Pasning af gummitræ (Ficus elastica)
4. august 2024Gummitræ: den elegante og robuste stueplante
Gummitræ, der på latin hedder Ficus elastica, er en elegant plante, der samtidig er robust. Gummitræet stammer oprindeligt fra Asien, hvor klimaet er tropisk, og her kan det vokse sig op til ti meter højt uden problemer.
Herhjemme i Danmark er klimaet dog noget mere tempereret, så her anvender vi gummitræet som stueplante. Selv indendørs kan planten vokse sig stor og nå loftshøjde, men den kan beskæres, så den holder en mere praktisk størrelse.
Gummitræet har som mange andre stueplanter flere betegnelser og kaldenavne, blandt andet gummifigen og gummiplante. De dækker dog alle over den samme plante, der er kendt for sine store, robuste blade.
Populære sorter af gummitræ
Gummitræet kendes typisk på sine grønne, blanke blade, men den findes også i sorter med rødviolette blade samt sorter med gul- og hvidbrogede blade. Herunder finder du nogle af vores mest populære sorter af Ficus elastica:
- 'Belize' har grønne blade med lyserødt og cremefarvet variationer
- 'Melany' har mørkegrønne blade med et hint af mørkerødt
- 'Abidjan' har mørkegrønne og rødlige blade
- ’Robusta' har store, mørkegrønne blade
- 'Tineke' har brogede blade i grønne og cremefarvede variationer
Sådan planter du et gummitræ
Når du planter et gummitræ, skal du bruge en almindelig pottejord til stueplanter. Vi anbefaler, at du følger denne fremgangsmåde:
- Læg et lag leca af potteskjuleren. Det gør, at overskydende vand lettere render fra, så rødderne ikke sopper i vand og til sidst dræber planten.
- Fyld lidt jord ovenpå lecanødderne, og placér planten i midten af potten.
- Sørg for, at planten står lige, imens du fylder jord omkring den. Pres jorden let ned langs siderne, så der ikke er store lufthuller.
- Vand rigeligt efter plantning, så planten får en god start.
Placering og vanding af gummitræ
Gummitræet er én af de planter, som er særligt gode til dig, der ikke har grønne fingre eller bare ønsker en nem stueplante. Det kræver nemlig ikke det store i forhold til pasning, og det kan godt overleve, selvom du er glemsom med vandkanden.
Planten trives bedst med en lys placering, dog helst ikke i direkte sollys. Gummitræet kan godt tåle den skarpe sol, men vil foretrække at stå i nærheden af vinduet og ikke i selve vindueskarmen.
Det, du skal være opmærksom på, med gummitræet er, at den ikke bryder sig om for meget vand, og rødder, der sopper i vand. Den trives bedst med at tørre ud mellem vandingerne, så med denne plante behøver du ikke være striks med vandingen.
Gummitræet vokser hurtigt under de rette betingelser, men derfor har den stadig gavn af et skud ekstra næring. Gød den ca. hver 14. dag i vækstperioden (forår-efterår). Du kan med fordel vælge en flydende gødning, som blandes i vandingsvandet. I vinterhalvåret, hvor planten ikke vækster nær så meget, er det ikke nødvendigt at tilføre gødning.
Sådan beskærer du gummitræet
Hvis ikke du ønsker, at dit gummitræ vokser sig alt for stort, kan du fint beskære det for at holde væksten lidt nede. Du beskærer gummitræet ved at fjerne topgrenene, hvor der vokser nye skud ud. Beskæringen af gummitræet er mest optimal i foråret.
Tegn på mistrivsel
Selvom gummitræet er kendt for sin robusthed, kan det godt mistrives. Nedenfor har vi listet de mest gængse tegn på, at dit gummitræ mistrives.
- Gule blade med spind: planten er sandsynligvis angrebet af spindemider. Sprøjt med 'Insektfri Spruzitm', og øg luftfugtigheden.
- Gule blade: planten lider sandsynligvis af overvanding.
- Røde pletter på undersiden: planten står sandsynligvis for koldt eller fugtigt.