{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pasning af kongebegonie (Begonia rex)

18. november 2023
Pasning af kongebegonie - Plantorama

Kongebegonien med sine dekorative blade

Kongebegonie, Begonia rex, kaldes også fra tid til anden bladbegonia, og er kendetegnet ved sine smukke blade, der kan variere meget i farver og farvesammensætninger. Den dekorative stueplante findes i flere forskellige sorter, der imponerer med bladfarver i lilla, mørkerøde, rosa, sølv og grønne nuancer.

Det kan være svært at finde to kongebegonier, som er ens – selv indenfor samme sort, men det er blot en egenskab, der gør planten helt unik. Fælles for alle sorterne er deres evne til at komplimentere forskellige indretningsstile, lige fra en minimalistisk og lys indretning til en mere blandet og farverig indretning.

Kongebegonie er en pompøs stueplante, der med sine frodige og hjerteformede blade på smukkeste vis giver et botanisk strejf i boligen. På grund af plantens vekslende udseende findes der en kongebegonie til ethvert hjem.

Her er vores grønne og blomstrende indeplanter.

 

Kongebegoniens blomster

Kongebegonien dyrkes på grund af sine dekorative blade, hvorfor det overrasker mange, at planten faktisk blomstrer midt på sommeren med små rosa blomster. De syner ikke af meget på grund af størrelsen, men de er alligevel forbløffende smukke.

Selvom blomsterne er fine, kan det være en god idé at fjerne dem med det samme, da de ellers tager næring fra plantens farvestrålende blade og svækker bladvæksten. Det er selvfølgelig noget, du selv vurderer.

Pasning af kongebegonie/ Begonia rex

Kongebegonie hører ikke til blandt de nemmeste stueplanter, men med den rette placering og pasning burde du kunne undgå langt de fleste problemer, der kan opstå med kongebegonier.

Planten skal placeres et lyst sted, men må ikke få direkte sol. Derfor er en placering i et nord- eller østvendt vindue mest optimalt hen over foråret og sommeren, mens en placering i et sydvendt vindue er bedst hen over vinteren.

Gå efter en rumtemperatur omkring 20-22°C i sommerhalvåret og en temperatur omkring 18°C i vinterhalvåret. Husk på, at kongebegonie ikke bryder sig om direkte sollys eller varme fra radiatorer, der hæver temperaturen.

Da kongebegonie oprindeligt stammer fra egne med en høj luftfugtighed, kan de godt mistrives med den tørre luft, vi har i vores boliger herhjemme. Hvis fugtigheden i luften bliver for tør til kongebegonien, vil dens bladkanter begynde at krølle og visne, og nogle blade vil måske falde af.

Det sker, fordi bladene er vant til at optage væske fra luften, og derfor sender planten ikke væske ud i bladspidserne særligt effektivt, hvorfor de hurtigere tørrer ud. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at planten er ved at dø. Du kan nedenfor læse, hvordan du hæver luftfugtigheden og undgår tørre blade.

Pasning af kongebegonie - Plantorama
Pasning af kongebegonie - Plantorama

Vanding og gødning

Kongebegoniens behov for vand og gødning ændrer sig løbende hen over året, hvorfor pasningen skal tilpasses til forår, sommer, efterår og vinter. Ligesom ved langt størstedelen af stueplanter er pasningsarbejdet størst i sommerhalvåret og mindst i vinterhalvåret.

Om sommeren, hvor kongebegonie vækster, skal planten vandes og gødes jævnligt. Jorden skal holdes fugtig og må helst ikke udtørre, da bladene så begynder at krølle og visne. Du kan med fordel tilføre flydende gødning ved hver fjerde vanding hen over sommeren.

For at øge luftfugtigheden og undgå tørre blade kan du overbruse kongebegonie af og til. Det er dog vigtigt, at der ikke samler sig dråber på bladene. Planten kan også placeres i en potte med vanddækkede sten i bunden.

Om efteråret og vinteren reduceres lysmængden betydeligt, og derfor skal du begynde at vande kongebegonie mindre og stoppe helt med at gøde. Planten vil som oftest smide nogle af bladene, hvilket er ganske normalt, da den går ind i en slags vinterdvale. Den vil som regel komme sig igen til foråret.

Om foråret stiger mængden af lys, så du skal vande hyppigere igen. Du kan genoptage gødningen sidst i april og fortsætte med at gøde ved hver fjerde vanding hen over foråret og sommeren. I takt med at dagene bliver lysere, kan det blive nødvendigt at placere planten et sted med mere skygge. Kongebegonie kan omplantes i marts/april, hvis det er nødvendigt.

Pasning af kongebegonie - Plantorama

Problemer med kongebegonie

Kongebegonie er ikke kendt for at være den nemmeste plante at passe, hvorfor de af og til mistrives. Nedenfor kan du læse om de mest gængse tegn på, at din begonia rex mistrives.

  • Krøllede og visne blade: planten er sandsynligvis vandet for lidt over en længere periode og er udtørret. 
  • Blade med gråbrune pletter: planten er sandsynligvis udsat for gråskimmel. Flyt evt. planten til en lysere placering med en mere tør luft eller bekæmp med svampemiddel.
  • Blade med hvid belægning: planten er sandsynligvis udsat for meldug. Behandl med svampemiddel.
  • Rådne blade, stængler eller blomster: planten er sandsynligvis overvandet og står ved for lav temperatur.
  • Små blade og skud: planten mangler sandsynligvis kvælstof. Tilfør flydende gødning i vækstsæsonen eller forsøg med ompotning i foråret.