvis angrebet af spindemider. Sprøjt med Malathion, og øg luftfugtigheden.