{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af kaffeplante (Coffea arabica)

3. januar 2024
Kaffetræ

Kaffeplante: Planten som gror kaffebønner

Kaffeplante, Coffea arabica, går også under betegnelsen kaffetræ, og stammer oprindeligt fra de sydlige dele af Afrika og tropiske områder i Asien. Faktisk er kaffeplanten en mindre busk, som i tropiske egne kan blive helt op til 3,5 meter høj.

Herhjemme anvendes kaffeplanten dog udelukkende som stueplante, og med sine flotte, læderagtige blade i lyse- og mørkegrønne nuancer giver den et grønt strejf til indretningen. Kaffeplanten er tilmed nem at passe – giv den blot masser af lys og vand.

Kaffetræ

Plantning af kaffeplante

Når du planter en kaffeplante, skal du bruge en almindelig pottejord med sphagnum, som er beregnet til stueplanter. Det er en fordel at vælge en skjuler med hul i bunden, så overskydende vand kan rende fra.

Vi anbefaler, at du følger denne fremgangsmåde:

  • Læg et lag lecakugler i bunden af skjuleren. De gør, at overskydende vand lettere render fra, så rødderne ikke sopper i vand og til sidst dræber planten.
  • Fyld lidt jord ovenpå lecakugler, og placér planten i midten af skjuleren.
  • Sørg for, at planten står lige, imens du fylder jord omkring den. Pres jorden let ned langs siderne, så der ikke er store lufthuller.
  • Vand rigeligt efter plantning, så planten får en god start.

 

Placering af kaffeplante

Kaffeplanten trives bedst på en lys placering, så længe den ikke står i direkte sollys. Selvom planten er glad for sol og varme, foretrækker den at stå lidt inde i rummet og helst ikke i en vindueskarm.

Kaffetræ

Vanding af kaffeplanter

Kaffeplanter foretrækker en let fugtig jord, som helst ikke tørrer ud mellem vandingerne. Derfor er det en plante, som du godt må vande lidt oftere.

I forår- og sommermånederne er det nødvendigt at vande 1 – 2 gange om ugen, og om vinteren endnu mindre, da planten ikke vækster i samme grad.

 

Gødning af kaffeplanter

Har du plantet ud i en pottemuld beregnet til stueplanter, er det ikke nødvendigt at gøde din kaffeplante den første måneds tid. Der er rigeligt med næringsstoffer i jorden allerede. Efter den første måneds tid efter udplantning er det en fordel at tilføje lidt ekstra næring til planten hen over foråret og sommeren. Vi anbefaler flydende gødning eller gødningspinde, da det er to nemme måder at gøde på.

Flydende gødning blandes i vandingsvandet cirka hver anden eller tredje måned.

Gødningspinde stikkes direkte ned i jorden, og de virker i cirka 7 uger. Hvor mange du skal bruge, afhænger af størrelsen på planten, men du kan altid følge anbefalingen bag på pakningen.

 

Kan man høste sine egne kaffebønner?

Mange spørger, om de kan høste sine egne kaffebønne fra kaffeplanten. I princippet kan det godt lade sig gøre, men det kræver tålmodighed og omhyggelighed med pasningen.

Når kaffeplanten er 4 - 5 år, vil den skyde med hvide blomster. Det er disse blomster, som senere bliver til bær, først grønne og senere røde. Det tager en del måneder for bærrene at modne (ca. 9 - 10 måneder), hvorefter du kan høste dine egne kaffebønner.

Bærrene er klar til høst, når de er næsten sorte. Du må dog sætte forventningen efter, at høsten ikke er stor nok til en hel kop kaffe, men derfor kan det stadig være sjovt at give sig i kast med hjemmedyrkning af kaffebønner.